Live

Miliardarul chinez Jack Ma a fugit cu familia în Japonia, unde se ascunde de prigoana lui Xi Jinping

Data actualizării: Data publicării:
Miliardarul chinez Jack Ma a fugit cu familia în Japonia, unde se ascunde de prigoana lui Xi Jinping. Foto: Profimedia Images

Miliardarul Jack Ma ar fi fugit cu familia în Tokyo, unde se ascunde de teama represiunii regimului de la Beijing împotriva firmelor tehnologice chineze şi a celor mai puternici şi bogaţi oameni de afaceri chinezi, scrie The Guardian.

Ma, fondatorul gigantului de comerţ electronic Alibaba, care până la prigoana lui Xi Jinping decisă împotriva companiilor de tehnologie era cea mai bogată persoană din China, a fost rar văzut în public de când a criticat atitudinea autorităţilor chineze de reglementare, în urmă cu doi ani, la un eveniment în Shanghai.

Anul trecut, miliardarul a avut o scurtă apariţie online de 48 de secunde, apoi s-a aflat despre o scurtă călătorie în Ţările de Jos. Superiahtul său Zen, lung de 88 de metri, a fost surprins vara trecută acostând în largul insulei spaniole Mallorca. Nu au apărut alte informații despre miliardarul de 58 de ani care și-a menţinut secretă viaţa privată, trăind în afara Chinei.

Marţi, cotidianul Financial Times, care este deţinut de compania media japoneză Nikkei, a dezvăluit că Ma locuieşte în ultima vreme în Japonia. Citând surse anonime, cotidianul scrie că de aproape şase luni, fostul profesor de engleză locuieşte la Tokyo împreună cu familia. El şi-a petrecut timpul îmbinând afacerile şi distracţia cu vizite la izvoare termale şi staţiuni de schi din mediul rural japonez, precum şi cu excursii regulate în SUA şi Israel.

Ma, a cărui avere netă s-a redus la mai mult de jumătate, de la aproape 50 de miliarde de dolari la 21,7 miliarde de dolari, a încercat să apară cât mai puțin în public. El şi-a adus în Japonia serviciile personale de securitate şi bucătarul și a mers în câteva cluburi private exclusiviste, dintre care unul este popular în rândul chinezilor bogaţi.

Compania Alibaba a fost aspru criticată în represiunea regimului chinez împotriva giganţilor tehnologici, după ce Ma, renumit pentru firea sa deschisă şi excentrică, a acuzat autorităţile de reglementare de „inovaţie sufocantă”. Declaraţiile sale l-au înfuriat pe preşedintele chinez Xi Jinping, care se confruntă acum cu proteste faţă de politicile zero-Covid impuse de Beijing, iar Ma a dispărut ulterior din ochii publicului timp de trei luni.

Autorităţile de reglementare chineze au decis să blocheze cotarea la bursă a filialei de plăţi online Alibaba Ant Group, care, cu o capitalizare de 34 de miliarde de dolari, ar fi fost cea mai mare ofertă de acţiuni din istorie.

Beijingul a ordonat companiei Alibaba să vândă unele dintre activele sale media, printre care ziarul South China Morning Post din Hong Kong.

Guvernul a limitat influenţa publică tot mai mare deţinută de conglomeratele tehnologice extinse ale ţării, precum Alibaba şi Tencent.

Câteva luni mai târziu, Alibaba a fost amendată cu o sumă record de 2,8 miliarde de dolari pentru practici anticoncurenţiale, ceea ce a marcat sfârşitul ostilităţilor de reglementare împotriva companiei, deşi a fost forţată să respecte în continuare un program cuprinzător de „rectificare”.

Săptămâna trecută, banca centrală a Chinei, care reglementează sectorul financiar, era pregătită să amendeze Ant Group cu mai mult de un miliard de dolari. Banca Populară Chineză conduce o revizuire de reglementare a companiei din 2020. Potrivit Reuters, amenda ar putea fi primul pas în procesul prin care Ant si-ar obţine o licenţă de companie financiară şi să îşi reia planurile de listare la bursă.

Gestionarea de zi cu zi a intereselor tehnologice ale lui Ma în China a fost acum delegată în mare parte unei noi generaţii de directori.

În luna august, Softbank din Japonia a făcut pasul istoric de a-şi vinde din participaţia de 23,7% la compania Alibaba, ajungând la 14,6%, cu un câştig 34 de miliarde de dolari. Directorul său executiv, Masayoshi Son, care a investit 20 de milioane de dolari în Alibaba în 2000, un pas care a ajutat la construirea acreditărilor globale ale companiei de investiţii japoneze în domeniul tehnologic, a luat decizia după ce vânzările globale ale acţiunilor companiilor de tehnologie au dus la pierderi record pentru conglomeratul său.

Editor : G.M.

Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Top citite

Digi Sport

Italienii au rămas fără cuvinte când au aflat ce avere are Dan Șucu! Porecla pe care i-au dat-o patronului de la Genoa

Descarcă aplicația Digi Sport

Recomandările redacției

Ultimele știri

Citește mai multe

Te-ar putea interesa și

Cum l-au numit italienii de la Gazzetta dello Sport pe Dan Șucu, noul investitor majoritar român de la Genoa

China va avea peste 1000 de focoase nucleare până în 2030. Ce date mai relevă un raport al Pentagonului despre armata Beijingului

China va avea cel mai mare aeroport din lume construit pe o insulă artificială 

Un cetățean american a recunoscut că a condus o „secție de poliție” secretă a Chinei în New York

Partenerii noștri