Live

Moscova acuză Occidentul de o acțiune de „kompromat” legată de utilizarea armelor chimice în Ucraina de către forțele ruse

Data actualizării: Data publicării:
Militari ucraineni cu măști de gaze se antrenează în regiunea Harkiv, imagine cu caracter ilustrativ. Foto: Profimedia Images

Rusia susține că are „informații credibile” că Ucraina intenționează să organizeze, cu sprijin occidental, „o serie de provocări anti-ruse care implică utilizarea armelor chimice în zona Operațiunii militare speciale”, se arată într-un comunicat publicat vineri de ambasada Federației Ruse în România. În același timp, Rusia acuză deschis forțele Kievului de folosirea de agenți chimici pe câmpul de luptă.

„Pregătirile regimului de la Kiev și curatorilor săi sunt în desfășurare pentru a fabrica dovezi care să acuze Rusia de încălcări ale Convenției privind Interzicerea Armelor Chimice (CIAC) în timpul operațiunilor de luptă. În acest scop, țările NATO au livrat Ucrainei peste 70 de dispozitive avansate de detectare și înregistrare a substanțelor chimice toxice în perioada iulie-septembrie 2024, inclusiv cele mai recente detectoare și analizoare de gaze. Simultan, forțele de securitate ucrainene au fost instruite atât în ​​Ucraina, cât și în centrele NATO în metode de falsificare a probelor. Țările NATO, în parte prin Secretariatul Tehnic al Organizației pentru Interzicerea Armelor Chimice (OIAC), ajută Ucraina să construiască un corp de dovezi pentru a acuza în continuare Rusia de încălcări ale CIAC”, se arată în comunicatul ambasadei ruse.

Moscova acuză, în schimb, direct Ucraina de utilizare a armelor chimice în războiul cu Rusia.

„Occidentul colectiv a creat o atmosferă de impunitate care încurajează regimul de la Kiev în timp ce comite crime la scară mai mare, inclusiv utilizarea de substanțe chimice toxice. Informații detaliate despre utilizarea în masă de către regimul de la Kiev a agenților chimici de război, încălcându-și angajamentele în temeiul CIAC, precum și provocările organizate de Kiev și susținătorii săi occidentali pentru a acuza în mod fals Forțele Armate Ruse de acțiuni similare, au fost împărtășite în mod regulat cu OIAC, Consiliul de Securitate și Adunarea Generală a ONU din februarie 2022”, conform ambasadei ruse.

„Îndemnăm Washingtonul să înceteze să se complace cu cinism provocărilor Kievului de dragul unei iluzorii dorințe de a provoca o «înfrângere strategică» Rusiei. În loc să-i patroneze pe marionetele ucrainene care se află în agonie, administrația americană ar trebui să analizeze critic ce se întâmplă și posibilele riscuri emanate de «terorismul chimic» ucrainean”, se mai arată în comunicat.

Forțele Kremlinului au recunoscut că au desfășurat agenți chimici pe câmpul de luptă din Ucraina, marcând o încălcare clară a dreptului internațional. Rapoartele indică faptul că trupele ruse au utilizat cloropicrina, un agent toxic utilizat pentru prima dată în Primul Război Mondial.

„Acest act flagrant reprezintă o escaladare gravă în războiul în curs și evidențiază și mai mult nerespectarea convențiilor internaționale care reglementează utilizarea armelor chimice”, este de părere Agenția de Informații a Apărării din Regatul Unit. În acest context, ministerul britanic al Apărării și-a intensificat eforturile de a sprijini Ucraina prin furnizarea de echipamente de protecție și kituri de decontaminare, consolidând capacitatea țării de a se apăra împotriva amenințărilor chimice.

Editor : Mihnea Lazăr

Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Top citite

Recomandările redacției

Ultimele știri

Citește mai multe

Te-ar putea interesa și

Kremlinul „regretă” că Rusia este „târâtă” în campania electorală din SUA

Zelenski s-a întâlnit cu premierul britanic la Londra. Este prima oprire din turneul european în căutare de sprijin pentru Ucraina 

Atac ucrainean masiv cu zeci de drone asupra Rusiei: 92 au fost doborâte de apărarea rusă

Moscova închide Consulatul General al României din Rostov pe Don

Partenerii noștri