Live

Nicolas Maduro, declarat câştigător al prezidențialelor din Venezuela. Opoziția spune că ea a obținut 70% din voturi. Reacția SUA

Data actualizării: Data publicării:
Doar o victorie a partidului său în alegerile prezidențiale ar asigura „pacea” în țară, a spus Maduro, care a precizat că se așteaptă la „rezultate ireversibile” în favoarea lui. Foto: Shutterstock

Preşedintele venezuelean Nicolas Maduro a câştigat un al treilea mandat cu 51% din voturi, a anunţat luni Consiliul naţional electoral, după numărarea a 80% din voturi.

ACTUALIZARE 08:50 Nicolas Maduro a promis „pace, stabilitate şi dreptate” într-un discurs susţinut în cursul nopţii de duminică spre luni, imediat după ce s-a anunţat că a fost reales pentru un al treilea mandat ca preşedinte al Venezuelei, relatează AFP, Reuters şi dpa, preluate de Agerpres.

„Va fi pace, stabilitate şi dreptate. (...) Sunt un om al păcii şi dialogului”, i-a asigurat Maduro pe susţinătorii săi care sărbătoreau victoria în faţa palatului prezidenţial din Caracas.

În schimb, lidera opoziţiei Maria Corina Machado a declarat la primele ore ale zilei de luni că scrutinul a fost câştigat de candidatul opoziţiei, Edmundo Gonzalez, cu 70% din voturi - în timp ce Consiliul electoral naţional anunţase 51% pentru Nicolas Maduro.

Sondajele de opinie preelectorale indicau victoria opoziţiei, iar secretarul de stat american Antony Blinken, aflat în vizită în Japonia, a exprimat luni „serioase dubii” cu privire la exactitatea rezultatelor anunţate oficial.

„Ne temem serios că rezultatul anunţat nu reflectă voinţa sau votul poporului venezuelean (...). Este esenţial ca fiecare vot să fie numărat în mod corect şi transparent”, a subliniat Blinken.

Potrivit Consiliului naţional electoral, candidatul opoziţiei Edmundo Gonzalez a întrunit 44% din voturi, deşi opoziţia a anunţat anterior ca are „motive de sărbătorit” şi le-a cerut susţinătorilor să continue să monitorizeze numărarea voturilor.

„Rezultatele nu pot fi ascunse. Ţara a ales în mod paşnic o schimbare”, a afirmat Gonzalez într-o postare pe platforma X, în jurul orei locale 23.00, înainte ca rezultatele să fie anunţate.

Editor : B.P.

Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Top citite

Digi Sport

"Merg la sală zilnic!" După ce a făcut marele anunț, Larisa Iordache a dezvăluit cum arată acum o zi din viața ei

Descarcă aplicația Digi Sport

Recomandările redacției

Ultimele știri

Citește mai multe

Te-ar putea interesa și

Pachete suspecte cu pudră albă, trimise oficialilor electorali din cel puțin șase state din SUA. FBI face anchetă

Ce a spus Nicușor Dan când a fost întrebat dacă va semna pentru candidatura lui Mircea Geoană, după ce a semnat pentru Ciucă și Lasconi

Nicușor Dan a semnat pentru susținerea lui Nicolae Ciucă la președinția României. Reacția liderului PNL: „Mulțumesc, Nicușor Dan”

„Nu e cea mai bună variantă, dar nici cea mai rea”. Cum a arătat evenimentul care a oficializat candidatura lui Ciucă la prezidențiale

Partenerii noștri