Live

Netanyahu compară civilii morţi în Gaza cu victimele bombelor din Al Doilea Război Mondial. „Acţiuni legitime cu consecinţe tragice”

Data actualizării: Data publicării:
Spitalele din Gaza nu sunt ocolite de bombardamentele israeliene. Foto: Profimedia

Premierul israelian Benjamin Netanyahu a comparat războiul împotriva grupării islamiste Hamas cu lupta Aliaţilor împotriva naziştilor în Al Doilea Război Mondial. Remarcile sale au venit în urma criticilor privind numărul mare de victime civile în Fâşia Gaza. Netanyahu a spus că bombardarea unor ținte civile în război reprezintă o greșeală, dar sunt „acțiuni legitime”, nu „crime de război”. Spitalul al-Quds din Gaza „se cutremură” din cauza bombardamentelor israeliene din apropiere, afirmă Societatea de Cruce Roşie Palestiniană, iar Turcia a condamnat bombardarea Spitalului de Prietenie turco-palestinian, singurul pentru bolnavii de cancer din Gaza.

Aliaţilor din Al Doilea Război Mondial nu li s-a spus „nu eradicaţi nazismul”, în ciuda victimelor civile, a declarat Benjamin Netanyahu luni, potrivit dpa, preluată de Agerpres.

Afirmaţia a venit ca răspuns la curiozitatea unui jurnalist, care l-a întrebat dacă Israelul pedepseşte în mod colectiv poporul din Gaza pentru teroarea Hamas prin atacurile aeriene.

Netanyahu a dat exemplu un atac al piloţilor britanici la Copenhaga în timpul celui de-Al Doilea Război Mondial. Referindu-se la un bombardament din 1945, în care o şcoală a fost lovită accidental, Netanyahu a povestit incidentul într-o conferinţă de presă.

„În 1945, Royal Air Force a bombardat sediul Gestapo din Copenhaga, o ţintă perfect legitimă”, a spus el.

„Dar piloţii britanici au ratat şi, în loc de sediul Gestapo, au lovit un spital de copii din apropiere şi cred că 84 de copii au murit arşi în mod îngrozitor. Nu a fost o crimă de război”, a spus premierul israelian.

„Nu este ceva pentru care poţi învinovăţi Marea Britanie. Acesta a fost un act de război legitim cu consecinţe tragice care însoţesc astfel de acţiuni legitime”, a adăugat Netanyahu.

„Aliaţii au luptat în continuare în război până la capăt, în ciuda consecinţelor tragice. Ei ştiau că este în joc viitorul civilizaţiei”, a mai afirmat el.

„Ei bine, vă spun că şi acum este în joc viitorul civilizaţiei noastre”, a continuat liderul israelian.

Spitalul Al-Quds din Gaza se cutremură de la „lovituri grele de artilerie şi aeriene” 

Spitalul Al-Quds din Gaza s-a cutremurat în urma unor „lovituri grele de artilerie şi aeriene” în cartierul Tal Al Hawa din împrejurimile oraşului Gaza, a declarat Societatea de Cruce Roşie Palestiniană marţi dimineaţă, potrivit CNN.

Cei care se adăpostesc în interiorul spitalului „se confruntă cu teamă şi panică”, a precizat Societatea de Cruce Roşie Palestiniană într-o postare pe X, fostul Twitter. 

Aproximativ 12.000 de civili strămutaţi în interiorul ţării se adăpostesc în spital, a declarat duminică grupul.

Armata israeliană nu a avut un comentariu imediat cu privire la rapoartele de activitate în zonă.

Spitalul Al-Quds este situat la nord de Wadi Gaza - linia la sud de care Israelul a îndemnat populaţia din Gaza să fugă.

În centrul Fâşiei Gaza, jurnalistul Hassan Eslayeh a declarat pentru CNN că tirurile de artilerie în zonă au fost consistente toată ziua şi noaptea de luni. El a asistat la aducerea răniţilor şi a morţilor la Spitalul Martirilor Al-Aqsa din Deir al-Balah, inclusiv 31 de cadavre în cortul de la morgă, care erau pregătite pentru rugăciunea de dimineaţă asupra morţilor.

Spital pentru bolnavii de cancer, bombardat în Gaza; Turcia protestează

Ministerul de Externe turc a condamnat luni „în cei mai fermi termeni” ceea ce a spus că este un „atac israelian” asupra Spitalului de Prietenie turco-palestinian, singurul pentru bolnavii de cancer din Gaza.

„Nu poate exista nicio justificare pentru un astfel de atac asupra singurului spital de cancer din Gaza, în timp ce toate informaţiile necesare, inclusiv coordonatele instituţiei în cauză, au fost împărtăşite în prealabil autorităţilor israeliene”, se arată într-un comunicat al ministerului, citat marţi de agenţia Xinhua, preluată de Agerpres.

Atacurile aeriene israeliene au afectat grav spitalul finanţat de Turcia, potrivit autorităţilor palestiniene din Gaza.

Publicația Times of Gaza a publicat imagini cu urmările bomardamentului asupra spitalului.

Din 2011 până în 2017, guvernul turc a finanţat construcţia spitalului cu 180 de paturi, care se întinde pe o suprafaţă de 34.800 de metri pătraţi.

„Asediul şi aceste atacuri inumane, care urmăresc să priveze poporul palestinian din Gaza de cele mai fundamentale drepturi ale sale, încalcă în mod clar dreptul internaţional”, se menţionează în comunicat, cerând Israelului să înceteze să-i vizeze pe locuitorii din Gaza.

Numărul deceselor palestinienilor în atacurile israeliene asupra Fâşiei Gaza a crescut la 8.382, potrivit agenţiei oficiale de ştiri palestiniene WAFA, în timp ce peste 1.400 de persoane din Israel şi-au pierdut viaţa, marea majoritate în atacul Hamas din 7 octombrie, care a declanşat acest ultim conflict.

De când a început conflictul, se crede că Gaza se află în pragul unei crize umanitare, cu acces foarte limitat la alimente şi apă, fără combustibil pentru electricitate, iar sistemul său de sănătate este copleşit.

Editor : Bogdan Păcurar

Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Top citite

Recomandările redacției

Ultimele știri

Citește mai multe

Te-ar putea interesa și

Papa Francisc condamnă „cruzimea” raidurilor israeliene soldate cu moartea unor copii în Gaza

O rachetă trasă din Yemen a lovit un parc din Tel Aviv. 30 de răniți, în urma atacului

„Axa Rezistenței” se clatină. Prăbușirea regimului Assad pune în dificultate Iranul, rămas fără singurul aliat regional. Ce opțiuni are

Organizaţia Human Rights Watch acuză Israelul de acte de genocid în Fâșia Gaza. Care este motivul

Partenerii noștri