Live

Maia Sandu face un apel pentru sprijinirea R. Moldova la aderarea în UE: „Europenii aleg, Rusia nu alege. Rusia dictează.”

Data publicării:
„Noi alegem ca toţi copiii care vor creşte în Moldova să fie liberi să vorbească, să fie liberi să gândească, să fie liberi să trăiască bine acasă.”, spune Maia Sandu. Sursa foto: Profimedia Images

Preşedinta Republicii Moldova, Maia Sandu, a lansat, sâmbătă, un apel către toate guvernele Uniunii Europene să sprijine deschiderea negocierilor de aderare cu Republica Moldova, transmite Agerpres.

Maia Sandu a vorbit în cadrul primei reuniuni a preşedinţilor Comisiilor pentru afaceri ale UE şi ai Comisiilor pentru afaceri externe din ţările UE - United4Moldova, găzduită sâmbătă de Parlamentul Republicii Moldova. Ea a declarat că Republica Moldova nu va alege niciodată războiul, subliniind că "alegerea europeană este unica soluţie" pentru ţara sa.

„Noi nu avem altă alegere. Nu vom alege niciodată războiul, nu vrem să alegem sărăcia, nu putem să alegem pentru copiii şi ţara noastră un viitor al terorii. Alegerea noastră nu este doar despre nivelul de trai european pe care vrem să îl avem în toată Moldova. E şi despre ce fel de societate vrem să construim. Noi nu vrem o societate în care copiii sunt duşi la închisoare pentru că gândesc liber sau trimişi să moară într-un război de agresiune, unde banii statului care trebuie să meargă la pensionari şi familii se duc pentru bombe şi tancuri care atacă o altă ţară.”, spune Maia Sandu.

Președinta Republicii Moldova spune că trebuie să fie sprijinită în demersul său și al țării pentru că aceasta este unica soluție pentru a salva viitorul.

„Alegerea europeană este pentru noi, pentru Moldova, unica soluţie de a salva generaţiile viitoare de pericolele unei asemenea societăţi. Noi alegem ca toţi copiii care vor creşte în Moldova să fie liberi să vorbească, să fie liberi să gândească, să fie liberi să trăiască bine acasă. Alegerea este temelia libertăţii. Noi, moldovenii, alegem. Europenii aleg, Rusia nu alege. Rusia dictează. Noi alegem să fim liberi şi chemăm toate guvernele Uniunii Europene să sprijine alegerea noastră şi deschiderea negocierilor cu Republica Moldova, să sprijine lupta noastră pentru a fi cu adevărat independenţi şi aspiraţia noastră de a deveni parte a Uniunii Europene”, a afirmat şefa statului moldovean.

Maia Sandu a reamintit cu această ocazie și ameninţările venite din partea Federaţiei Ruse.

„Noi, moldovenii, am făcut o alegere - am ales calea europeană. Şi, în curând, statele UE vor avea şi ele de făcut o alegere - acceptarea noastră ca potenţiali membri ai familiei europene. Acum mi se pare firesc că discutăm despre negocieri, despre procesul de aderare la Uniunea Europeană, despre îndeplinirea angajamentelor faţă de Comisia Europeană în parlamentul Republicii Moldova, însă cu doar patru ani în urmă, exact în această sală, regimul autoritar stingea lumina şi inducea teroare pentru a ne împiedica să ne alegem viitorul.”, a spus aceasta.

Președinta Republicii Moldova a amintit și de recentele dezvăluiti care demonstrează că rușii finanțează grupări criminale care activează pe teritoriul țării sale.

„Cu nouă luni în urmă, Federaţia Rusă încerca să organizeze dezordini în masă şi răsturnarea guvernării alese în mod democratic. Acum, Kremlinul finanţează cu sute de milioane de lei grupări criminale care să cumpere alegătorul şi partide deghizate în pro-europene care să vândă, apoi, interesul ţării”, a afirmat Sandu.

Editor : M.I.

Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Top citite

Digi Sport

45 de milioane de vizualizări: ”o imagine cât o mie de cuvinte” cu soția lui Conor Mcgregor, după ce a fost condamnat pentru viol

Descarcă aplicația Digi Sport

Recomandările redacției

Ultimele știri

Citește mai multe

Te-ar putea interesa și

Statele UE trebuie să aplice mandatul de arestare al CPI împotriva lui Netanyahu, avertizează Borrell. „Nu e nimic antisemit”

Lukașenko amenință cu închiderea completă a internetului în Belarus „ca să nu se ajungă la un război mai rău ca în Ucraina”

Reuters scrie despre alegerile prezidențiale din România, care „au loc pe fondul preocupărilor pentru costul vieţii”

POLITICO: România a fost considerată mult timp un aliat de încredere al NATO. Acest lucru s-ar putea schimba acum

Partenerii noștri