Mii de israelieni de extremă-dreapta au mărșăluit în Ierusalimul de Est. “Poporul Israelului trăiește”
Mii de israelieni de extremă-dreapta au mărșăluit, marți, într-o procesiune în care fluturau steaguri de-a lungul Ierusalimului de Est, la un eveniment care a reaprins tensiunile cu palestinienii și a reprezentat o provocare pentru noul guvern al Israelului, transmite Reuters.
Luna trecută, confruntările israelo-palestiniene din Ierusalim au dus la declanșarea celor 11 zile de lupte peste graniță între Israel și grupul militantist Hamas, care conduce Gaza.
Marți, forțele speciale ale poliției din Israel au coordonat zonele care duc la Poarta Damascului din Vechiul Oraș, eliberând zona de palestinieni, înainte ca protestatarii să ajungă.
Mulțimea, care dansa și cânta “poporul Israelului trăiește”, formată în mare parte din evrei religioși, mulți dintre ei ducând steaguri albastre cu alb, au umplut piața din fața porții, care în mod normal este un loc popular de întâlnire pentru palestinieni.
“Uitați-vă cu atenție la steagul nostru. Trăiți și suferiți”, striga, în ebraică, un demonstrant cu un megafon într-o mână și o țigară în cealaltă. Acesta striga în ebraică la vânzătorii palestinieni de pe cealaltă parte a barierelor montate de polițiști, pe strada din Ierusalimul de Est.
Israelul, care a ocupat Ierusalimul de Est într-un război din 1967 și mai târziu l-a anexat fără recunoaștere internațională, vede întregul oraș ca propria capitală. Palestinienii vor ca Ierusalimul de Est să fie capitala unui viitor stat care să includă Cisiordania și Gaza.
Hamas a avertizat că va relua ofensivele din cauza marșului, testând curajul administrației noului premier Naftali Bennett, care reunește partide de dreapta, centru, stânga dar și o formațiune arabă. Israelul astfel își întărește capacitatea de răspuns prin sistemul antirachetă.
Însă când manifestanții au început să se disperseze în Ierusalim, nicio rachetă nu a fost lansată din Gaza.
Cu câteva ore înainte de începerea evenimentului, palestinienii din Gaza au lansat baloane incendiare despre care pompierii israelieni au spus că au cauzat cel puțin 20 de incendii de câmp din comunitățile israeliene de lângă granița care îngrădește enclava.
Astfel de incidente s-au oprit odată cu acordul de încetare a focului care a încheiat ostilitățile de luna trecută, în care militanții din Gaza au lansat un baraj de rachete spre Israel, iar drept răspuns IDF a lovit enclava cu atacuri aeriene.
Presa israeliană relatează că administrația Bennett ar putea ordona represalii pentru atacurile incendiare, deși nu neapărat imediat.
Editor : Alexandru Costea
Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei
Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News