Noi provocări ale Rusiei la Zaporojie. Imagini din satelit arată blindate parcate sub conducte, lângă reactoarele centralei nucleare
Rușii au parcat camioane și blindate la câțiva metri de reactoarele centralei nucleare de la Zaporojie și de depozitele de combustibil nuclear folosit. Imagini din satelit în acest sens au fost publicate de Ministerul britanic al Apărării.
„Următoarele două luni sunt periculoase. Este un risc de război mondial”. Avertismentul ministrului de Externe al Ungariei
„Pălăriile Patriei”. Profesoare din Rusia, păcălite să facă și să poarte coifuri din staniol. Motivul invocat de cel care a făcut farsa
Kievul vrea să recruteze încă 160.000 de soldaţi
Cea mai modernă dronă a Moscovei a fost doborâtă
Avertismentul șefului Poliției din R. Moldova după ce Rusia a plătit 130.000 de moldoveni să voteze anti-UE la referendum
Alertă de radiații la granița NATO-Rusia
Putin l-a trimis pe Şoigu în Coreea de Nord după arme
„Ce aproape e, miroase a praf de pușcă. Aoleu, ce e aici”. Mărturia unei localnice care a filmat atacul rușilor la granița României
Kremlinul îl acuză pe Klaus Iohannis că distorsionează istoria. „Aşteptaţi-vă la probleme la scară planetară”
Astăzi, Duma de Stat de la Moscova urmează să adopte o hotărâre privind centrala, în care să spună că este risc mare de accident nuclear acolo.
În evaluarea de joi dimineață, Ministerul britanic al Apărării vorbește despre prezența rușilor la centrala nucleară de la Zaporojie.
Londra spune că la începutul lunii martie, forțele terestre ruse au atacat și au capturat centrala nucleară de la Zaporojie.
Latest Defence Intelligence update on the situation in Ukraine - 25 August 2022
— Ministry of Defence 🇬🇧 (@DefenceHQ) August 25, 2022
Find out more about the UK government's response: https://t.co/3fhM5JyOS6
🇺🇦 #StandWithUkraine 🇺🇦 pic.twitter.com/0eCZDn4CYZ
În 21 august, imaginile au indicat că Rusia a menținut o prezență militară sporită la fața locului, cu transportoare blindate de personal dislocate la 60 de metri de reactorul numărul cinci. Probabil că trupele rusești încercau să ascundă vehiculele, parcându-le sub conducte și platforme.
Totodată, Rusia este probabil pregătită să exploateze orice activitate militară ucraineană în apropierea centralei de la Zaporojie, în scopuri propagandistice.
În timp ce forțele ruse mențin ocupația militară a centralei, britanicii spun că riscurile principale pentru operațiunile reactorului sunt: întreruperi ale sistemelor de răcire ale reactorului; deteriorarea sursei de alimentare de rezervă; erori ale lucrătorilor care operează sub presiune.
Liderii mondiali au cerut ca zona Zaporojie să fie demilitarizată după ce au apărut imagini cu vehicule ale armatei ruse în interiorul fabricii și au avertizat anterior Rusia să nu o decupleze de la rețeaua ucraineană și să o conecteze la rețeaua electrică rusă.
1/5 In early March, Russian ground forces assaulted and seized Zaporizhzhia Nuclear Power Plant (ZNPP). pic.twitter.com/TA6Ics2VkR
— Ministry of Defence 🇬🇧 (@DefenceHQ) August 25, 2022
Planul Rusiei de a deconecta centrala nucleară Zaporojie de la rețeaua ucraineană (The Guardian)
Însă Rusia a elaborat deja un plan detaliat pentru a deconecta cea mai mare centrală nucleară din Europa de la rețeaua electrică a Ucrainei, riscând o defecțiune catastrofală a sistemelor sale de răcire, relatează The Guardian.
Petro Kotin, șeful companiei ucrainene de energie atomică, a declarat pentru The Guardian că inginerii ruși au elaborat deja un plan pentru un comutator pe motivul planificării de urgență în cazul în care se vor întrerupe conexiunilor de electricitate rămase.
"Rușii au prezentat planul angajaților de la fabrică, iar angajații fabricii ni l-au prezentat nouă. Condiția prealabilă pentru acest plan a fost distrugerea tuturor liniilor care leagă centrala nucleară Zaporojie de sistemul ucrainean", a spus Kotin.
El și-a exprimat temerea că de fapt armata Rusiei vizează acum exact acele conexiuni pentru a transforma scenariul de urgență în realitate.
Conexiunile electrice ale centralei se află deja într-o situație critică. Trei dintre cele patru linii principale care o conectează la rețeaua Ucrainei s-au întrerupt în timpul războiului, iar două dintre cele trei linii de rezervă care o conectează la o centrală convențională sunt, de asemenea, oprite, a spus Kotin.
El a subliniat că planul rus de a-l deconecta complet ar crește riscul unei defecțiuni catastrofale, lăsându-l dependent de o singură sursă de electricitate pentru răcirea reactoarelor. "Nu poți trece imediat de la un sistem la altul, trebuie să… închizi totul pe o parte și apoi începi să treci pe cealaltă parte", a spus șeful companiei ucrainene de energie atomică. Potrivit acestuia, în timpul acestei deconectări, centrala nu va fi conectată la nicio sursă de alimentare, ceea ce va fi un pericol.
Editor : G.M.
Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei
Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News