Live

Galerie Foto Noul oraș din Asia bazat pe „mindfulness”, cu legi speciale pentru un milion de locuitori. În ce țară va fi construit

Data actualizării: Data publicării:
Râul Tsang Chhu, Punakha, Bhutan, Himalaya, Asia. Foto: Profimedia.

Bhutan, regatul din Himalaya cunoscut pentru conceptul său unic de „fericire națională”, a anunțat construirea unui nou oraș bazat pe „mindfulness”, care va avea reglementări și legi distincte față de restul țării. Proiectul va promova stiluri de viață sustenabile și va contribui la revitalizarea economică a națiunii.

„Gelephu Mindfulness City” sau GMC este un proiect ambițios ce urmează să se construiască într-o perioadă de 21 de ani.

Orașul va acoperi o suprafață de peste 2.500 km², și se va situa în apropierea frontierei cu India.

Printre altele, „Gelephu Mindfulness City” va include facilități pentru afaceri în domenii precum finanțe, energie verde, tehnologie, turism și educație, orașul fiind, de asemenea, un centru de sănătate, wellness și turism ecologic, deoarece va fi construit pe baza conceptului de mindfulness și valori budiste ale națiunii.

Orașul va funcționa într-o regiune administrativă specială, având legi separate de restul țării și va fi conceput pentru a deveni un centru economic ce va conecta sudul și sud-estul Asiei.

Autoritățile estimează că aproximativ 150.000 de persoane vor locui în GMC în primii 7-10 ani, iar populația va crește la peste un milion până la finalizarea completă a proiectului.

GMC se aliniază cu filosofia „Fericirii Naționale Brute” (GNH), care este un indicator economic creat de Bhutan ce măsoară bunăstarea cetățenilor nu doar prin PIB, ci și prin factori precum sănătate emoțională, recreere și protecția mediului. În acest sens, orașul va încuraja afaceri și activități economice care respectă principiile durabilității și al bunăstării comunitare.

În pofida planurilor ambițioase, experți din domeniul infrastructurii sunt de părere că dezvoltarea GMC va depinde în mare măsură de îmbunătățirea conectivității cu restul lumii, în special având în vedere poziția geografică a Bhutanului, care este o țară fără ieșire la mare.

India, partenerul economic și principalul donator al Bhutanului, susține proiectul și va extinde rețeaua de drumuri și feroviare pentru a conecta GMC la infrastructura regională.

„Acest proiect ambițios va redefini peisajul economic al națiunii, deschizând calea pentru un Bhutan prosper și rezilient,” a declarat Lotay Tshering, guvernatorul GMC și fost prim-ministru.

„Mindfulness-ul este esența orașului nostru, construit pe valori, și se potrivește perfect cu ethosul și identitatea națiunii noastre,” a declarat Rabsel Dorji, un oficial de rang înalt al GMC.

GMC este „o mișcare inteligentă”, dar conectivitatea ar putea reprezenta o provocare majoră pentru Bhutan, fiind o țară fără ieșire la mare, a declarat Surya Raj Acharya, expert în infrastructură și planificare urbană.

„Dezvoltarea orașului ca un hub competitiv de producție depinde și de conectivitatea la logistica globală,” a spus Acharya, adăugând că accesul la porturi va depinde de infrastructura din India.

„De asemenea, orașul ar trebui să fie atractiv pentru investitorii internaționali. Acestea sunt însă factori care nu sunt sub controlul Bhutanului,” a adăugat el.

Aceste inițiative vin într-un moment în care Bhutanul se confruntă cu o rată mare de șomaj, în special în rândul tinerilor, iar autoritățile speră să atragă invenstiții cu un asemenea proiect, să creeze locuri de muncă și să stimuleze dezvoltarea unui sector economic diversificat, în paralel cu menținerea unui standard ridicat de trai bazat pe principiile fericirii și sustenabilității.

Editor : Ș.A.

Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Top citite

Recomandările redacției

Ultimele știri

Citește mai multe

Te-ar putea interesa și

Cel puţin 36 de morţi într-un accident în Himalaya. Autobuzul lor a căzut într-o râpă

Temu, anchetată de Comisia Europeană. Platforma chinezească este suspectată că vinde produse ilegale

Relații cu femei frumoase sau o escrocherie de 46 de milioane de dolari: Cum au căzut în capcana „deepfake” bărbați în căutarea iubirii

Alpinistul Adrian Laza a devenit primul român care a cucerit toate cele 14 vârfuri montane din lume de peste 8.000 de metri

Partenerii noștri