Live

Merkel se declară total împotriva unei aderări rapide a Georgiei la NATO

Data publicării:

Cancelarul federal al Germaniei, Angela Merkel, a respins vineri ipoteza unei aderări rapide a Georgiei la Organizaţia Tratatului Atlanticului de Nord (NATO), ai cărei oficiali au promis în 2008 acestei foste republici sovietice că va putea adera într-o zi la Alianţă, informează Agerpres, care citează AFP.

Foto: Guliver/GettyImages



„Nu văd o aderare rapidă la NATO pentru Georgia, aceasta este poziţia Germaniei", a declarat Merkel în timpul unei întâlniri cu studenţii Universităţii din Tbilisi, capitala acestei ţări din Caucazul de Sud. „Lucrurile se întâmplă în mod gradual", a adăugat ea, în condiţiile în care autorităţile georgiene şi-au fixat drept obiectiv aderarea la Uniunea Europeană (UE) şi la NATO.

În timpul summitului NATO care a avut loc în 2008 la Bucureşti, liderii ţărilor din NATO i-au promis Georgiei că într-o zi ea va putea deveni membră a acestei organizaţii, însă - la presiunile Angelei Merkel şi ale preşedintelui de atunci al Franţei, Nicolas Sarkozy - au refuzat să-i acorde acestei ţări statutul de candidat oficial, aminteşte AFP.

Georgia s-a opus apoi Rusiei în timpul unui război-fulger, care s-a soldat cu recunoaşterea de către Moscova a independenţei celor două republici separatiste proruse, Osetia de Sud şi Abhazia, ce s-au separat de Georgia în 1992. Rusia menţine în prezent o puternică prezenţă militară în aceste două republici, spre marea nemulţumire a Georgiei, care denunţă o „ocupaţie". „Este o ocupaţie peste circa 20% din teritoriul georgian şi o mare nedreptate", a declarat vineri Angela Merkel în faţa studenţilor georgieni.

Într-un gest simbolic, ea s-a deplasat de asemenea la frontiera administrativă cu Osetia de Sud, unde poliţiştii de frontieră au instalat sârmă ghimpată.

Îngrijorată de prezenţa forţelor NATO lângă frontierele sale, Rusia se opune în mod categoric aderării Georgiei la Alianţa Nord-Atlantică.

Vineri seara, Angela Merkel se va deplasa în Armenia, iar sâmbătă va desfăşura o vizită în Azerbaidjan, pentru a îndemna la o „soluţionare paşnică, prin consens", a conflictului între cele două foste republici sovietice din Caucazul de Sud, care îşi dispută controlul asupra regiunii separatiste Nagornîi Karabah, potrivit serviciului de presă al cancelariei germane.

În Azerbaidjan, Merkel va purta de asemenea discuţii asupra cooperării energetice cu această ţară bogată în hidrocarburi şi ale cărei resurse energetice sunt considerate o eventuală alternativă la gazul şi petrolul livrate de Rusia în Europa.

 

Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Top citite

Recomandările redacției

Ultimele știri

Citește mai multe

Te-ar putea interesa și

Ministrul german al Apărării: „Dacă Putin atacă, trebuie să fim capabili să purtăm un război”

Declarație dură a unei delegații a Congresului SUA la NATO, despre interferența Rusiei în alegerile din România

Trump va cere statelor NATO să crească bugetele Apărării la 5%

Al Treilea Război Mondial a început deja. Cine beneficiază cel mai mult de pe urma invaziei Rusiei în Ucraina (Politico)

Partenerii noștri