Zboruri suspecte de pe aeroportul Chișinău, după schimbarea puterii. Ce spune premierul Maia Sandu, dând exemplul României
Guvernul interimar de la Chișinău, format de Partidul Democrat al lui Vladimir Plahotniuc, a renunţat vineri la putere, spre surprinderea tuturor, în favoarea guvernului învestit de Parlament, condus de Maia Sandu. În continuare, formaţiunea condusă de Vladimir Plahotniuc cere alegeri anticipate şi susţine că actualul executiv este unul ilegal, conform deciziei Curţii Constituţionale de săptămâna trecută. Pe de altă parte, presa locală scrie că la scurt timp după ce PDM a anunţat că se retrage de la guvernare, de pe aeroportul din Chişinău au decolat mai multe avioane private, dar şi charter cu destinaţiile Moscova, Odessa şi Londra. La bordul lor s-ar afla membri ai PDM. Premierul în exercițiu al Republicii Moldova, Maia Sandu, a promis, în prima declarație după ce Partidul Democrat a plecat de la putere, că toate persoanele vinovate de criza în care s-a aflat ţara în ultimele zile vor fi pedepsite conform legii, în frunte cu Vladimir Plahotniuc.
„Nu prea sunt locuri pe pământ unde se pot ascunde. O să ajungem să avem o procuratura independentă care într-un moment va cere extrădarea lor și o să fie sancționați”, a declarat premierul Maia Sandu, întrebată despre persoanele care au fugit sau vor fugi din Republica Moldova odată cu schimbarea puterii de la Chișinău, scrie agora.md. Ea a dat exemplul României. „Am văzut niște politicieni români care au mers în Costa Rica și au fost extrădați. Nu prea sunt locuri pe pământ unde se pot ascunde. (...) Foarte important acum este să pornim pe urmele banilor și să încercăm să-i recuperăm”, a declarat Maia Sandu în emisiunea „În profunzime”.
Maia Sandu a câștigat cu 82% în diaspora
Campania la prezidențiale, „o luptă nedreaptă”
Declarații la închiderea urnelor din partea Maiei Sandu și a lui Alexandr Stoianoglo
Alegeri prezidențiale în Republica Moldova, turul II: Sandu vs Stoianoglo. Prezența la vot până la ora 17:00
Prezidențiale Rep. Moldova. Stoianoglo: Cu România nu am realizat niciun proiect care ne-ar putea apropia de UE/ Sandu: Este o ofensă
Cum a reacționat Maia Sandu, aflată într-un studio TV, când a început cutremurul
EXCLUSIV Maia Sandu: Moscova nu are cum să ajungă în Moldova. Ucraina e scutul nostru și avem prieteni puternici
Maia Sandu și sute de oameni au sărbătorit deschiderea negocierilor pentru aderarea Rep. Moldova la UE
Un deepfake cu Maia Sandu care își anunță demisia a apărut pe internet
Guvernul interimar susţinut de Partidul Democrat a renunţat la putere la aproape o săptămână de la declanşarea crizei de la Chișinău.
„Am decis să ne prezentăm astăzi demisia din funcţiile pe care, potrivit legii, încă le exercităm. Am luat această decizie în primul rând pentru că în ultimele zile se fac presiuni enorme pe funcţionarii publici, pe profesori, medici, militari, sunt oameni care îşi fac meseria şi se supun ţării şi legii, nu unor politicieni”, a motivat premierul Pavel Filip.
„Sperăm că decizia e una asumată și sinceră și nu o capcană prin care PDM își rezervă timp pentru pregătirea de acțiuni subversive”, a comentat Maia Sandu, premierul numit de Parlament.
De partea cealaltă, preşedintele Igor Dodon a cerut Curţii Constituţionale să se întrunească de urgenţă şi să-şi revizuiască deciziile care au provocat criza.
Criza din Republica Moldova s-a declanşat săptămâna trecută, după Curtea Constituţională a decis că membrii PSRM - ACUM au depăşit data legală de formare a guvernului şi drept urmare, acesta nu poate funcţiona. Au fost anunţate alegeri anticipate pentru luna septembrie. În plus, aceeaşi Curte l-a suspendat din funcţie pe preşedintele Igor Dodon şi l-a numit pe Pavel Filip președinte interimar.
Nu este clar ce se întâmplă de acum încolo, dar premierul Maia Sandu le-a cerut judecătorilor Curții Constituționale și procurorului general să demisioneze. Pe de altă parte, înainte de aceste evoluții, la Chișinău se pregătea un mare marș pentru duminică, 16 iunie, și există voci care avertizează că acțiunea ar putea degenera sau ar putea da prilejul unor provocări.
Acțiuni diplomatice ale României: Bogdan Aurescu la Chișinău, Teodor Meleșcanu - în Ucraina
Toate aceste evoluții de vineri au intervenit în condițiile în care președintele Klaus Iohannis l-a trimis la Chișinău pe consilierul său pentru politică externă, Bogdan Aurescu, care a avut o serie de întrevederi în Republica Moldova, inclusiv cu ambasadorul SUA la Chișinău.
Pe de altă parte, ministrul afacerilor externe, Teodor Meleşcanu, a avut, vineri, la Odessa, o întrevedere de lucru cu omologul din Ucraina, Pavlo Klimkin, principala temă de discuţie vizând situația din Republica Moldova, „cu accent pe asigurarea unei tranziţii paşnice şi inclusive, pentru ieşirea din criză”, se arată într-un comunicat MAE, citat de Agerpres. La întrevedere a participat şi reprezentantul MAE ucrainean pentru dosarul transnistrean, Victor Krîjanovski, care a prezentat delegaţiei române rezultatele întrevederilor avute la Chişinău, în data de 12 iunie, în legătură cu situaţia actuală din Republica Moldova. Cu acest prilej, şeful diplomaţiei române a făcut o referire şi la dosarul transnistrean, reafirmând poziţia României că reglementarea acestuia trebuie să se facă cu respectarea integrităţii teritoriale a Republicii Moldova în graniţele sale internaţional recunoscute şi cu neafectarea vectorului său proeuropean.
Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei
Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News