Live

Ministrul ungar de externe, la o zi după ce a cerut mai multe gaze de la Rusia: „Toată lumea să se concentreze pe crearea păcii”

Data publicării:
Ministrul ungar de externe, Peter Szijjarto. Foto: Profimedia

Europa se va confrunta cu „riscuri imprevizibile” dacă războiul nu se termină curând în Ucraina, în timp ce continentul va vedea noi valuri de migraţie pe lângă consecinţele directe ale războiului, a afirmat ministrul ungar de externe înaintea unei reuniuni informale a miniştrilor de externe din UE, marţi, la Praga. Declarațiile vin la o zi după ce tot el anunțase că Ungaria va continua discuţiile cu Rusia privind majorarea livrărilor de gaze şi că se aşteaptă să ajungă la un acord cu Gazprom privind creşterea aprovizionării de luna viitoare.

„Consecinţele conflictului armat devin tot mai grave. Suntem acum în al unsprezecelea, dacă nu al doisprezecelea ceas. Propuneri ce conduc la escaladarea războiului trebuie lăsate deoparte şi toată lumea ar trebui acum să se concentreze pe crearea păcii”, a declatat marți Peter Szijjarto, potrivit Ministerului de Externe de la Budapesta, preluat de MTI și Agerpres.

„Sute de oameni mor şi zeci de mii fug din Ucraina în fiecare zi, în timp ce economia europeană se scufundă într-o recesiune din ce în ce mai profundă şi criza aprovizionării cu energie va deveni mult mai serioasă decât se anticipa”, a notat Szijjarto, adăugând că explozia preţului energiei practic ar „împiedica” progresul economic al continentului.

El a mai spus că „dacă nu va fi pace în curând, consecinţele războiului vor fi şi mai tragice cu multe alte mii de persoane care vor muri şi alte zeci şi sute de mii forţate să-şi părăsească locuinţele”.

Potrivit ministrului ungar de externe, o altă ameninţare majoră o reprezintă faptul că exporturile agricole ale Ucrainei şi Rusiei vor rămâne cu mult sub nivelurile normale de dinainte de război.

„Câteva sute de milioane de oameni nu primesc astăzi hrana de care au nevoie, cu marea majoritate a acestor oameni care trăiesc în regiuni ale lumii care din păcate sunt predispuse la destabilizare, regiuni de unde valuri de migraţie ilegală deseori ar avea originea”, a spus Szijjarto, adăugând că le va cere colegilor săi din UE „să pună accent pe crearea păcii”.

Szijjarto: „Vom continua discuțiile cu rușii”

Declarațiile ministrului de externe de la Budapesta vin la numai o zi după ce tot el anunțase că va cere mai multe gaze de la Rusia, în condițiile în care Gazprom a suplimentat deja livrările către Ungaria.

„Fie că ne place, fie că nu, vom continua discuţiile cu ruşii privind majorarea livrărilor de gaze către Ungaria. Există o ofertă de creştere a aprovizionării, vom ajunge la un acord cu Gazprom în următoarele zile şi vom semna un acord prin care vor fi majorate livrările zilnice”, a declarat luni Peter Szijjarto.

El nu a dat detalii privind volumele sau preţurile. La 1 august, Ungaria avea rezerve înmagazinate de 3,25 miliarde metri cubi de gaze, mai mult de 51% din capacitatea de stocare, conform datelor Autorităţii Naţionale de Reglementare în Domeniul Energiei.

Pe 1 iulie anul acesta, Peter Szijjarto a făcut o deplasare neprevăzută la Moscova pentru a discuta despre achiziţionarea a 700 de milioane de metri cubi suplimentari de gaz, care să se adauge celor 4,5 miliarde livrate în fiecare an Budapestei înainte de conflictul din Ucraina.

Luna aceasta, Gazprom a început majorarea livrărilor de gaze către Ungaria.

Ungaria cumpără din Rusia 65% din petrolul şi 85% din gazele naturale pe care le utilizează, ceea ce o face foarte vulnerabilă la actuala criză energetică.

Editor : Bogdan Păcurar

Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Top citite

Digi Sport

45 de milioane de vizualizări: ”o imagine cât o mie de cuvinte” cu soția lui Conor Mcgregor, după ce a fost condamnat pentru viol

Descarcă aplicația Digi Sport

Recomandările redacției

Ultimele știri

Citește mai multe

Te-ar putea interesa și

Sute de mercenari din Yemen au fost păcăliți și recrutați de Rusia pentru a lupta în Ucraina

„Ucraina nu este poligon de testare”. Zelenski spune că are nevoie de o apărare aeriană mai bună după atacurile cu drone ruseşti

Rachete nord-coreene „made in USA”. Toate componentele electronice ale rachetelor Phenianului folosite în Ucraina sunt occidentale

Putin interzice adopțiile de copii ruși în țările care permit tranziția de gen

Partenerii noștri