Live

Republica Moldova va primi gaz prin sistemul de conducte al Bulgariei

Data publicării:
Președinta Republicii Moldova, Maia Sandu, s-a întâlnit cu președintele Bulgariei, Rumen Radev Foto: president.bg

Bulgaria şi Republica Moldova au semnat un acord de cooperare pentru accesul şi transportul de gaze naturale prin intermediul sistemului de conducte al companiei Bulgartransgaz, informează agenția BTA, preluată de Agerpres.

Documentul a fost semnat joi la Chişinău de Vladimir Malinov, directorul operatorului de stat Bulgartransgaz, şi directorul general al furnizorului public de gaze Energocom, Vadim Bînzari, la finalul reuniunii dintre preşedintele Bulgariei, Rumen Radev, şi omologul moldovean Maia Sandu.

În felul acesta, Republica Moldova îşi va conecta reţeaua de transport de gaze naturale de alte reţele din Europa Centrală şi de Sud-Est, a spus Maia Sandu. Preşedinta Republicii Moldova a arătat că resursele energetice sunt utilizate ca o armă împotriva Republicii Moldova şi a tinerei sale democraţii.  Ea a subliniat că ţara sa se confruntă cu cea mai gravă criză energetică de la declararea independenţei şi de aceea a salutat acordul privitor la accesul şi transportul de gaze naturale prin intermediul sistemului de conduce al companiei Bulgartransgaz.

La rândul său, preşedintele bulgar Rumen Radev a subliniat că Bulgaria şi Republica Moldova pot răspunde la provocările cu care se confruntă prin colaborare bilaterală. Potrivit lui Radev, Bulgaria  a înregistrat deja un succes semnificativ în diversificarea surselor de aprovizionare cu gaze, în principal prin construcţia de interconectori cu ţările vecine şi preluarea de participaţii la terminalele de gaze naturale lichefiate.

„Acum ne putem selecta furnizori din toată lumea pe bază de preţ şi securitatea aprovizionării. Pe de altă parte, avem conducta Trans-Balkan, care în urmă cu câţiva ani transporta gaze naturale din nord spre sud, via Republica Moldova. Acum, prin utilizarea în sistem reverse, putem furniza gaze de la sud spre nord”, a subliniat Radev.

Şeful statului bulgar a mai spus, de asemenea, că aprovizionarea cu electricitate este un subiect important pentru Republica Moldova şi în acest context înţelege îngrijorările preşedintelui Maia Sandu cu privire la toate aspectele ce ţin de energie.

Bulgaria este, la rândul său, o victimă a politicii lui Vladimir Putin de a folosi gazul ca armă, în condițiile în care peste 90% din gazele naturale importate de Bulgaria erau din Rusia. În 27 aprilie, Gazprom a oprit livrările de gaze naturale în Polonia şi Bulgaria, în absenţa plăţilor în ruble de la cele două ţări pentru livrarea combustibilului. La sfârșitul lunii august, odată cu schimbarea guvernului la Sofia, Bulgaria a reînceput negocierile cu compania de stat rusă Gazprom pentru a reveni la un contract care să rezolve problema aprovizionării cu gaze naturale.

Între timp însă, la 1 octombrie, Bulgaria a inaugurat interconectorul cu Grecia. „Interconectorul ar putea acoperi tot consumul de gaze al Bulgariei, iar asta este veste foarte bună în aceste vremuri foarte dificile. Astăzi începe o nouă eră pentru Bulgaria și sud-estul Europei”, spunea atunci președinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen. La inaugurarea conductei au participat și oficialii români, Bucureștiul fiind interesat, la rândul său, de transportul de gaz prin această rută.

Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Top citite

Digi Sport

Selecționerul Islandei nu a stat pe gânduri: cum a numit-o pe Kosovo, după tragerea la sorți din Liga Națiunilor

Descarcă aplicația Digi Sport

Recomandările redacției

Ultimele știri

Citește mai multe

Te-ar putea interesa și

Austria dă semne că va debloca aderarea României și a Bulgariei la spațiul Schengen

Atenţionare de călătorie pentru Bulgaria: Vânt puternic şi ninsori

Comisarul european pentru Afaceri Interne, despre admiterea Românei în Schengen terestru: Sper să se întâmple în câteva săptămâni

Republica Moldova a semnat un acord de parteneriat pentru securitate și apărare cu Marea Britanie

Partenerii noștri