Live

Ministrul Apărării din Suedia avertizează populația să se pregătească de război cu Rusia: „Treceți la acțiune!”

Data actualizării: Data publicării:
Toți suedezii trebuie să acționeze acum pentru a spori rezistența țării în caz de război, a spus ministrul Apărării din Suedia. Foto: Profimedia

Ministrul suedez al Apărării Civile, Carl-Oskar Bohlin, a afirmat, în cadrul conferinței anuale „Folk och Försvar” privind apărarea, din Sälen, că o perioadă de peste 200 de ani de pace nu ar trebui să le dea suedezilor un fals sentiment de siguranță și i-a îndemnat pe toți să se pregătească pentru cel mai urât scenariu: un război cu Rusia. Presupunerea că pacea este constantă „a devenit mai periculoasă decât a fost în foarte mult timp”, avertizează Bohlin. 

Toți suedezii trebuie să acționeze acum pentru a spori rezistența țării în caz de război, a spus Bohlin. El a susținut în discursul său că pacea nu este o „constantă imuabilă”, nici măcar în Suedia, și că presupunerea că este „a devenit mai periculoasă decât a fost în mult timp”.

„Pentru o națiune pentru care pacea a fost un companion plăcut timp de aproape 210 ani, ideea că pacea este o constantă imuabilă este firească. Dar confortul pe care îl oferă această concepție a devenit mai periculos decât a fost în foarte mult timp. Mulți au spus-o înaintea mea, dar permiteți-mi să o fac în calitate oficială, mai clar: Ar putea fi război în Suedia.

Nu este intenția mea să fac apel la frica dumneavoastră, ci mai degrabă la conștientizarea situației. Caut să deschid o ușă: o ușă care este frecvent blocată și aglomerată de cerințele și provocările vieții de zi cu zi. O ușă pe care este posibil ca mulți suedezi să o fi ținut închisă toată viața lor. O ușă către un spațiu în care ne confruntăm cu o întrebare importantă: cine ești tu dacă vine războiul?”, a spus Bohlin. 

El nu a părut să sugereze că un conflict armat este garantat sau iminent, ci mai degrabă că posibilitatea teoretică a unui război există și în Suedia, în ciuda faptului că este o țară tradițional pașnică. În acest context, Bohlin i-a îndemnat pe toți să contribuie la construirea apărării totale a Suediei.

„Toată lumea are mandatul de a se pregăti și de a lua măsuri pentru a crește reziliența în domeniile lor de responsabilitate. Omisiunea de a acționa nu este un modus operandi permis”, spune acesta. 

„Apărarea civilă nu este un exercițiu teoretic”

Ministrul i-a îndemnat pe funcționarii din consiliu să asigure puncte de refugiu, un plan de urgență pentru apă și provizii de alimente, iar angajații să își întrebe angajatorul care ar fi rolul lor în cazul unui război la locul de muncă și să se gândească de ce lucruri esențiale ar avea nevoie pentru a putea continua să lucreze în condiții dificile.

„Sunteți o persoană fizică? Bun, atunci v-ați asumat responsabilitatea pentru pregătirea locuinței dumneavoastră? V-ați gândit dacă aveți timp să vă înscrieți într-o organizație de apărare voluntară? Dacă nu: treceți la acțiune!”, a spus Bohlin și a sfătuit oamenii să întrebe pe cei care au început deja să se pregătească sau să obțină mai multe informații de la Agenția suedeză pentru situații de urgență civilă.

El le-a spus suedezilor să se inspire din exemplul Ucrainei, care a răspuns invaziei pe scară largă a Rusiei în februarie 2022 cu „rezistență totală”.

„„Reziliența unei societăți necesită exact acest lucru: cunoașterea situației. Conștientizarea în rândul cetățenilor, angajaților, antreprenorilor și factorilor de decizie din administrația publică. Dar nu este suficient să contemplăm pur și simplu întrebarea. Apărarea civilă nu este în primul rând un exercițiu teoretic. Conștientizarea trebuie să se traducă în acțiuni practice. Măsuri care să ridice efectiv pragul”, a spus el, adăugând că oricine nu a început deja rămâne în urmă.

„Toată lumea trebuie să înțeleagă că, în situația în care ne aflăm, timpul poate fi cea mai prețioasă resursă neregenerabilă. Dacă există un lucru care mă ține treaz noaptea, acesta este sentimentul că lucrurile se mișcă prea încet”, a mai spus Bohlin.

Discursul ministrului suedez al Apărării nu pare să aibă legătură cu vreo amenințare recentă și specifică împotriva Suediei, ci mai degrabă vine în completarea unor avertismente din partea guvernului și a altor actori, potrivit cărora țara trebuie să își intensifice apărarea militară și civilă în fața unei Rusii din ce în ce mai agresive.

Suedia a început să-și reconstruiască sistemul de apărare totală în 2015, după anexarea Crimeei de către Rusia. De atunci, fiecare autoritate publică a devenit din nou responsabilă pentru a participa la apărare și pentru a se pregăti și planifica pentru un eventual atac. Suedia a reintrodus conscripția militară în 2018, iar în 2022 a rupt o tradiție de nealiniere militară atunci când a cerut să adere la NATO.

Micael Bydén, comandantul suprem al forțelor armate suedeze, a reluat avertismentul lui Bohlin, notează The Local

„Trebuie să înțelegem cât de serioasă este cu adevărat această situație și că voi, până la nivel individual, vă pregătiți mental. Urmăriți știrile din Ucraina și puneți-vă întrebări simple: Dacă acest lucru s-ar întâmpla aici, am lucrurile pregătite? Ce ar trebui să fac? Cu cât sunt mai mulți oameni care s-au gândit la asta și s-au pregătit, cu atât mai puternică este societatea noastră", a declarat Bydén, luni, la postul de televiziune TV4.

Editor : C.L.B.

Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Top citite

Recomandările redacției

Ultimele știri

Citește mai multe

Te-ar putea interesa și

Vladimir Putin l-a primit pe premierul slovac Robert Fico la Kremlin

Vladimir Putin, reacție furioasă după atacul cu drone asupra orașului rus Kazan

Avertisment dur al Giorgiei Meloni: Rusia e o amenințare mai mare decât ne imaginăm. UE trebuie să fie pregătită

Criză în Abhazia. Liderul regiunii, care se plângea că Rusia i-a lăsat „în întuneric total”, spune acum că Putin i-a salvat

Partenerii noștri