Live

Mike Pompeo ia în considerare sancțiuni împotriva regimului Lukașenko după tentativa de expulzare a unor opozanți din Belarus

Data publicării:
Mike Pompeo. Foto: Guliver / Getty Images

Șeful diplomației americane, Mike Pompeo, s-a declarat "profund îngrijorat de informaţiile despre răpirea şi tentativa de expulzare forţată a unor lideri ai opoziţiei din Belarus", afirmând că ia în considerare noi sancţiuni, scrie Agerpres.

Secretarul de stat s-a referit în special la opozanta Maria Kolesnikova, condusă cu forţa în cursul nopţii de luni spre marţi la frontiera dintre Belarus şi Ucraina unde a fost arestată, după cum au făcut cunoscut doi dintre partizanii săi care se aflau alături de ea.

Cei doi însoţitori, Anton Rodnenkov şi Ivan Kravţov - ambii membri ai "consiliului de coordonare" al opoziţiei - care au fost conduşi ca şi ea la frontieră, au acceptat să intre în Ucraina, unde au putut depune mărturie.

"Reamintim autorităţilor din Belarus că este de responsabilitatea lor să asigure securitatea dnei Kolesnikova şi a tuturor celor care sunt reţinuţi pe nedrept", a spus Mike Pompeo.

"Statele Unite, în coordonare cu partenerii şi aliaţii noştri, au în vedere sancţiuni ţintite suplimentare pentru a favoriza responsabilizarea celor implicaţi în încălcarea drepturilor omului şi represiunea din Belarus", a adăugat şeful diplomaţiei de la Washington.

Maria Kolesnikova este ultima dintre cele trei figuri feminine ale opoziţiei foarte vizibile în timpul campaniei prezidenţiale care a rămas în Belarus. Celelalte două, candidata Svetlana Tihanovskaia şi Veronika Ţepkalo, au plecat în străinătate.

De o lună, manifestaţii săptămânale reunesc în fiecare duminică peste 100.000 de persoane la Minsk împotriva realegerii considerate frauduloase a lui Aleksandr Lukaşenko pe 9 august.

Editor: Cristina Iancu

Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Top citite

Recomandările redacției

Ultimele știri

Citește mai multe

Te-ar putea interesa și

Un senator republican oferă o alternativă la aderarea Ucrainei la Alianță. „Lasă-l pe Putin s-o bage în NATO, dacă vrea”

De ce curtează Trump extrema dreaptă europeană

România: De la Sighet la Silicon Valley – 35 de ani de progres alături de SUA și UE

De ce Trump a vorbit de două ori mai mult la telefon cu Putin decât cu Zelenski. Explicația secretarului de stat american

Partenerii noștri