Misterul desenelor cu Steaua lui David de pe clădirile din Paris. Cum a fost făcută legătura între modul de lucru si serviciile rusești
Graffiti-urile reprezentând Steaua lui David, desenată cu albastru pe zidurile mai multor clădiri din Pris, ar putea fi opera serviciilor secrete rusești, crede poliția franceză, potrivit BBC. Suspecții identificați până acum și felul în care au acționat indică un mod de operare specific serviciilor rusești, aflate într-o perioadă de criză după declanșarea invaziei în Ucraina.
Aproximativ 250 de graffiti-uri albastre cu Steaua lui David - asemănătoare cu cea de pe steagul israelian - au apărut în ultimele 10 zile pe clădiri din Paris și din suburbiile sale. Desenele au stârnit un val de proteste din partea politicienilor francezi, care au presupus că semnele sunt antisemite, însă anchetatorii au fost mai circumspecți încă de la început.
În vreme ce politicienii au făcut comparații cu desenele de pe casele evreilor în epoca nazistă, anchetatorii francezi au observat că Stelele lui David au fost desenate la întâmplare, fără nicio legătură evreiască evidentă în alegerea clădirilor.
De asemenea, mesajul este confuz. Desenul, făcut cu vopsea albastră, exact ca pe drapelul Israelului, ar putea fi văzut mai degrabă ca un semn pro-evreiesc decât anti-evreiesc. Cu siguranță, un antisemit autentic ar fi găsit o modalitate mai clară de a-și exprima ura, mai scrie BBC.
Filiera rusească
După ce au prins și interogat doi cetățeni moldoveni în legătură cu primul val de desene, poliția și serviciile de informații franceze suspectează acum că operațiunea ar putea fi o acțiune clasică de dezinformare rusească.
Potrivit unui comunicat al procuraturii franceze, graffiti-urile au fost realizate în două nopți, la sfârșitul lunii octombrie, de către două cupluri diferite. Din convorbirile telefonice, se bănuiește că ambele cupluri primeau ordine de la aceeași persoană.
„În acest stadiu, nu este exclus ca (graffiti-urile) să fi fost executate la ordinul expres al unei persoane care locuiește în străinătate”, a declarat parchetul francez, potrivit BBC.
Mass-media franceze care au avut acces la anchetă merg chiar mai departe. Acestea indică un om de afaceri pro-rus din Moldova.
Potrivit cotidianului Le Monde, operațiunea de graffiti este legată de o rețea de propagandă rusă de lungă durată cunoscută sub numele de „Doppelganger”.
În iunie, Le Monde a scris o serie de articole despre Doppelganger, despre care a spus că folosește roboți informatici pentru a inunda rețelele sociale cu știri false. La vremea respectivă, scopul principal era de a submina încrederea în politica occidentală privind Ucraina.
„Mână de lucru” ieftină
Potrivit Le Monde, ambele cupluri care au făcut graffiti cu Steaua lui David au fost însoțite de un fotograf a cărui sarcină era să pună imediat imaginile pe internet. Ziarul precizează că imaginile au apărut pentru prima dată doar pe conturi legate de rețeaua Doppelganger.
Poliția franceză a declarat că primul cuplu - care a fost arestat - a susținut că se afla în vacanță la Paris când a fost abordat de un bărbat care i-a auzit vorbind în limba rusă și le-a oferit o mică sumă de bani pentru a face desene pe ziduri.
Cuplul respectiv așteaptă în prezent să fie expulzat. Cel de-al doilea cuplu a părăsit țara înainte de a putea fi reținut. Fotograful sau fotografii au rămas deocamdată neidentificați.
Citând surse din cadrul anchetei, Le Monde a declarat că acest mod de operare ieftin - folosirea unor agenți proxy prost plătiți - este tipic pentru serviciile secrete rusești de astăzi, care au fost afectate puternic de expulzarea spionilor din capitalele occidentale după izbucnirea războiului din Ucraina.
În ceea ce privește scopul Operațiunii „Steaua lui David”, ca toate dezinformările, se pare că a fost acela de a semăna confuzie și anxietate. Faptul că simbolul poate fi interpretat atât ca pro-israelian, cât și anti-israelian a făcut acțiunea și mai eficientă: în acest fel, ambele părți au devenit suspecte.
Editor : Bogdan Păcurar
Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei
Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News