Live

NATO se teme că Rusia se pregătește de un conflict mai larg cu Europa. Rușii spionează și urmăresc activ infrastructura critică

Data publicării:
Navă militară rusească. Foto cu caracter ilustrativ: Profimedia Images

Șeful informațiilor de la NATO spune că Rusia cartografiază sisteme subacvatice critice și a avertizat cu privire la riscul semnificativ ca regimul de la Kremlin să țintească infrastructură importantă din Europa și America de Nord, scrie Bloomberg.

„Există îngrijorări crescute că Rusia ar putea să aibă ca ținte cablurile subacvatice și alte tipuri de infrastructură critică. Eforturilor rușilor sunt de a perturba stilul de viață occidental și de a obține putere de șantaj asupra acelor țări care furnizează cel mai mult sprijin Ucrainei”, a declarat David Cattler, secretarul general adjunct pentru informații și securitate al Alianței Nord-Atlantice.

Membrii NATO încearcă să-și accentueze cât mai repede securitatea infrastructurii critice, mai ales după exploziile de la gazoductele Nord Stream, despre care există indicii solide că ar fi fost provocate de ruși.

Problema principală este protejarea cablurilor subacvatice, prin care sunt asigurate 95% din comunicațiile de internet și care, împreună, permit existența tranzacțiilor financiare internațională în valoare de 10 trilioane de dolari în fiecare zi, conform NATO.

„Rusia cartografiază în mod activ infrastructura critică și terestră și subacvatică, iar efortul este susținut și de armata rusă, dar și serviciile civile de investigații”, a spus Cattler, care avertizează cu privire la „un risc persistent și semnificativ” de atac rusesc asupra sistemelor aliate.

Indicii că rușii se află în spatele sabotajului de la Nord Stream

Rusia a dat vina pe „anglo-saxoni” și pe aliații lor pentru exploziile de la gazoductele Nord Stream și a negat acuzațiile din partea Occidentului că și-a atacat propriile legături cu Europa.

Incidente recente din ultimele luni au dezvăluit, însă, ceea ce pare să fie o operațiune a rușilor de spionaj și sabotaj în apropiere de sistemele aliate.

Amiralul Henrique Gouveia e Melo, șeful militar al marinei portugheze a declarat pentru televizunea de stat de la Lisabona că, în martie, un vas rusesc s-a aflat în apropiere de insulea Madeira – o navă spion care a urmărit și măsurat cabluri submarine.

Nordicii au descoperit dovezi ale implicării rușilor

O investigație comună, publică în aprilie, a televiziunilor publice din Danemarca, Finlanda, Suedia și Norvegia, a concluzionat că armata rusă și nave civile rusești au cartografiat infrastructura critică din Mările Baltică și Nordului.

„Patrulele rusești din Atlantic și din jurul Atlanticului sunt tot mai multe, în majoritatea timpului la o frecvență mai ridicată decât ceea ce am văzut în anii trecuți”, a spus Cattler. El a adăugat că Rusia pare să țintească infrastructura subacvatică dintr-un spațiu mai larg din Atlantic, Marea Baltică și Marea Nordului.

Cattler a mai spus că strategia militară a Rusiei, de distrugere rapidă a infrastructurii critice în primele faze ale unui conflict - o tactică observată în Ucraina – face ca aceste acțiuni ale Rusiei să provoace îngrijorări tot mai mari.

Eforturi tot mai susținute ale Rusiei pentru sabotaj și spionaj

Eforturile Rusiei sunt rezultatul unui program mai larg de recunoaștere subacvatică al ministerului apărării de la Moscova, sprijinit de seviciile de informații civile și militare. Resurse importante sunt investite în aceste eforturi, în domeniile digital, spațial, aerian, terestru și maritim, a mai spus Cattler.

Deși și China este activă în domeniul sabotajelor de acest timp, ea e mai degrabă interesată în cumpărarea infrastructurii și testarea vulnerabilităților altor state.

Oficialul a adăugat că există amenințări și din partea teroriștilor și a altor organizații, mai ales acolo unde infrastructura subacvatică face tranziția spre zona terestră.

Recent, NATO a stabilit o echipă specială pentru coordonarea infrastructurii subacvatice, condusă de generalul Hans-Werner Wiermann. Această echipă are ca scop întărirea securității sistemelor aliate prin împărtășirea bunelor practici, a informațiilor și prin folosirea tehnologiilor noi pentru securizarea legăturilor.

Deși monitorizarea infrastructurii subacvatice presupune dificultăți serioase, Wiermann a spus că NATO vrea să întărească capacitatea de supraveghere a sistemelor sale pentru a identifica comportamente suspicioase.

Editor : Adrian Dumitru

Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Top citite

Recomandările redacției

Ultimele știri

Citește mai multe

Te-ar putea interesa și

Zaharova acuză Ucraina că a lansat în mod repetat muniţii cu fosfor alb din drone. Reacția Kievului

România are cea mai mare inflație din Uniunea Europeană pentru a noua lună la rând

Rușii au mai cucerit două localități în estul Ucrainei și se apropie de orașul strategic Kurahove

Oficialii europeni discută despre restricționarea circulației diplomaților ruși în UE

Partenerii noștri