Live

Live Text Alertă antiaeriană la Kiev. Rusia spune că a străpuns apărarea din Lugansk și că ucrainenii se retrag. Guvernatorul regiunii neagă

Data actualizării: Data publicării:
Foto: Profimedia Images

Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a anunţat o situaţie „extrem de dificilă” în est, în faţa trupelor ruse, care au câştigat teren în ultimele săptămâni, în special lângă Bahmut. Ministrul german al Apărării Boris Pistorius a declarat marţi că livrarea de avioane de luptă Ucrainei nu este o prioritate acum. El a spus că acest subiect va fi discutat iar până când „cerul de deasupra Ucrainei va fi sigur în următoarele trei, patru luni”, nu vor fi livrate aparatele de zbor. Între timp, companii americane produc obuze pentru armata Kievului, după ce Pentagonul a făcut o comandă de de 552 de milioane de dolari.

LiveText-ul Digi24.ro care a acoperit evenimentele din Ucraina poate fi urmărit AICI.

Tîlvăr scuză Ucraina, care a susținut că o rachetă rusească a trecut peste România: Putem înțelege preocupările unui stat atacat

ACTUALIZARE 20:01 Ministrul Apărării, Angel Tîlvăr, spune că a adus în discuţie la reuniunea miniştrilor apărării din statele NATO incidentul cu racheta rusească despre care Ucraina a anunţat iniţial, în mod eronat, că a trecut vinerea trecută prin spaţiul aerian al României.

„Un astfel de incident arată cât de rău este să avem în regiunea noastră situaţii de conflict, situaţii de agresiune, şi acesta este un exemplu. Pe de altă parte m-am bucurat să pot să observ că o astfel de situaţie îi preocupă pe toţi aliaţii noştri şi că toţi au poziţii asemănătoare vizavi de astfel de incidente”, a spus ministrul pentru Agerpres.

„Confirm că ţinta, pentru că în termeni consacraţi aşa se numeşte, nu a intrat pe teritoriul României şi ceea ce am afirmat noi încă de la început a fost confirmat şi de către Departamentul de Stat (al SUA) în seara aceleiaşi zile. Deci evaluările pe care noi le-am făcut, evaluări care au ţinut seama şi de comunicarea noastră cu aliaţii, au fost corecte. Dar putem înţelege preocupările unui stat atacat care a pierdut teritorii şi nivelul de alertă pe care acesta îl are”, a mai spus Angel Tîlvăr despre incidentul de vineri.

Atacul Rusiei la adresa Moldovei continuă. Lavrov: Aproape toți miniștrii au cetățenie română

ACTUALIZARE 19:59 Prin intensificarea retoricii că Federaţia Rusă ar plănui o lovitură de stat în Republica Moldova, Chişinăul vrea să abată de la sine acuzaţiile pentru eşecul politicilor sale sociale şi economice, a declarat ministrul rus de externe Serghei Lavrov într-o intervenţie miercuri în Duma de Stat (camera inferioară a parlamentului rus), afirmând că Moscova şi-ar dori să aibă relaţii bune cu Republica Moldova, relatează agenţiile de presă ruse de stat RIA Novosti şi TASS.

„Ne dorim să avem relaţii bune cu o Moldovă prietenoasă, cu o Moldovă multinaţională, dar aceasta este, desigur, o stradă cu dublu sens”, a spus Lavrov.

„Politicienii care au preluat acum puterea în această ţară şi care, în general, şi-au declarat aspiraţia de a adera la Uniunea Europeană şi chiar de a se reunifica cu România sau chiar de a cere NATO să le asigure securitatea, aceşti politicieni nu reflectă până la urmă interesele poporului lor”, a declarat ministrul rus de externe.

Lavrov a afirmat că, în Republica Moldova, „se fac apeluri pentru alegeri anticipate”, dar că aceasta este o „problemă internă a Moldovei”.

Ucraina anunță că a început să producă obuze de artilerie împreună cu o ţară NATO din Europa Centrală

ACTUALIZARE 19:55 Compania ucraineană producătoare de armament Ukroboronprom a anunţat miercuri că a demarat producţia în comun de obuze de artilerie împreună cu o ţară europeană care este membră NATO, adăugând că intenţionează să producă şi alte tipuri armament şi echipamente militare împreună cu aliaţii, relatează Reuters.

Ukroboronprom nu a dezvăluit despre ce ţară membră NATO este vorba dar a precizat că a început să producă obuze pentru sistemele de mortier calibrul 120 de milimetri, un tip muniţie care este foarte cerut în Ucraina în contextul invaziei ruseşti, potrivit Agerpres.

ACTUALIZARE 15:10 Este alertă antiaeriană la Kiev, dar nu din cauza unor eventuale rachete trase de ruși. Presa ucraieana spune ca au fost doborate doua drone de supraveghere, dar este posibil ca o parte din țintele aeriene reperate pe radar sa fie baloane reflectorizante folosite de rusi ca să deruteze radarele ucrainene.

Afirmația Rusiei că a străpuns liniile fortificate din Lugansk „nu corespunde cu realitatea” (guvernator)

Rusia trimite echipament greu și trupe în regiunea Lugansk însă forțele Ucrainei continuă să apere regiunea din estul Ucrainei, a spus guvernatorul regional Serhii Haidai, potrivit The Guardian.

Ministrul rus al apărării a declarat anterior că trupele sale au spart două linii fortificate ale apărării ucrainene pe frontul de est al Luganskului. Acesta a spus că trupele ucrainene s-au retras în fața atacurilor Rusiei, însă nu a spus în ce parte a regiunii.

Haidai a afirmat că declarațiile Rusiei privind retragerea trupelor ucrainene „nu corespund cu realitatea”.

„Sunt multe bombardamente, aviația este deja conectată. Atacurile vin în valuri din diferite direcții. Vedem că ei transferă oameni mobilizați (către front), vedem de asemenea că există mai mult echipament (greu)”.

Administrația președintelui Zelenski a transmis anterior că în ultimele 24 de ore forțele de apărare ucrainene au respins „atacuri ale ocupanților ruși în districtele Nevski, Kreminna și Bilohorivka”.

Lavrov, despre noua politică externă a Rusiei: Vrem să punem capăt monopolului occidental în modelarea vieţii internaţionale

ACTUALIZARE 13:43 Noua politică externă a Rusiei se va concentra pe încheierea "monopolului" occidental asupra afacerilor globale și a "modelării vieţii internaţionale", a anunţat miercuri ministrul de externe rus Serghei Lavrov.

"Conceptul reînnoit al politicii noastre externe se va concentra pe nevoia de a pune capăt monopolului Occidentului asupra modelării cadrului vieţii internaţionale", a spus Lavrov într-o intervenţie în Duma de Stat, informează Agerpres.

Ministrul de Externe a reluat retorica potrivit căreia Federaţia Rusă este o victimă a Occidentului, folosită frecvent de la începutul invaziei ruseşti în Ucraina, acum aproape un an.

Șase ani de închisoare pentru o jurnalistă care a criticat invazia Rusiei în Ucraina

ACTUALIZARE 12:16 Jurnalista Maria Ponomarenko a fost declarată vinovată de "difuzarea de informaţii false" despre armata rusă, o infracțiune introdusă după începerea războiului în Ucraina. Un tribunal rus a condamnat-o miercuri pe jurnalista din Siberia la şase ani de închisoare pentru că a denunţat ofensiva Rusiei în Ucraina, aceasta fiind o nouă dovadă de reprimare a vocilor critice la adresa acestui conflict, informează AFP, citată de Agerpres.

Maria Ponomarenko, în vârstă de 44 de ani, a fost declarată vinovată de "difuzarea de informaţii false" despre armata rusă, a anunţat Comitetul de Anchetă rus, însărcinat cu principalele investigaţii criminale în Rusia.

Această infracţiune, introdusă după declanşarea invaziei din Ucraina, a mai fost utilizată de mai multe ori pentru a condamna la pedepse grele cu închisoarea persoane ce au criticat public conflictul.

Ursula von der Leyen propune sancţiuni împotriva producătorilor iranieni ai dronelor folosite de Rusia în Ucraina

ACTUALIZARE 11:14 Preşedinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a anunțat miercuri un nou pachet de sancţiuni împotriva Rusiei, dar şi, în premieră, măsuri împotriva companiilor iraniene care produc drone folosite de forţele ruse în Ucraina.

„Slăbim capacitatea Rusiei de a-şi menţine activă maşinăria de război. Am adoptat nouă pachete de sancţiuni. Economia Rusiei se contractă. Dar trebuie să menţinem presiunea”, a pledat şefa CE într-un discurs susţinut în Parlamentul European, reunit în sesiune plenară la Strasbourg, potrivit Agerpres.

Ea a propus o a zecea tranşă de sancţiuni ale UE, în valoare de 11 miliarde de euro, care să cuprindă interdicţii de comerţ şi verificări asupra exporturilor de tehnologie către Rusia, inclusiv drone, elicoptere şi rachete.

Boris Pistorius: „Doar atunci când cerul de deasupra Ucrainei va fi sigur, se poate vorbi de următorii paşi”

Ministrul german al Apărării Boris Pistorius a declarat marţi că livrarea de avioane de luptă Ucrainei nu este o prioritate în acest moment, precizând că acest aspect va fi discutat cu siguranţă, relatează Reuters.

Securizarea spaţiului aerian al Ucrainei este prioritatea, a declarat el la canalul de televiziune german ARD.

„Doar atunci când cerul de deasupra Ucrainei va fi sigur în următoarele trei, patru luni, atunci se poate vorbi de următorii paşi”, a afirmat, de asemenea, ministrul german.

Problema livrării de avioane de luptă Ucrainei nu e acum cea mai urgentă, deşi e o discuţie care se poartă între aliaţi, urgent e să se livreze ce s-a promis deja, precum vehicule blindate şi tancuri, a declarat marţi dimineaţă secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg.

Jens Stoltenberg a oferit acest răspuns când a fost întrebat înainte de o reuniune a Grupului de contact pentru Ucraina dacă pregăteşte o decizie unanimă a NATO privind livrarea de avioane de luptă Ucrainei, după cum a solicitat premierul polonez Mateusz Morawiecki la reuniunea Consiliului European de săptămâna trecută.

Zelenski: Situaţia din prima linie rămâne extrem de dificilă

Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a anunţat marţi o situaţie „extrem de dificilă” în est, în faţa trupelor ruse, care au câştigat teren în ultimele săptămâni, în special lângă Bahmut, relatează AFP.

„Situaţia din prima linie, în special în regiunile Doneţk şi Lugansk, rămâne extrem de dificilă. Este literalmente o bătălie pentru fiecare metru de pământ ucrainean”, a spus Zelenski în discursul său video rostit marţi seara.

Un oraş cu aproximativ 70.000 de locuitori înainte de ofensiva rusă declanşată cu aproape un an în urmă, Bahmut este în mare parte distrus în urma celor şase luni de lupte, care au provocat pierderi grele ambelor tabere.

Chiar dacă importanţa sa strategică este contestată, oraşul a dobândit statutul de simbol al luptei între Moscova şi Kiev pentru controlul regiunii industriale Doneţk.

Preşedinţia ucraineană a admis luni o situaţie „complicată” în localitatea Paraskovievka, la numai aproximativ 10 km de centrul oraşului Bahmut, care „se confruntă cu bombardamente şi atacuri ruseşti intense”.

SUA comandă obuze de 552 de milioane de dolari pentru Ucraina

Statele Unite au anunţat marţi că au semnat un contract de arme în valoare de peste jumătate de miliard de dolari pentru obuze de 155 mm care urmează să fie livrate Ucrainei, relatează AFP, citată de Agerpres.

Comenzile, făcute de Pentagon la sfârşitul lunii ianuarie companiilor Northrop Grumman şi Global, au valoarea de 552 de milioane de dolari. Primele livrări sunt aşteptate în luna martie.

Anunţul Washingtonului survine într-un moment în care temerile cresc cu privire la o epuizare a stocurilor de arme în ţările occidentale şi în special în Statele Unite, care în ultimul an şi-au intensificat retragerile din stocurile existente pentru a ajuta armata ucraineană să lupte împotriva invazei ruse.

Această comandă are la bază o altă abordare: armele livrate Ucrainei sunt produse direct pentru această ţară, pe un buget american.

Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, a avertizat luni că Ucraina foloseşte mai multe muniţii decât ar putea produce Alianţa. „Acest lucru ne epuizează stocurile şi pune sub presiune industriile noastre de apărare” a spus el.

Vezi și: VIDEO Avionul lui Prigojin, doborât de ucraineni. „Bucătarul lui Putin” îl provocase pe Zelenski la un duel aerian

Editor : A.C.

Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Top citite

Recomandările redacției

Ultimele știri

Citește mai multe

Te-ar putea interesa și

Ce fac „eroii” lui Putin când se întorc de pe frontul din Ucraina. Val de violențe în Rusia, provocat de deținuții care recidivează

Război în Ucraina: vești proaste pentru Kiev, oriunde s-ar uita pe linia frontului. Dar și Rusia este sub presiune

Klaus Iohannis, primit de președintele german: România şi Germania vor continua să sprijine Ucraina în fața Rusiei

Opoziția din Germania îl acuză pe Olaf Scholz că a contribuit la „propaganda” Kremlinului prin discuția cu Putin

Partenerii noștri