Live

Noua strategie de securitate națională a SUA: Pentru prima oară, Statele Unite vor avea de înfruntat două puteri nucleare majore

Data publicării:
Președintele SUA, Joe Biden. Foto: Profimedia Images

În următorii zece ani, Statele Unite vor avea de înfruntat pentru prima oară două puteri nucleare majore, avertizează administrația Biden, cu trimitere la amenințările imediate ale Rusiei și la arsenalul în creștere al Chinei. Noua strategie de securitate națională a SUA indică Rusia ca fiind o amenințare imediată, iar China un competitor pe termen lung.  

„Puterea militară convențională a Rusiei a slăbit, ceea ce probabil va crește gradul de încredere a Moscovei în arme nucleare în planificările sale militare”, se arată în noua strategie de securitate națională a SUA, potrivit Guardian. Publicarea strategiei, care trebuia să aibă loc în primăvară, a fost amânată din cauza invaziei Rusiei în Ucraina.

Vladimir Putin amenință să folosească „toate mijloacele” pentru a apăra teritoriul Rusiei în care include Crimeea, anexat în 2014, și cele patru regiuni proaspăt anexate din Ucraina. Strategia de securitate națională a SUA stipulează că sprijinul american pentru Ucraina nu va fi influențat de astfel de amenințări.

„Statele Unite nu vor permite Rusiei sau oricărei alte puteri să-și atingă obiectivele prin folosirea ori amenințarea cu folosirea armelor nucleare”, se precizează în document.

Noua Strategie de Securitate Națională a SUA poate fi citită integral aici:

US NATIONAL SECURITY STRATEGY

În prefața strategiei, președintele Joe Biden face distincție între tipurile de amenințare pe care le reprezintă Moscova și Beijing.

„Rusia reprezintă o amenințare imediată pentru sistemul internațional liber și deschis, într-un dispreț total față de legile fundamentale ale ordinii internaționale de astăzi, după cum arată războiul său brutal de agresiune împotriva Ucrainei”, a scrie președintele SUA.

Pe de altă parte, el descrie China ca fiind „singura țară care are atât intenția de a redesena ordinea mondială, cât și puterea tot mai mare economică, diplomatică, militară și tehnologică de a avansa spre acest obiectiv”.

Beijingul este „cea mai mare provocare geopolitică a Americii”, potrivit documentului.

„Republica Populară Chineză are intenția și capacitatea tot mai mare de a redesena ordinea mondială în favoarea ei, chiar dacă Statele unite rămân dedicate gestionării responsabile a competiției dintre țările noastre”, mai precizează strategia.

Calcule nucleare

China are aproximativ 350 de focoase nucleare, potrivit estimărilor Federației Americane de Științe, comparativ cu cele 5.977 ale Rusiei și cele 5.428 ale Statelor Unite.

Pentagonul anticipează că arsenalul nuclear al Chinei va crește la peste 1.000 de focoase până în 2030, când va deveni a treia putere nucleară a lumii.

Ultimul acord valabil de control al armelor nucleare între SUA și Rusia, Tratatul New Start, cele două țări își impun un plafon de 1.550 de focoase nucleare strategice desfășurate, cu trimitere la focoase montate pe rachete lansate de pe sol, din mare sau din bombardiere cu rază lungă de acțiune.

Daryl Kimball, șeful Asociației de Control al Armelor, a exprimat îngrijorări dacă limbajul folosit în noua strategie indică o regândire a dimensiunii arsenalului SUA.

„Dacă ne îngrijorăm de doi rivali cu putere nucleară aproape egală până în 2030, ce presupune asta pentru numărul de ținte din Rusia și China pe care președintele (SUA - n.r.) crede că trebuie să le avem în vedere pentru a descuraja amenințările nucleare? Și cum va afecta asta numărul total de arme nucleare strategice pe care SUA și președintele cred că trebuie să le desfășoare?”, a întrebat el.

„Sunt de părere că, chiar dacă China ar avea de două ori mai multe arme nucleare, tot ar trebui să reducem numărul total de arme nucleare strategice (ale SUA - n.r.), pentru că avem mai multe decât orice calcul rezonabil pentru a împiedica un atac nuclear”, a mai spus Kimball.

Editor : Bogdan Păcurar

Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Top citite

Recomandările redacției

Ultimele știri

Citește mai multe

Te-ar putea interesa și

Vladimir Putin l-a primit pe premierul slovac Robert Fico la Kremlin

Vladimir Putin, reacție furioasă după atacul cu drone asupra orașului rus Kazan

Avertisment dur al Giorgiei Meloni: Rusia e o amenințare mai mare decât ne imaginăm. UE trebuie să fie pregătită

Criză în Abhazia. Liderul regiunii, care se plângea că Rusia i-a lăsat „în întuneric total”, spune acum că Putin i-a salvat

Partenerii noștri