Live

Nicolas Maduro acuză Statele Unite că „se află în prima linie a unei tentative de lovitură de stat”

Data publicării:
Foto: Guliver / Getty Images

Dictatorul venezuelean, Nicolas Maduro, care pretinde că a fost reales la ultimele alegeri, nerecunoscute de Statele Unite, a cerut guvernului american să „nu se amestece” în afacerile interne ale țării sale, după ce ministrul său de externe a comentat că SUA „se află în prima linie a unei tentative de lovitură de stat”. În Venezuela continuă disputa față de rezultatul alegerilor prezidențiale, contestat de opoziție și declanșator al unor proteste violente.

Nicolas Maduro, aflat la putere din anul 2013 şi cunoscut prin poziţiile sale anti-americane, pretinde că a fost reales, duminică, pentru un nou mandat, dar SUAîl recunoaşte preşedinte pe candidatul opoziţiei, Edmundo Gonzalez Urrutia.

Consiliul naţional electoral a anunţat, luni, că Maduro a obţinut 51,2% din voturi, iar Urrutia 44,2%, în timp ce opoziţia susţine că acesta din urmă ar fi câştigat cu peste 70% din voturi, dar rezultatele detaliate pe circumscripţii electorale nu au fost încă publicate. Simpatizanţi ai opoziţiei au ieşit în stradă şi au avut loc proteste violente.

„Statele Unite nu trebuie să-şi bage nasul în afacerile noastre interne, pentru că în Venezuela poporul suveran decide”, a declarat, vineri, Maduro. Adresându-se susţinătorilor săi în faţa palatului prezidenţial, el l-a descris pe opozantul Edmundo Gonzalez Urrutia drept „un criminal şi un agent al CIA”.

Casa Albă le-a cerut, miercuri, autorităţilor electorale venezuelene să publice „rezultatele complete şi detaliate ale acestor alegeri, pentru ca toată lumea să le poată vedea”.

„Răbdarea noastră, şi cea a comunităţii internaţionale, se apropie de sfârşit”, a declarat purtătorul de cuvânt pe teme de securitate naţională al preşedintelui american, Joe Biden, John Kirby.

Pe lângă SUA, realegerea lui Maduro este, de asemenea, contestată de Uniunea Europeană şi de mai multe ţări latino-americane. Lidera opoziţiei venezuelene, Maria Corina Machado, a lansat un apel pentru noi manifestaţii, sâmbătă, în toate oraşele ţării.

Editor : Adrian Dumitru

Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Top citite

Recomandările redacției

Ultimele știri

Citește mai multe

Te-ar putea interesa și

De ce avioanele F-16 bulgărești sunt mai scumpe decât F-35 românești

Scriitorul John Grisham ia apărarea unui condamnat la moarte: „Texasul este pe cale să execute un alt om nevinovat”. Cazul Roberson

Lidera unui partid prorus din Germania dă peste cap planurile lui Scholz. „De la reunificarea din '90, nu a fost o amenințare mai mare”

Pachete suspecte cu pudră albă, trimise oficialilor electorali din cel puțin șase state din SUA. FBI face anchetă

Partenerii noștri