Live

Nou delir marca Zaharova: Vorbește despre „ocupația românească” și-l acuză pe Ciolacu că promovează „anexarea” Republicii Moldova

Data actualizării: Data publicării:
Maria Zaharova, purtătoarea de cuvânt a Ministerului rus de Externe. Foto: Profimedia Images

Purtătoarea de cuvânt a Ministerului rus de Externe Maria Zaharova a lansat, joi, un șir de acuzații la adresa conducerii de la Chișinău și a acuzat România că vrea să „anexeze” Republica Moldova, transmite news.ro.

„În paralel, continuă vizitele în Moldova ale politicienilor şi funcţionarilor occidentali care militează deschis pentru „opţiunea europeană”. La 4 octombrie anul acesta, la Chişinău, premierul român Marcel Ciolacu a îndemnat conducerea de la Chișinău să lucreze mai activ pentru ca cetăţenii „să înţeleagă clar că viitorul Moldovei este în UE”. Dar de ce a fost el timid? Ar fi trebuit să spună aşa: nu în UE, ci în România. Asta este ceea ce vor ei”, a declarat Maria Zaharova.

Ea l-a citat pe Ciolacu care ar fi spus că Rusia „va duce ţara în izolare şi sărăcie” şi a adăugat ironic: „Vedem cât de „prosperă” este Uniunea Europeană”.

Purtătoarea de cuvânt a Ministerului de Externe rus a vorbit despre „ocupația românească” și a lansat un șir de date false despre perioada în care Basasarbia făcea parte din România.

„Absurditatea unor astfel de afirmaţii este că, aşa cum arată istoria, ocupaţia românească din 1918-1940 a fost cea care a adus în Basarabia sărăcie, ruină, depopulare şi atacuri în masă. Dimpotrivă, apartenenţa la Imperiul Rus şi la URSS a fost marcată de prosperitatea Moldovei. Toate acestea sunt dovedite prin fapte, cifre şi date reale”, a susţinut purtătoarea de cuvânt a MAE rus.

Zaharova a continuat seria de acuzații nefondate privind situația din Republica Moldova și a vorbit despre „dependența colonială” către care sunt împinși moldovenii.

„Este evident că tacticile de promovare a "ameninţării ruse" inexistente, inclusiv acuzaţii nefondate privind încercările ţării noastre de a organiza o lovitură de stat în Moldova, nu funcţionează. Moldovenii nu cred. Locuitorii ţării văd politica antipopulară eşuată a autorităţilor şi realitatea dezastruoasă care se ascunde în spatele sloganurilor şi lozincilor despre aşa-numitul „curs european" al actualului regim de la Chişinău. În realitate, ei sunt împinşi în dependenţă colonială, pentru a se abandona pe ei înşişi, ca să nu mai vorbim de propria lor istorie. Oamenii văd şi trag concluzii”.

Premierul Marcel Ciolacu s-a aflat zilele trecute într-o vizită oficială la Chişinău, a avut o întrevedere cu preşedintele Republicii Moldova, Maia Sandu, în cadrul căreia au discutat despre parcursul european al ţării vecine de peste Prut.

„România crede în vocaţia europeană a R. Moldova şi va continua să sprijine fără echivoc continuarea acestui drum”, a declarat Ciolacu. În contextul în care vizita are loc cu puţin timp înaintea referendumului ce va avea loc în Republica Moldova privind aderarea la Uniunea Europeană, în aceeaşi zi cu alegerile prezidenţiale din această ţară, un subiect important abordat în cursul întrevederii a fost parcursul european al ţării vecine de peste Prut, precizează Executivul într-un comunicat oficial.

Premierul Marcel Ciolacu a subliniat cu acest prilej că România crede în vocaţia europeană a Republicii Moldova şi va continua să sprijine fără echivoc continuarea acestui drum pe care autorităţile de la Chişinău s-au angajat cu încredere şi responsabilitate, reuşind să facă faţă unor crize şi provocări hibride, fără precedent, apărute pe fondul războiului declanşat de Federaţia Rusă împotriva Ucrainei.

Editor : A.R.

Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Top citite

Digi Sport

S-a cerut o măsură radicală, înaintea pronunțării deciziei de un trilion de euro: ”Să oprească tot. Mulți vor muri”

Descarcă aplicația Digi Sport

Recomandările redacției

Ultimele știri

Citește mai multe

Te-ar putea interesa și

Surse: SIE va cere Ucrainei și R. Moldova să desecretizeze documentele privind interdicția lui George Simion în cele două țări

România ar putea cumpăra rapid tancuri K2 din Coreea de Sud, pentru a recupera timpul până la venirea Abrams-urilor americane

„Un atac fără precedent”. Recean spune că R. Moldova luptă cu o grupare criminală, plătită din exterior cu aproape 2% din PIB-ul țării

România a fost al șaptelea producător agricol din Uniunea Europeană, anul trecut

Partenerii noștri