Live

Moldova vrea să creeze consilii locale antitero. „Când există o criză teroristă trebuie să intervenim imediat și prompt”

Data publicării:
Moldova vrea să creeze centre antitero. Imagine cu caracter ilustrativ. Sursa foto: Profimedia Images

Republica Moldova vrea să organizeze consilii locale antitero. Acestea vor putea fi organizate în toate cele 32 de raioane  și vor fi subordonate Serviciului de Informații și Securitate de peste Prut, transmite tv8.md.

Prin decizia autorităților de la Chișinău, noile consilii vor colecta informații despre riscuri și vor prognoza evoluțiile posibile ale acestora, vor elabora strategii de gestionare și vor coordona acțiunile structurilor implicate, cum ar fi poliția sau serviciile de urgență medicală.

„Este un proiect care vine să reglementeze activitatea unui consiliu la nivel regional, pentru că atunci când există o criză teroristă trebuie de intervenit imediat și prompt. Rolul acestui consiliu este anume de asigura coordonarea eforturilor la nivelul autorităților publice de nivelul II. În caz de necesitate, rolul Consiliului este să asigure evaluarea riscurilor, să vină cu un plan specific de intervenție imediată pentru a asigura protecția cetățenilor și a teritoriului”, a declarat secretara de stat la MAI, Daniella Misail-Nichitin.

Consiliul Teritorial Antiterorist va putea fi instituit în toate raioanele sub autoritatea constituțională, în municipiul Bălți și în Autonomia găgăuză, nu și în Chișinău, unde funcționează deja centrul antitero al SIS. În cazul unui atac terorist, consiliul va interveni rapid, până la sosirea forțelor Comandamentului Operațional Antiterorist din Chișinău.

CTA va putea fi creat la nivel local prin ordinul directorului SIS, la recomandarea șefului Centrului Antiterorist, iar SIS va numi și președintele consiliului. Vicepreședinții CTA vor include președinții de raion, primarul de Bălți și guvernatorul UTA Găgăuzia.

Consiliile vor avea un număr variabil de membri, incluzând obligatoriu șefii locali ai poliției și ai Inspectoratului General pentru Situații de Urgență, vicepreședinții de raioane, viceprimarul în Bălți și președintele Adunării Populare a UTA Găgăuzia.

Președintele CTA va convoca membrii consiliului și va întreprinde măsurile necesare în termen de maximum 2 ore de la notificarea unei crize teroriste.

Editor : Alexandru Rotaru

Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Top citite

Digi Sport

FOTO Răsturnare de situație! Decizia UEFA în cazul lui Jude Bellingham, după gestul incalificabil din meciul cu Slovacia

Descarcă aplicația Digi Sport

Recomandările redacției

Ultimele știri

Citește mai multe

Te-ar putea interesa și

Kasparov: Amenințarea nucleară a Rusiei e o cacealma. În realitate, Putin nu ar vrea să supere China

Kasparov: Putin e fericit să intervină oriunde, pentru a tulbura apele, dar România nu e un teritoriu unde poate face un progres real

Ucraina neagă afirmaţiile Belarusului despre plasarea unor trupe suplimentare la graniţa comună: Zona rămâne o amenințare

Rușii susțin că au mai cucerit două sate în estul Ucrainei. Cu o zi în urmă, Ucraina ar fi pierdut alte două localități

Partenerii noștri