Live

Noua Zeelandă își concediază ofițerii vamali care au refuzat să se vaccineze anti-Covid. Termenul limită era 1 mai

Data publicării:
Un ordin al Ministerului Sănătății a introdus drept cerință obligatorie ca oricine lucrează în zona de frontieră cu risc ridicat să fie vaccinat până la data de 1 mai. Foto: Profimedia Images

Noua Zeelandă și-a concediat deja nouă ofițeri vamali care au refuzat să se vaccineze împotriva Covi-19, după ce statul din Pacific a cerut ca toți angajații de la vamă să fie imunizați până la 1 mai, scrie The Guardian.

În luna februarie, premierul Jacinda Ardern a anunțat că guvernul său nu va face vaccinul obligatoriu pentru personalul din prima linie, însă a pus o altă condiție: toți cei care refuză să își facă vaccinul anti-Covid vor fi mutați în alte poziții.

Cu toate acestea, având în vedere că pentru cei nouă lucrători vamali nu s-au găsit alte poziții pe care să fie mutați, au fost concediați.

„Regretăm că acești indivizi au fost nevoiți să părăsească locul de muncă și înțelegem că este o situație dificilă pentru ei”, a transmis un oficial al Agenției vamale.

Potrivit aceleiași sursei, agenția a discutat toate opțiunile cu personalul de la începutul lunii martie și le-a transmis că „opțiunile de redistribuire erau foarte limitate din cauza lipsei de alte funcții vamale existente în zonă”. Agenția a explorat și opțiunile de redistribuire în cadrul serviciului public mai larg.

Aproximativ 95% din personalul vamal din prima linie care trebuia să fie vaccinat a primit prima doză, iar 85% au primit a doua doză de vaccin.

Un ordin al Ministerului Sănătății a introdus drept cerință obligatorie ca oricine lucrează în zona de frontieră cu risc ridicat să fie vaccinat până la data de 1 mai.

În aprilie, Forțele de Apărare din Noua Zeelandă au amenințat și ele că vor concedia membrii serviciului care refuză să primească vaccinul împotriva Covid-19.

Cu toate acestea, sindicatele din Noua Zeelandă s-au pronunțat împotriva vaccinării obligatorii și susțin că personalul de frontieră nevaccinat „ar trebui redistribuit, iar drepturile lor de muncă trebuie protejate”.

Editor : I.C

Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Top citite

Recomandările redacției

Ultimele știri

Citește mai multe

Te-ar putea interesa și

Alegeri parlamentare 2024 în Diaspora: Prezența la vot considerabil mai mare decât în 2020. Câți români din străinătate au votat deja

Cele mai mari proteste din ultimele decenii, în Noua Zeelandă. De ce mărșăluiesc Māori care au organizat și un Haka în Parlament

Protest: Haka în Parlamentul Noii Zeelande. Membrii maori întrerup votul pe un proiect de lege ce amenință drepturile indigene

Limită de timp pentru îmbrățișări pe un aeroport din Noua Zeelandă. „Pentru despărțiri mai afectuoase, folosiți parcarea”

Partenerii noștri