Live

Replică a Chişinăului la declaraţiile lui Frattini despre trupele ruse din Transnistria

Data actualizării: Data publicării:

Declaraţiile reprezentantului OSCE pentru dosarul transnistrean, Franco Frattini, „prezintă un interes, dar și o îngrijorare, în special cu privire la retragerea trupelor militare și munițiilor străine de pe teritoriul Republicii Moldova”, consideră ministrul de Externe al Republicii Moldova, Tudor Ulianovschi, citat de Radio Chişinău.

Punctul de vedere al oficialului moldovean vine în contextul vizitei pe care Frattini o va efectua, săptămâna viitoare, la Chișinău. "Cred că este important de a avea o comunicare deschisă și directă cu dumnealui, fără intermediari, astfel încât domnia sa să cunoască aceste realități care sunt în Republica Moldova, pe de-o parte. Pe de altă parte, în declarațiile sale să țină cont de acele angajamente care au avut loc și care s-au convenit în diferite formate în cadrul OSCE-ului", a adăugă ministrul de Externe, Tudor Ulianovschi, potrivit Radio Chişinău.

Franco Frattini a fost numit reprezentant al OSCE pentru dosarul transnistrean în luna ianuarie, iar unele luări de poziţie pe care le-a avut până acum şi-au atras criticile unor analişti. Asta, mai ales după ce oficialul a făcut, vorbind pe tema retragerii trupelor ruseşti din Transnitria, o diferenţă între forţele de menţinere a păcii şi cele operative (GOTR).

Expertul Vladimir Socor, analist la Jamestown Foundation, a fost una din vocile care au pus la îndoială perspectiva lui Frattini.

Chişinăul să fie politicos cu Franco Frattini, dar să nu accepte niciuna din recomandările sale, este sfatul lui Vladimir Socor, potrivit unui interviu acordat Europei libere, zilele trecute. "Da. Aceasta a spus avocatul intereselor rusești, dl Frattini, inclusiv în interviul la Europa Liberă, dar nu numai. Este, bineînțeles, o afirmație complet greșită. Eu nu cred că dl Frattini dorește să ne înșele cu bună știință. Eu cred că pe dânsul îl înșală propria sa memorie sau, probabil, propria sa pregătire elementară ca diplomat. Conform rezoluției OSCE de la summitul de la Istanbul din 1999, la care se referă în mod explicit dl Frattini, Rusia are obligația să-și retragă forțele din Republica Moldova. Mai mult decât atât, nu se formulează nici un fel de condiție pentru retragere. Este vorba despre o retragere necondiționată și completă! Deci, disocierea care se face între un anumit fel de trupe rusești și alt fel de trupe rusești, cele de pacificare, repet: este falsă. Anume documentul de la Istanbul la care se referă dl Frattini și alții nu face această distincție – e vorba despre retragerea forțelor. Punct. Și mai mult decât atât, nu se pun nici un fel de condiții. Disocierea falsă între trupe rusești de pacificare și trupe rusești care nu sunt de pacificare a apărut abia prin anul 2005-2006 în cadrul OSCE, introdusă mai ales de către diplomația germană în vremea ministeriatului dlui Steinmeier, un alt prieten al Rusiei. Atunci s-a acreditat la OSCE în mod neoficial ideea că forțele de pacificare rusești sunt scutite de obligația retragerii, pentru că ar juca, chipurile, un rol constructiv. OSCE este o organizație incapabilă de a-și aplica propriile sale decizii sau rezoluții din cauza vetoului intern al Rusiei. Pentru a camufla, pentru a ascunde această situație reală, se inventează tot felul de teorii care n-au nimic de-a face cu rezoluțiile, de exemplu, cu rezoluția din 1999 de la Istanbul".

Zilele trecute, comentând pe marginea unui alt interviu, acordat de Franco Frattini postului rus de televiziune RT, analistul Paul Ivan, de la European Policy Centre, arăta că declaraţiile făcute de oficialul OSCE cu acea ocazie sunt atât de aliniate perspectivei promovate de Rusia încât îi subminează credibilitatea, ca mediator. 

Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Top citite

Recomandările redacției

Ultimele știri

Citește mai multe

Te-ar putea interesa și

Maia Sandu îi cere lui Putin să lase Republica Moldova în pace: Vrem ca moldovenii să decidă și nu banii Kremlinului

Moscova amenință Republica Moldova și sare în apărarea separatiștilor din Transnistria. Zaharova: Rusia va reacționa la orice provocări

Momentul exploziei în care a fost ucis șeful forțelor ruse de protecţie nucleară. Imagini surprinse de la locul asasinatului

Reacția furioasă a Rusiei la adresa Occidentului după asasinarea generalului Igor Kirillov

Partenerii noștri