Protest la Chișinău: Mii de oameni se opun proiectului lui Dodon care vrea să reducă atribuțiile președintelui Maia Sandu
Protest la Chișinău, la care participă peste cinci mii de oameni, susţinători ai Maiei Sandu. Oamenii s-au adunat în fața Parlamentului, la apelul președintelui ales, care ar trebui să-şi preia mandatul la sfârşitul acestei luni. Mulțimea se opune proiectului lui Igor Dodon prin care se dorește reducerea atribuțiilor noului președinte. Socialiștii vor să transfere Serviciul de Informații și Securitate din subordinea Președinției, în subordinea Parlamentului.
Protest: Haka în Parlamentul Noii Zeelande. Membrii maori întrerup votul pe un proiect de lege ce amenință drepturile indigene
VIDEO: Protest cu zeci de mii de oameni în Valencia, în urma inundațiilor. Ce au reclamat oamenii
Maia Sandu a câștigat cu 82% în diaspora
Campania la prezidențiale, „o luptă nedreaptă”
Declarații la închiderea urnelor din partea Maiei Sandu și a lui Alexandr Stoianoglo
Alegeri prezidențiale în Republica Moldova, turul II: Sandu vs Stoianoglo. Prezența la vot până la ora 17:00
Prezidențiale Rep. Moldova. Stoianoglo: Cu România nu am realizat niciun proiect care ne-ar putea apropia de UE/ Sandu: Este o ofensă
Minerii protestează la Palatul Victoria, nemuțumiți de legea pensiilor
Pensionarii CFR protestează: Avem tăieri de pensie până la 4.000 de lei după recalculare
Manifestanții adunați în fața Parlamentului cer alegeri parlamentare anticipate şi strigă „Jos socialiştii!”.
Zeci de poliţişti au fost desfăşuraţi în jurul Parlamentului, fără a interveni pentru moment.
Planul socialiştilor de a trece Serviciul de Informaţii al Republicii Moldova (SIS) din subordinea preşedintelui în cea a legislativului, plus alte câteva proiecte legislative controversate precum acordarea unui statut special limbii ruse şi anularea legii antipropagandă au provocat joi un blocaj în parlament şi proteste în faţa sediului legislativului din Chişinău, relatează Radio Chişinău, Deschide.md, Ziarul Naţional şi AFP, citate de Agerpres.
Peste 5.000 de persoane au manifestat joi în centrul Chişinăului pentru a protesta împotriva unui proiect de lege ce vizează limitarea puterilor prezidenţiale în Republica Moldova, considerat o tentativă de a obstrucţionare a noii preşedinte alese, Maia Sandu, potrivit AFP.
Reuniţi în faţa parlamentului, la apelul preşedintei ales, proeuropeana Maia Sandu, manifestanţii au scandat „Jos trădătorii!” şi au cerut dizolvarea parlamentului.
Zeci de poliţişti au fost desfăşuraţi în jurul parlamentului, fără a interveni pentru moment, potrivit AFP.
Socialiștii vor să transfere Serviciul de Informații și Securitate din subordinea Președinției, în subordinea Parlamentului
Manifestanţii, dintre care unii agitau pancarte cu inscripţia „Vrem media libere!”, protestează împotriva unui proiect de lege care propune preluarea controlului Serviciului de Informaţii de către parlament, care în prezent se află în subordinea preşedintelui.
Propus de Partidul Socialist, care îl susţine pe preşedintele încă în exerciţiu, prorusul Igor Dodon, acest proiect de lege este considerat de opoziţie o tentativă de a limita puterile preşedintei alese Maia Sandu, a cărei ceremonie de învestitură este prevăzută să aibă loc la sfârşitul lunii decembrie.
Documentul figurează pe ordinea de zi a reuniunii de joi a parlamentului, la fel ca şi alte iniţiative denunţate de opoziţie, în special cea privind acordarea unui statut special limbii ruse în Republica Moldova şi ridicarea interdicţiei de difuzare în ţară a buletinelor de ştiri difuzate de canalele de televiziune ruseşti.
Maia Sandu: „Acest parlament este înglodat în corupţie!”
„Acest parlament este înglodat în corupţie”, a lansat Maia Sandu în faţa protestarilor, cerând „societăţii moldovene să se unească în faţa unei ameninţări comune”.
„Avem nevoie de o ţară bună pentru toate persoanele oneste. Avem nevoie de alegeri legislative anticipate pentru a-i alunga pe hoţi de la putere”, a subliniat ea.
În apelul său către cetăţenii moldoveni, Maia Sandu a acuzat coaliţia PSRM-Şor că este mai mult preocupată de reducerea atribuţiilor preşedintelui, prin trecerea SIS din subordinea acestuia în cea a parlamentului, decât de nivelul de trai scăzut al populaţiei.
„Suntem astăzi aici pentru a ne apăra democraţia, pentru a ne apăra dreptul să avem o ţară fără corupţie, fără sărăcie, o ţară în care să ni se facă dreptate. În acelaşi timp, trebuie să avem grijă de sănătatea noastră, de aceea vă rog foarte mult să respectăm regulile sanitare. Aproape zece luni, Dodon şi guvernul lui au făcut totul pe dos şi tot din cauza lor trebuie să ieşim din nou în stradă în plină pandemie ca să ne apărăm drepturile. Oamenii mor în spitale pentru că nu au medicamente, oamenii nu au ce mânca şi majoritatea PSRM-Şor se preocupă de reducerea atribuţiilor preşedintelui!”, a declarat Sandu, citată de Radio Chişinău.
Un protest al partidelor de opoziţie proeuropene avea loc simultan în interiorul legislativului, unde grupurile parlamentare ale Partidului Acţiune şi Solidaritate (PAS), al Maiei Sandu, şi Platformei DA, a lui Andrei Năstase, au blocat tribuna centrală, după ce majoritatea constituită din socialişti şi platforma „Pentru Moldova” au refuzat excluderea de pe ordinea de zi a trei proiecte controversate, înregistrate pe ultima sută de metri - conform Ziarului Naţional. Este vorba de trecerea SIS în subordinea legislativului, acordarea unui statut special limbii ruse şi anularea legii antipropagandă.
Printre legile controversate figurează şi un „pachet de proiecte de legi privind Găgăuzia
Totodată, parlamentarii din opoziţie au cerut amânarea pentru săptămâna viitoare a dezbaterii proiectului de lege al bugetului de stat pe 2021.
Printre legile controversate incluse de socialişti pe ordinea de zi figura şi un „pachet de proiecte de legi privind Găgăuzia”, despre care vicepreşedintele parlamentului Aleksandru Slusari, liderul grupului parlamentar al Platformei DA, a spus că reprezintă un pericol de federalizare a Republicii Moldova.
Unul din proiecte ar conferi administraţiei de la Comrat dreptul de veto asupra proiectelor ce ţin de Legea privind statutul juridic special al Găgăuziei, conform Deschide.md. „Avem pericolul federalizării, nu avem avizul guvernului... Deschidem o poartă largă pentru federalizare”, a declarat el, solicitând amânarea examinării subiectului.
Moscova îl susţine deschis pe rivalul Maiei Sandu, preşedintele încă în exerciţiu Igor Dodon
Propunerea lui Slusari a fost susţinută doar de reprezentanţii opoziţiei. PSRM şi „Pentru Moldova” - formată din deputaţii Partidului „ŞOR”, al controversatului milionar Ilan Şor, primarul Orheiului - şi mai mulţi neafiliaţi, au respins propunerea.
Sosirea la putere a Maiei Sandu, care a câştigat alegerile prezidenţiale la jumătatea lunii noiembrie, a marcat un revers pentru Rusia, preocupată să-şi păstreze influenţa asupra acestei ex-republici sovietice, având trupe desfăşurate în Transnistria.
Moscova îl susţine deschis pe rivalul Maiei Sandu, preşedintele încă în exerciţiu Igor Dodon.
Ex-premier proeuropean, Maia Sandu şi-a axat campania electorală pe lupta împotriva corupţiei în această ţară cu 3,5 milioane de locuitori, una dintre cele mai sărace din Europa.
Editor : Liviu Cojan
Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei
Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News