Live

Noua șefă a diplomației germane confirmă: Gazoductul Nord Stream 2 rămâne închis în cazul unei escaladări în Ucraina

Data actualizării: Data publicării:
Annalena Baerbock, noua șefă a diplomației germane, confirmă acordul cu Washingtonul: Nord Street 2 rămâne închis, dacă situația dintre Rusia și Ucraina escaladează Foto: Profimedia Images

Annalena Baerbock, noua şefă a diplomaţiei germane, reprezentând Partidul Verzilor în guvernul tripartit al cancelarului Olaf Scholz, a confirmat duminică seara că înțelegerea pe care fostul guvern al Angelei Merkel o avea cu americanii rămâne valabilă: gazoductul germano-rus Nord Stream 2 nu va fi autorizat să funcţioneze, în cazul unei noi „escaladări” în Ucraina.

Din cauza situaţiei tensionate în privinţa securităţii, fostul guvern german condus de Angela Merkel a convenit cu Washingtonul că, în cazul unei noi escaladări, acest gazoduct nu va putea intra în funcţiune, a reamintit Annalena Baerbock, într-un moment în care occidentalii se tem de o invazie a Ucrainei din partea trupelor ruse.

Şefa diplomaţiei germane, care a participat în weekend la o reuniune a G7 consacrată în special tensiunilor cu Rusia şi care se va discuta luni pe această temă cu partenerii săi europeni, a clarificat astfel ameninţările - exprimate în general pe un ton voalat - lansate pe subiectul Nord Stream 2 de cancelarul federal Olaf Scholz.

„Ar fi o gravă eroare să credem că încălcarea graniţelor unei ţări europene ar rămâne fără consecinţe”, a spus el duminică seară în cursul unei vizite în Polonia.

De altfel, ministrul federal de externe, Annalena Baerbock, care şi-a preluat mandatul săptămâna trecută, a subliniat la postul de televiziune ZDF că gazoductul ce leagă Rusia de Germania prin Marea Baltică oricum „nu poate fi autorizat deocamdată, pentru că nu îndeplineşte regulile legislaţiei energetice europene”.

La jumătatea lunii noiembrie, autoritatea germană de reglementare în domeniul energiei a suspendat procedura de certificare pentru Nord Stream 2 - a cărui construcţie a fost finalizată -, solicitând consorţiului cu sediul în Elveţia şi responsabil de funcţionarea acestuia să înfiinţeze o societate în conformitate cu legislaţia germană, reamintește AFP, preluată de Agerpres.

Acest gazoduct, pe care Vladimir Putin și-l dorea foarte tare și care în ultimii ani a fost susținut şi de Angela Merkel, în numele garanţiilor de aprovizionare cu gaz pentru Europa, este foarte criticat de numeroase ţări.

Statele Unite şi mai multe ţări din Europa de Est, începând cu Polonia, sunt îngrijorate că Europa ar deveni prea dependentă de Rusia lui Putin. În plus, Ucraina, până acum una dintre marile ţări de tranzit al gazelor ruseşti către Europa, se teme că va avea de suferit de pe urma acestui proiect care o ocoleşte şi că, în final, va ieşi slăbită economic şi diplomatic.

Pentru viitorul apropiat, şefa diplomaţiei germane a cerut o concentrare asupra eforturilor diplomatice pentru atenuarea tensiunilor dintre Ucraina şi Rusia. „Suntem în prezent într-o fază în care ne dorim să facem totul pentru ca discuţiile să fie reluate, deoarece dialogul este cel mai bun mijloc de a evita o escaladare”, a spus Annalena Baerbock.

Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Top citite

Digi Sport

EXCLUSIV Început abrupt de emisiune: ”Florin ne-a cutremurat cu o veste”. Dezvăluirea făcută imediat, în direct

Descarcă aplicația Digi Sport

Recomandările redacției

Ultimele știri

Citește mai multe

Te-ar putea interesa și

Angajații Volkswagen se oferă să accepte reducerea salariilor, cu condiția să nu fie închise fabricile din Germania

Evreii și homosexualii ar trebui să-și ascundă identitatea în „cartierele arabe” din Berlin, spune șefa poliției din Capitala germană

Frankfurter Allgemeine Zeitung: Plan de pregătire a Germaniei în cazul unui război cu impact mai direct decât invazia din Ucraina

Cancelarul Olaf Scholz este presat să trimită rachetele Taurus în Ucraina. Cine ar trebui să ia, de fapt, această decizie

Partenerii noștri