Live

Galerie Foto Navele Rusiei și submarinul cu propulsie nucleară Kazan au ajuns în Cuba. Pentagonul e în alertă

Data actualizării: Data publicării:
Navă militară rusă în portul Havana. Sursa foto: Profimedia Images

Patru nave ale Marinei de război ruse, inclusiv submarinul cu propulsie nucleară Kazan, au sosit în Cuba, într-o escală de cinci zile. Mai multe nave de război americane au urmărit flota rusă în timp ce trecea pe lângă statul Florida, în drum spre portul Havana.

Submarinul Kazan a intrat în Golful Havana miercuri, după ora locală 10.00 (17.00, ora României), arătându-şi o parte a turelei, pe care se vedea steagul cubanez. Cu două ore mai devreme, petrolierul Pashin şi remorcherul Nikolai Şiker, decorate în culorile alb, albastru şi roşu ale steagului rus, au intrat primele în port, urmate de fregata Amiral Gorshkov, scrie News.ro.

”Niciuna dintre nave nu poartă armament nuclear, iar escala în ţara noatră nu reprezintă o ameninţare în regiune”, anunţa săptămâna trecută Ministerul cubanez al Forţelor Armate revoluţionare (MINFAR).

Este vorba despre o vizită care respectă strict regulile internaţionale, sublinia el.

Ministerul rus al Apărării a anunţat într-un comunicat, citat miercuri de agenţia rusă de presă Interfax, că înainte de a intra în portul Havana flotila a realizat ”un exerciţiu privind folosirea rachetelor de înaltă precizie”.

Un purtător de cuvânt al Comandamentului de Sud al armatei americane a dat asigurări pentru AFP că Pentagonul supraveghează ”foarte îndeaproape” activităţile ruseşti.

”Nu suntem surprinşi, dată fiind lunga istorie a escalelor ruseşti în Cuba”, a adăugat el, referindu-se la această vizită.

Ministrul de externe al Cubei s-a întâlnit cu Lavrov la Moscova

Ministrul rus de Externe Serghei Lavrov şi omologul său cubanez Bruno Rodriguez s-au întâlnit în paralel, miercuri, la Moscova.

Ministerul cubanez de Externe anunţă că Bruno Rodriguez i-a transmis lui Serghei Lavrov ”respingerea de către Guvernul său a expansiunii Organizaţiei Tratatului Atlanticului de Nord (NATO) către frontiera rusă care”, în opinia sa, ”a condus la conflictul actual din Europa între Moscova şi Kiev”.

El a cerut ”o soluţie diplomatică, constructivă şi realistă a crizei în regiune”.

În mai, preşedintele cubanez Miguel Diaz-Canel a efectuat o vizită la Moscova, unde a asistat împreună cu omologul său rus Vladimir Putin la o defilare care a marcat victoria sovietică împotriva nazismului în 1945, pe fondul unor tensiuni cu puteri din Occident în Războiul din Ucraina.

Relaţiile politice între cele două foste aliate în Războiul Rece s-au intensificat în urma unei întâlniri la nivel prezidenţial la Moscova, în 2022.

Vladimir Putin consideră relaţiile cu Cuba ”strategice”

În ultima sa vizită la Moscova, în mai, liderul cubanez a urat Rusiei ”succes” în războiul împotriva Ucrainei, potrivit agenţiei oficiale ruse de presă Tass.

O flotilă rusă a vizitat Cuba în 2019, în contextul unor tensiuni puternice între Havana şi Washington, după instalarea la putere a republicanlui Donald Trump (2017-2021).

Statele Unite impun Cubei de 60 de ani un embargo financiar şi comercial pe care Donald trump l-a consolidat înscriind Cuba pe lista sa neagră a ţărilor care susţin terorismul.

Succesorul său democrat Joe Biden a menţinut Cuba pe această listă şi nu a modificat în mod substanţial sancţiunile.

Rusia este vizată de sancţiuni comerciale impuse de către Occident din cauză Războiului din Ucraina.

O navă de patrulare din cadrul Marinei Regale canadiene, HMCS Margaret Broooke, urmează să efectueze vineri o vizită la Havana, în cadrul marcării a 80 de ani de relaţii diplomatice între cele două ţări, potrivit Ministerului cubanez de Externe.

Editor : M.I.

Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Top citite

Digi Sport

”România părea că e Andorra”. A văzut tragerea la sorți din Liga Națiunilor și nu s-a abținut: ”Acolo îi e locul”

Descarcă aplicația Digi Sport

Recomandările redacției

Ultimele știri

Citește mai multe

Te-ar putea interesa și

Femeile finlandeze care se antrenează de teama unui război cu Rusia. „Este posibil să fim următorii”

Sute de mercenari din Yemen au fost păcăliți și recrutați de Rusia pentru a lupta în Ucraina

Rachete nord-coreene „made in USA”. Toate componentele electronice ale rachetelor Phenianului folosite în Ucraina sunt occidentale

Putin interzice adopțiile de copii ruși în țările care permit tranziția de gen

Partenerii noștri