Video Noul tanc „Frankenstein” al rușilor stârnește controverse. Ucrainenii l-au poreclit „Bliatmobil” dar recunosc că e „greu de ucis”
Pe rețelele sociale a fost publicată o înregistrare video care prezintă un tanc rusesc acoperit aproape în întregime de o carcasă metalică, cu un „acoperiș” alcătuită din panouri de tablă ondulată și care e prevăzut inclusiv cu un dispozitiv de bruiaj folosit împotriva dronelor kamikaze. Apariția sa pe câmpul de luptă a provocat ironii dar și aprecieri pozitive, mai ales după ce vehiculul s-a dovedit a fi mult mai rezistent decât părea la prima vedere.
Tancul a fost depistat în zona Krasnohorivka, în cadrul unui asalt cu blindate ale Brigăzii 5 de Infanterie Motorizată a armatei ruse.
Video of an armored assault by Russia's 5th Motorized Rifle Brigade on Krasnohorivka, and another appearance of a tank with a massive counter-FPV shelter and EW jammer, which continues to driving after a DPICM strike. It looks like the lead tank in the first video has a… pic.twitter.com/fQk3FN6ymx
— Rob Lee (@RALee85) April 16, 2024
Din imaginile filmate de o dronă se observă că tancul își continuă înaintarea chiar dacă la un moment dat ajunge chiar în mijlocul unui bombardament cu muniție cu dispersie. Unii comentatori ucraineni au botezat tancul „Bliatmobile” (unde „Bliat” reprezintă o expresie licențioasă în ucraineană), referință la celebrul vehicul „Batmobil” din benzile desenate cu Batman.
„Deși arată caraghios, funcționează”, conform unui comentariu publicat pe rețeaua X/Twitter.
Close-up of the Blyatmobile that was used recently to attack Krasnohorivka. Although it looks silly, it works. pic.twitter.com/GDL1jXFkx2
— NOELREPORTS 🇪🇺 🇺🇦 (@NOELreports) April 17, 2024
Conform estimărilor experților militari occidentali, rușii au în Ucraina între 2.000-2.800 de tancuri. Din informațiile bazate exclusiv pe surse publice deschise, rușii au pierdut până acum, în 2 ani de război în Ucraina, aproape 3.000 de tancuri (din care 1.955 complet distruse).
O amplă analiză a think-tankului american Institutul pentru Studiul Războiului (ISW) arată cât de periculoasă ar fi o victorie a Rusiei în Ucraina pentru apărarea granițelor NATO. Analiștii militari prezintă scenarii, susținute cu hărți, pe care rușii le-ar putea urma dacă ar cuceri Ucraina, dar și ce s-ar întâmpla dacă Ucraina învinge Rusia. Astfel, NATO trebuie să se aștepte să se confrunte cu mari forțe convenționale rusești de-a lungul întregii sale granițe, de la Marea Neagră până la Arctica, punând, pentru prima dată, granițele Poloniei, Ungariei, Slovaciei și României sub amenințarea unui atac terestru din partea armatei ruse.
Editor : Mihnea Lazăr
Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei
Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News