Live

Nouă criză politică și constituțională la Chișinău. Partidele pro-ruse încearcă să captureze Curtea Constituțională

Data actualizării: Data publicării:
Igor Dodon, fost președinte al Republicii Moldova. Foto: Profimedia Images

O nouă criză constituțională și politică a erupt în Republica Moldova în contextul în care țara părea că se apropie de declanșarea alegerilor anticipate. Vineri, majoritatea parlamentară din legislativul moldovean, formată din partide pro-ruse, în opoziție cu președinta Maia Sandu, au încercat revocarea din funcție a mai multor judecători de la Curtea Constituțională a Moldovei, deși aceștia nu pot fi demiși sau schimbați din funcție, conform Constituției țării. Maia Sandu anunță că a convocat Consiliul Suprem de Securitate.

Partidul Acțiune și Solidarite, principalul partid de opoziție, susține că decizia votată de majoritatea formată din Partidul Socialiștilor al lui Igor Dodon, Partidul Șor și aliații acestora, nu are valoare juridică și nu schimbă decizia adoptată anterior de CCM privind posibilitatea de dizolvare a actualului parlament. 

„Curtea Constituțională a ignorat circumstanța existenței în Parlamentul R.Moldova a majorității parlamentare absolut formalizate… Curtea a deraiat și ignorat propria jurisprudență prin care a statuat că în cazul în care este constituită o majoritate parlamentară absolut formalizată, președintele R.Moldova este obligat să desemneze candidatul înaintat de această majoritate pentru funcția de prim-ministru”, se arată în textul declarației votată vineri de PSRM și aliții lor.

Deputații opoziției pro-europene au părăsit sala plenului în sens de protest.

Ca să fie foarte clar. Declarația Parlamentului «de nerecunoaștere a deciziilor Curții Constituționale» și de «acordare a votului de neîncredere judecătorilor Curții Constituționale» nu produce niciun efect juridic. Judecătorii Curții Constituționale rămân în funcții, or aceștia sunt inamovibili potrivit prevederilor Constituționale. Inamovibilitatea înseamnă că ei nu pot fi demiși din funcții. Mai ales de Parlament. Declarația PSRM este similară declarațiilor privind «condamnarea traseismului politic» sau a celei privind «dezacordul cu dizolvarea Parlamentului». Sunt pur și simplu caraghioși”, a scris deputatul PAS, Sergiu Litvinenco, pe contul său de Facebook.

Editor : Adrian Dumitru

Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Top citite

Recomandările redacției

Ultimele știri

Citește mai multe

Te-ar putea interesa și

Maia Sandu îi cere lui Putin să lase Republica Moldova în pace: Vrem ca moldovenii să decidă și nu banii Kremlinului

Israelul își închide ambasada dintr-o țară europeană, din cauza „politicilor antiisraeliene”. Dar deschide una în Republica Moldova

Guvernul Republicii Moldova îndeamnă cetăţenii să economisească energia electrică

Compania Moldovagaz anunță că Republica Moldova are gaze naturale pentru toată iarna

Partenerii noștri