Live

„Nici câinii nu pot trăi așa” în vreme de Covid. Reportaj BBC în una din cele mai mari comunități de romi din Europa

Data publicării:
Cum trăiesc în vreme de Covid romii dintr-o comunitate din Bulgaria FOTO: captură video BBC

Corespondentul BBC Europa Jean Mackenzie a ajuns în Bulgaria, în una din cele mai mari comunități de romi de pe continent, locul în care 25.000 de oameni trăiesc într-o mizerie cruntă, iar prevenirea infectărilor cu Covid este o chestiune de noroc, pentru că aplicarea măsurilor recomandate de autoritățile sanitare este imposibilă.

Comunitățile de romi sunt unele dintre cele mai marginalizate din Europa, spune reporterul BBC, iar peste 10 milioane de oameni trăiesc în mare parte în sărăcie, în așezări supraaglomerate.

Pandemia a devastat multe dintre aceste comunități, separându-le și mai mult de societate.

Jean Mackenzie a fost invitată în comunitatea romilor din Sliven, Bulgaria. „Acum, din cauza pandemiei de Covid, aceste comunități abandonate se chinuie să supraviețuiască”, spune corespondentul BBC.

Comunitatea de romi din Sliven este separată de restul orașului de calea ferată, iar de când a venit pandemia, autoritățile locale au blocat un pasaj care făcea legătura între cele două zone. Cei care locuiesc în comunitate spun că nu au apă, electricitate, drumuri, ci doar mizerie și noroi.

25.000 de oameni locuiesc în comunitatea de romi din Sliven, în imobile foarte aglomerate, unde prevenirea infectării cu coronavirus este practic imposibilă.

Oamenii nu se pot proteja aici. Să spunem că ai nevoie de o ambulanță... ambulanțele nu pot intrat aici”, spune un tânăr, în limba engleză.

Un bărbat în vârstă din comunitate spune: „Din cauza virusului ar trebui să ne păstrăm igiena, dar cum poți să faci asta când aici e plin de gunoaie și noroi?”.

Nici măcar un câine nu poate trăi în aceste condiții oribile. Canalizare nu există, nu avem toalete, oamenii își aruncă mizeria de la toaletă afară”, strigă o femeie.

Din cauza condițiilor în care trăiesc, oamenii din comunitate nu își mai găsesc de lucru, iar mulți dintre ei luptă să obțină un ajutor guvernamental. Statul a promis că va acorda sprijin material, dar se pare că oamenii au rămas doar cu promisiunea.

Cei mai mulți copii din comunitate mergeau la școală, unde primeau și o masă pe zi. Însă acum școlile s-au închis și au rămas și fără mâncare și nu mai au acces la educație, pentru că cei mai mulți nu au acces la internet și școală online.

O parte din membrii comunității au scăpat de sărăcie căutându-și job-uri sezoniere în Marea Britanie. Însă odată cu venirea pandemiei au fost obligați să se întoarcă acasă, iar acum se chinuie să supraviețuiască.

Oamenii spun că statul nu-i consideră cetățeni și că i-a abandonat complet.

Editor : D.C.

Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Top citite

Recomandările redacției

Ultimele știri

Citește mai multe

Te-ar putea interesa și

Anchetă după ce membrii unui ONG pentru drepturile romilor au primit ameninţări şi imagini cu arme de foc şi simboluri legionare

Coronavirusul SARS-CoV-2 și răspunsul imun înnăscut. Descoperirile care ajută la dezvoltarea unor medicamente mai eficiente

O școală din Suceava, amendată pentru segregarea unor elevi romi, pe care i-a trimis să învețe în sala de sport

Iohannis, mesaj în memoria romilor uciși în Holocaust: Trebuie să sancţionăm comportamentele ce prejudiciază orice fel de persoană

Partenerii noștri