Militanţii ecologişti care nu mai fac copii pentru a salva planeta. „Orice copil care se naşte astăzi face parte din problemă”
Convinşi că lupta împotriva schimbării climatice include și reducerea populaţiei globale, militanţi ecologişti aplică acest principiu pe ei înşişi, renunţând să devină părinţi: „La ora actuală, trebuie să fii total nebun ca să faci copii!”, relatează AFP.
În condiţiile în care pragul de 8 miliarde de fiinţe umane va fi depăşit în curând, „suntem deja prea numeroşi în raport cu ceea ce poate suporta planeta”, estimează Alice Rallier, 44 de ani, membră a asociaţiei „Demografie responsabilă”.
Această mică asociaţie franceză ecologistă militează pentru „stabilizarea, apoi diminuarea populaţiei umane”.
„Nu vreau să mă simt vinovată că am adus pe lume un copil în această galeră”, spune Alice Rallier, care fusese în cuplu cu doi bărbaţi „care nu doreau nici ei copii” şi care a ales să se supună unei sterilizări chirurgicale definitive.
„Orice copil care se naşte astăzi face parte din problemă”, din cauza presiunii exercitate de creşterea demografică asupra resurselor naturale, potrivit acestei militante, care se declară conştientă că se loveşte de un „tabu” şi de un „mit populaţionist” care spune că, cu cât suntem mai mulţi, cu atât este mai bine”, spune ea.
Pentru aceşti militanţi nu se pune problema de a constrânge, ci de a propune o „stimulare voluntară”, de exemplu plafonând alocaţiile pentru familii începând cu al doilea copil, argumentează Denis Garnier, preşedinte al asociaţiei „Demografie responsabilă”.
Potrivit unei anchete publicate în 2021 de The Lancet (revistă britanică specializată în domeniul medicinei. n.r.), întreprinsă asupra unui eşantion de 10.000 de persoane din zece ţări de pe toate continentele, 39% dintre tinerii cu vârste între 16 şi 25 de ani „ezită să aibă copii”, pentru că sunt îngrijoraţi de schimbările climatice.
Ideea a avut ecou în Regatul Unit în 2018 prin intermediul activiștilor care au făcut o „grevă a naşterilor” (birthstrike) şi în Canada prin studenţii care se angajau să nu aibă copii atâta vreme cât guvernul nu va acţiona mai mult împotriva schimbărilor climatice. În Germania, o autoare anti-natalitate, Verena Brunschweiger, a stârnit o amplă polemică după ce a descris „parentalitatea” drept un demers „egoist”.
Fenomenul rămâne dificil de cuantificat, nuanţează consultantul francez Emmanuel Pont, autorul cărţii apărute recent „Trebuie să ne oprim să mai facem copii pentru a salva planeta?”, la editura Payot. Cu atât mai mult cu cât schimbările climatice nu sunt singura motivaţie a celor care refuză să devină părinţi, iar unii ajung în final să-şi schimbe părerea.
La 35 de ani, Sebastien Verdier, cunoscut pe reţelele sociale sub pseudonimul militant Sereb, „şi-a pus acţiunile în acord cu ideile sale”, supunându-se unei operaţii de sterilizare definitivă. În opinia lui, este vorba în acelaşi timp de a evita să fie adus pe lume un copil „într-un viitor dezagreabil pe care nu-l doresc nimănui” şi „de a nu adăuga în sistem un consumator în plus”.
Cu toate acestea, Sereb recunoaşte că angajamentul său este mai mult unul simbolic decât cu adevărat eficace în lupta împotriva încălzirii planetei, din cauza „enormei inerţii” a unor evoluţii demografice care îşi fac simţite efectele abia după mai multe decenii.
Potrivit unui studiu publicat în 2014 de cercetători australieni, „chiar şi cu politici ale copilului unic impuse peste tot în lume şi evenimente ce duc la o mortalitate catastrofală, vor fi probabil între 5 şi 10 miliarde de fiinţe umane în 2100”.
De asemenea, dincolo de această problemă a „inerţiei demografice”, legătura între demografie şi protecţia climei nu se bucură de consens.
Un studiu publicat în 2017 de specialişti nord-americani în domeniul schimbărilor climatice a conchis că a avea „cu un copil mai puţin” este mult mai eficace în ceea ce priveşte bilanţul de dioxid de carbon decât să renunţi la maşină, la călătoriile cu avionul sau la consumul de carne.
Însă alţi oameni de ştiinţă au contestat aceste rezultate, pe motiv că autorii au considerat că generaţiile viitoare vor avea neapărat un nivel de consum la fel de nefast pentru mediu precum generaţiile precedente.
Or, „copiii noştri nu sunt „condamnaţi” să conducă SUV-uri şi să plece în fiecare weekend cu avionul la Ibiza”, ironizează Emmanuel Pont. Cu toate acestea, potrivit lui, a limita fecunditatea pentru a lupta împotriva încălzirii climatice „nu are nimic absurd”, la fel ca izolarea locuinţei sau limitarea călătoriilor cu avionul.
Editor : M.B.
Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei
Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News