Live

Maia Sandu spune că R. Moldova nu are o datorie de 800 de milioane de dolari către Gazprom, așa cum pretinde compania rusească

Data actualizării: Data publicării:
Maia Sandu spune că Moldova nu are are o datorie de 800 de milioane de dolari către Gazprom, așa cum pretinde compania rusească. Foto: Profimedia

Un audit efectuat de o firmă internaţională a infirmat afirmaţia gigantului rus Gazprom conform căreia guvernul moldovean îi datorează 800 de milioane de dolari, a declarat duminică preşedintele Republicii Moldova, Maia Sandu, transmite Reuters.

Fosta republică sovietică, situată între Ucraina şi România, cumpăra în mod obişnuit gaze naturale ruseşti. Dar, la sfârşitul anului 2021, Gazprom şi filiala sa din Moldova au declarat că au acumulat datorii de sute de milioane de dolari care trebuiau rambursate de Republica Moldova pentru a asigura o aprovizionare stabilă în continuare.

Gazprom a stabilit datoria la 709 milioane de dolari în urmă cu un an, deşi suma ar fi putut creşte odată cu adăugarea dobânzii.

Potrivit site-ului moldovenesc de ştiri Nokta.md, Sandu a declarat în cadrul unei şedinţe publice că un audit a respins aceste afirmaţii, deşi din comentariile ei nu a reieşit clar dacă există o datorie mai mică.

Sandu a spus că guvernul de la Chişinău va face o declaraţie oficială cu privire la constatări în zilele următoare.

Gazprom nu a răspuns imediat la cererea de comentarii, precizează Reuters, citată de News.ro.

Guvernul pro-european al Republicii Moldova, susţinut de împrumuturi de la instituţiile UE, îşi cumpără gazele din alte surse europene încă din decembrie anul trecut.

Editor : Liviu Cojan

Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Top citite

Digi Sport

FOTO Ce i-a scris un fan de la Genoa Dianei Șucu, după ce Dan Șucu a devenit patronul clubului! Reacția soției omului de afaceri

Descarcă aplicația Digi Sport

Recomandările redacției

Ultimele știri

Citește mai multe

Te-ar putea interesa și

Cum vrea Viktor Orban să continue să importe gaz rusesc prin Ucraina. Premierul Ungariei vorbește despre „un truc”

Românii vor avea preţurile plafonate la energie şi gaze până în primăvara anului viitor. Iohannis a promulgat legea

Germania a eliminat o taxă controversată pentru tranzitul gazelor naturale

Trump amenință UE cu taxe, dacă nu cumpără mai mult petrol și gaze din SUA. Cât importă europenii de la americani

Partenerii noștri