Live

Premierul Republicii Moldova: Dacă vor, „omuleţii verzi” pot ateriza şi în Piaţa Victoriei din Bucureşti

Data publicării:
Foto: Facebook/ Ion Chicu

„Omuleţii verzi” pot ateriza şi în Piaţa Victoriei din Bucureşti, dacă doresc, a spus luni premierul moldovean Ion Chicu, comentând într-un interviu acordat postului de radio Europa Liberă afirmaţiile unor experţi în securitate de la Chişinău. Aceștia spuneau că un aeroport la Bălţi (nordul republicii) include o serie de riscuri pentru securitatea Republicii Moldova, cum ar fi o invazie a „omuleţilor verzi”, adică a militarilor ruşi fără însemne, ca în Crimeea, relatează portalul Deschide.md, citat de Agerpres.

„Haideţi să fim serioşi, „omuleţii verzi”, dacă vor să vină - dar asta e aşa o discuţie sterilă - vor ateriza unde îşi doresc, chiar şi în Piaţa Victoriei. Ce trebuie să le faci aeroport ca ei să vină? Sau unde au fost, ei au aterizat pe aeroporturi? Noi vorbim despre lucruri serioase, vorbim de dezvoltarea infrastructurii Republicii Moldova. Ori fără infrastructură - fie drumuri, aeroporturi, căi ferate - nu avem cum să ieşim din situaţia în care suntem”, a spus Chicu.

„Dacă e vorba de securitate, oare cineva crede la modul serios că noi o să luptăm cu nu ştiu ce paraşutişti, cu trupe de desant sau cu oricine altcineva? Noi avem, bineînţeles, acorduri, securitate, nu aşa se apără o ţară...Despre ce discutăm noi? Despre lucruri chiar uneori hilare, nu vă supăraţi...”, a adăugat Ion Chicu.

„Am auzit şi eu istoria asta cu „omuleţii verzi”, albaştri sau nu ştiu de care culoare. Ce dacă noi mai avem un aeroport, riscul ca „omuleţii verzi” să aterizeze acolo este mai mare? De ce nu ar ateriza la Chişinău?”, s-a întrebat el retoric.

Sintagma „omuleţii verzi” desemnează soldaţi ruşi îmbrăcaţi în uniforme fără însemne care au apărut pentru prima oară în timpul anexării peninsulei ucrainene Crimeea în 2014, când au ocupat şi blocat aeroportul din Simferopol (centrul administrativ al peninsulei), majoritatea bazelor militare din Crimeea şi parlamentul din Simferopol. Tot ei au asigurat condiţiile de organizare a referendumului, la care majoritatea locuitorilor peninsulei s-au pronunţat pentru „alipirea la Rusia”, un referendum nerecunoscut de către comunitatea internaţională.

Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Top citite

Recomandările redacției

Ultimele știri

Citește mai multe

Te-ar putea interesa și

Maia Sandu îi cere lui Putin să lase Republica Moldova în pace: Vrem ca moldovenii să decidă și nu banii Kremlinului

Israelul își închide ambasada dintr-o țară europeană, din cauza „politicilor antiisraeliene”. Dar deschide una în Republica Moldova

Guvernul Republicii Moldova îndeamnă cetăţenii să economisească energia electrică

Compania Moldovagaz anunță că Republica Moldova are gaze naturale pentru toată iarna

Partenerii noștri