NATO anunță că este pregătită să intervină pentru menținerea păcii în Kosovo
Trupele NATO staționate în Kosovo sunt pregătite să intervină în situația în care tensiunile din Kosovo vor lua amploare și vor amenința pacea, a anunțat luni seara Angelo Michele Ristuccia, comandantul forțelor NATO (KFOR) de la Pristina. Aproximativ 30 de militari ai NATO angajați în misiunea de menținere a păcii, care apărau trei primării din nordul Kosovo, au fost răniți în confruntările cu protestatarii sârbi de la sfârșitul lunii mai, unde au fost răniți, de asemenea, și 52 de protestatari, transmite Reuters.
NATO, prezentă în Kosovo de la finele războiului din 1999, a hotărât să își suplimenteze efectivele cu până la 700 de soldați și să activeze starea de alertă pentru încă un batalion, ridicând cifra trupelor staționate în regiune la aproximativ 4.511.
"Intenționăm să fim pregătiți să facem față oricăror tipuri de situații. Acesta este motivul pentru care am primit forțe suplimentare. Nu reacționăm, ci acționăm", a declarat jurnaliștilor șeful trupelor KFOR, Angelo Michele Ristuccia.
Acesta a mai precizat că situația este extrem de tensionată, în pofida aparenței de calm din ultimele zile.
"Nu există o soluție militară în acest moment, deoarece singura modalitate de a rezolva această situație stă într-o decizie politică, rezultat al voinței ambelor părți de a-și normaliza relațiile. Însă înainte de toate, să se detensioneze situația", a mai subliniat Ristuccia.
De la declararea independenței în 2008, nordul Kosovo, locuit în mare parte de etnici sârbi, s-a confruntat cu numeroase tensiuni. Ultimele violențe au izbucnit în luna mai, în urma alegerilor locale, care au fost câștigate de primari de etnie albaneză. Prezența la vot a fost de doar 3.5%, după ce sârbii, care sunt majoritari în regiune, au boicotat scrutinul.
Statele Unite și Uniunea Europeană i-au cerut premierului Albin Kurti să revoce mandatele primarilor și să desființeze forțele speciale destinate instalării lor.
La rândul său, premierul Albin Kurti a formulat pretenții, iar situația a escaladat săptămâna trecută, când Serbia a arestat în împrejurări controversate trei ofițeri de poliție din Kosovo și a ordonat ca aceștia să rămână în detenție timp de o lună.
Oficialii din Kosovo spun că cei trei au fost arestați pe teritoriului său de către ofițeri sârbi care au trecut granița. Belgradul susține că aceștia au fost reținuți pe teritoriul Serbiei.
"Suntem aici pentru a evita agravarea situației și pentru a reduce tensiunile. Singura modalitate prin care situația poate fi detensionată depinde de voința politică a ambelor părți", a mai declarat Ristuccia.
Aproximativ 50.000 de sârbi care locuiesc în partea de nord refuză să fie conduși de Pristina și consideră că Belgrad este capitala lor de drept.
Editor : Andreea Smerea
Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei
Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News