Live

Noua Cortină de Fier ridicată de Putin în Ucraina i-a rupt de restul țării pe ucrainenii din regiunile anexate ilegal

Data publicării:
Scena atacului asupra unui convoi de civili care încercau să scape din zonele ocupate de ruși în Zaporojie. Foto: Profimedia Images

Decizia lui Putin de a anexa ilegal mai multe regiuni din Ucraina a ridicat o nouă Cortină de Fier peste un teritoriu vast și izolând un număr necunoscut de oameni de restul țării lor, scrie BBC

Până pe 1 octombrie, ucrainenii mai puteau încă să traverseze dus-întors liniile frontului, cu toate că era foarte dificil. De la un punct de trecere din Vasilivka, pe malul estic al râului Dnipro, localnicii se puteau deplasa spre zonele neocupate învecinate din Zaporojie ca să își viziteze rudele și să cumpere alimente sau medicamente.

Mulți dintre ei au plecat de tot, luând doar ce puteau să care la ei pentru a începe o nouă viață în zonele aflate sub ocupația rusească. Alții au plecat spre alte țări europene. În medie, în jur de 1.000 de persoane ajungeau în fiecare zi într-un centru improvizat dintr-o parcare a unui supermarket de la marginea orașului Zaporojie.

După așa-numitele referedumuri și anexările ilegale ce au urmat pe 30 septembrie, poliția locală a spus că numărul de refugiați s-a ridicat la 1.616. Apoi, fluxul de oameni aproape că s-a oprit.

Ziua următoare, au ajuns doar 50 de oameni, iar pe 2 octombrie au mai venit numai 8 persoane. Conform veștilor venite din Vasilivka, s-au format cozi uriașe de mașini ale oamenilor disperați să plece din zonele ocupate de Rusia.

„Coada pentru părăsirea teritoriilor ocupate este de 4.500 de persoane”, a spus primarul orașului Melitopol, Ivan Fedorov, din biroul său temporar din Zaporojie. „Un bătrân a murit ieri stând la coadă”.

Oamenii dorm în mașini cu zilele stând la coadă pentru a fugi din zonele ocupate de ruși

Civilii din Melitopol încearcă orice fel de rută pentru a scăpa din teritoriile cucerite de ruși, a spus Fedorov, chiar și prin Crimeea, dar cozile sunt lungi și în direcția aceea.

„Cei care au plecat din est înainte de 1 ocombrie au reușit să se deplaseze prin punctul de trecere din Zaporojie în două zile”, a spus o sursă din Herson care a dorit să nu fie identificată. „Dar un prieten al meu care a plecat joi este încă acolo. Sunt nevoiți să doarmă în mașinile lor pentru a patra zi la rând.”

Centrul de primire din Zaporojie era aproape gol luni. Parcarea în care au fost montate barierele care separau cândva convoaiele de vehicule era și ea goală. În corturile destinate nou-veniților care sunt acum aproape goale, Maxim Bejan, în vârstă de 19 ani, a venit cu mama, fratele și pisica familiei – el este doar unul dintre cele 43 de persoane care au ajuns în acea zi.

Rusia încearcă să înființeze o „graniță de stat” la Vasilivka, în regiunea Zaporojie, au anunțat autoritățile ucrainene. Foto: Profimedia Images

Cu toții erau extenuați după o călătorie de patru zile în care au plecat din casa lor dintr-un sat din apropiere de orașul-port Berdiansk. „A fost înfricoșător să plecăm”, a spus Bejan. „Ne era teamă să nu dăm peste un soldat rus prost dispus – să nu fim întorși din drum și trimiși acasă.”

„După invazie, am devenit foarte proucrainean”, a mai spus Bejan, a cărui familie a dormit mai multe nopți în mașină. „Oamenii sunt foarte obosiți [în Vasilivka]. De-abia pot să supraviețuiască. Au ajuns la limita răbdării și au rămas fără bani. Este o atmosferă de oboseală și disperare.”

Noul formular de ieșire din teritoriile ocupate de ruși este, practic, o solicitare de viză

Unul dintre principalele obstacole din calea celor care vor să plece din zonele ocupate de ruși de când aceștia le-au anexat ilegal îl reprezintă formularul de ieșire. Toți cei care vor să plece sunt obligați să îl completeze online și să aștepte un răspuns.

Formularul le cere oamenilor multe informații. Nu doar nume și detaliile din pașaport, dar și numere de telefon și de identificare a telefonului, date de contact ale gazdei, motivul călătoriei și detaliile rudelor care trăiesc în Ucraina.

„Ați fost vreodată în serviciul armatei/statului în Ucraina din 14 mai până în aprilie 2022?” - este una dintre întrebări. „Dacă nu, precizați motivul.” O altă întrebare: „Ați fost vreodată membru al vreunui partid politic al ONG-urilor pe teritoriul Ucrainei?”

Toate punctele de trecere între teritoriile ocupate de ruși în Zaporojie și restul regiunii au fost închise din motive de securitate. Foto: Profimedia Images

Formularul este, practic, o cerere pentru viză, ceea ce confirmă faptul că Rusia tratează aceste puncte de trecere din interiorul Ucrainei ca pe o frontieră internațională. Șeful administrației militare regionale din Zaporojie, Oleksandr Staruh, a spus că Rusia încearcă să înființeze o „graniță de stat” la Vasilivka. Până vineri, nu a existat niciun astfel de formular.

Noile reguli au creat teamă și confuzie în rândul populației ucrainene din regiune. O femeie care a postat un mesaj de Telegram a povestit despre oameni care așteaptă la punctul de trecere din Zaporojie, unii dintre ei cu bebeluși, și care trăiesc în mașinile lor, fără alimente și fără bani.

„În plus, nu foarte departe de mașinile parcate, au loc ostilitățile. Rachetele zboară uneori peste oameni”, a scris ea.

Pentru moment, traversarea liniei frontului în orice direcție este imposibilă. După atacul cu rachete de vineri într-o zonă limitrofă a orașului Zaporojie în care au murit 30 de civili, autoritățile ucrainene au interzis orice trecere înspre teritoriul controlat de Rusia pe termen nelimitat din cauza problemelor de securitate.

Editor : Raul Nețoiu

Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Top citite

Recomandările redacției

Ultimele știri

Citește mai multe

Te-ar putea interesa și

Vladimir Putin l-a primit pe premierul slovac Robert Fico la Kremlin

Vladimir Putin, reacție furioasă după atacul cu drone asupra orașului rus Kazan

Avertisment dur al Giorgiei Meloni: Rusia e o amenințare mai mare decât ne imaginăm. UE trebuie să fie pregătită

Criză în Abhazia. Liderul regiunii, care se plângea că Rusia i-a lăsat „în întuneric total”, spune acum că Putin i-a salvat

Partenerii noștri