Moscova afirmă că sporirea trupelor militare americane pe flancul estic al NATO alimentează tensiunile în Europa
Dislocarea de noi efective militare americane în Europa de Est duce la escaladarea tensiunilor în regiune, a comunicat joi Kremlinul, după ce Washingtonul a anunţat că va trimite încă 3.000 de militari în Polonia şi România, transmite Reuters.
„Facem constant apel la partenerii noştri americani să înceteze să alimenteze tensiunile”, a declarat purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, în opinia căruia „îngrijorarea Rusiei este clară şi perfect justificată”.
Rusia a concentrat zeci de mii de soldaţi la frontierele Ucrainei şi cere Statelor Unite şi NATO să nu primească această ţară în Alianţa nord-atlantică. În plus, Moscova susţine că nu are intenţii ofensive.
Casa Albă a anunţat săptămâna aceasta că rolul efectivelor suplimentare este de a evita o eventuală extindere a crizei ucrainene către estul Europei, notează Agerpres.
„Suntem gata să ne apărăm aliații. Nimeni nu poate spune că este inevitabil conflictul în Europa. Vrem să ne asigurăm că pe flancul estic al NATO suntem gata să ne apărăm aliații”, a declarat purtătorul de cuvânt al Pentagonului, John Kirby.
„Statele Unite vor trimite trupe în Polonia, Germania și România. Aceste trupe nu sunt permanente, vor asigura o apărare robustă aliaților. 1.000 de soldați din Germania vor fi trimiși în România în zilele următoare. Este un escadron care se va putea muta rapid în diverse locuri. Aceștia vor descuraja eventuale agresiuni în statele aliate”, a precizat John Kirby. Acesta susține că un conflict cu Rusia nu este „inevitabil”.
Citește și: Casa Albă nu va mai spune că o invazie a Rusiei în Ucraina este „iminentă”
„Nu știm dacă Rusia a luat o decizie finală de a invada Ucraina, dar este clar că are această intenție. Conflictul nu este inevitabil. Statele Unite vor căuta o soluție diplomatică” a mai declarat John Kirby.
Președintele Joe Biden a anunțat pe 29 ianuarie că va trimite un număr de militari americani în Europa de Est „în curând”, ca urmare a situației tot mai tensionate din Ucraina. Acesta a exclus posibilitatea desfășurării de trupe în Ucraina, care nu face parte din Alianța Nord-Atlantică.
La scurt timp după anunț, Moscova a calificat drept „nejustificată” și „distructivă” deciziea administrației americane de a muta o parte din trupele sale pe flancul estic al NATO.
Citește și: Cum ar putea încerca Moscova să atace Ucraina. „Când rușii spun nu, deseori vor să spună da”
De asemenea, noi imagini din satelit sugerează că Rusia a crescut gradul de pregătire a desfăşurărilor sale militare în Belarus, Crimeea şi în vestul Rusiei prin aducerea de mai mult personal şi trupe.
O acumulare militară rusă în apropiere de frontiera cu Ucraina a alimentat temeri că Rusia ar avea în vedere un atac împotriva ţării vecine, ceea ce Moscova neagă.
Potrivit părţii ruse, trupele şi tehnica transferate în Belarus, în nordul Ucrainei, au ca scop manevre comune.
Totodată, Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, a avertizat joi că desfăşurarea de trupe de către Rusia în ultimele zile în Belarus, ţară vecină cu Ucraina, este cea mai importantă realizată de Moscova de la încheierea Războiului Rece.
Sunt aşteptate 30.000 de trupe de luptă, forţe pentru operaţiuni speciale Spetsnaz, avioane de vânătoare, inclusiv Su-35, rachete Iskander cu capacitate duală şi sisteme de apărare aeriană S-400”, a indicat Stoltenberg într-o declaraţie făcută presei la cartierul general al Alianţei din Bruxelles, în care a mai atras atenţia că este vorba despre „o gamă extinsă de capacităţi militare moderne”.
Editor : Marco Badea
Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei
Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News