Live

Medvedev amenință NATO: „Nu se va mai vorbi” despre o Baltică fără nucleare. Premierul Lituaniei îi răspunde: „Nimic nou”

Data actualizării: Data publicării:
Vladimir Putin și Dmitri Medvedev. FOTO: Getty Images

Prim-ministrul Lituaniei, Ingrida Simonyte, a răspuns joi la amenințările fostului președinte rus, Dimitri Medvedev, care a spus că dacă Finlanda și Suedia vor adera la NATO „nu se va mai vorbi” despre o Baltică fără nucleare, aluzie la statutul enclavei Kaliningrad. „Nimic nou” în discursul Moscovei, spune prim-ministrul Lituaniei.

„Că Rusia amenință, nu este nimic nou. Kaliningradul este o zonă foarte militarizată, este de mulți ani așa și se află în regiunea Baltică”, spune prim-ministrul lituanian, potrivit Reuters.

„Cred că prezența acestor țări (n.red. Finalanda și Suedia) ca membre ale alianței ar întări, de fapt, foarte mult atât Alianța, cât și securitatea acestor țări și a noastră. De îndată ce o astfel de decizie va fi anunțată, și sper să fie, cred că țările baltice vor avea un motiv foarte serios să o susțină”, a mai declarat Simonyte.

Dmitri Medvedev, vicepreşedintele Consiliului de Securitate al Federaţiei Ruse şi unul dintre cei mai apropiaţi aliaţi ai preşedintelui rus Vladimir Putin, a avertizat Organizaţia Tratatului Atlanticului de Nord (NATO) că, dacă Suedia şi Finlanda vor adera la organizaţia militară, Rusia va trebui să-şi consolideze apărarea în regiune, inclusiv prin desfăşurarea de arme nucleare în regiunea baltică

„Ar putea să nu mai fie vorba despre niciun fel de statut non-nuclear pentru regiunea baltică - echilibrul trebuie restabilit. Până astăzi, Rusia nu a luat astfel de măsuri și nu avea de gând să o facă. Dar dacă ni se va forţa mâna, ei bine... reţineţi că nu noi am propus asta”, a spus Medvedev.

Ministrul apărării din Lituania, Arvydas Anusauskas, a spus însă că declarația lui Medvedev nu are sens. „Arme nucleare au fost desfășurate în exclava rusă Kaliningrad de la Marea Baltică încă de dinainte de criza actuală”, a spus Anusauskas.

„Amenințările actuale ale Rusiei nu au sens, când știm că, chiar și fără situația actuală de securitate, rușii își țin armele la 100 de km de granița Lituaniei. Armele nucleare au fost întotdeauna păstrate în Kaliningrad. Comunitatea internațională, țările din regiune, sunt perfect conștiente de acest lucru”, a declarat ministrul lituanian al apărării.

Exclava Kaliningrad a Rusiei, pe malul Mării Baltice, este cuprinsă între Lituania și Polonia, membrii ai Alianței Nord-Atlantice. 

Editor : R.K.

Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Top citite

Recomandările redacției

Ultimele știri

Citește mai multe

Te-ar putea interesa și

Românii din Cernăuți cer ajutorul Executivului de la București, pe fondul modificărilor din sistemul de învăţământ ucrainean

Zaharova acuză Ucraina că a lansat în mod repetat muniţii cu fosfor alb din drone. Reacția Kievului

Rușii au mai cucerit două localități în estul Ucrainei și se apropie de orașul strategic Kurahove

Oficialii europeni discută despre restricționarea circulației diplomaților ruși în UE

Partenerii noștri