Live

Mărturia unui soldat rus care refuză să mai lupte în Ucraina: „Eram ca niște pisoi orbi”. Ce sfaturi a primit de la avocați

Data actualizării: Data publicării:
Încă de la începutul războiului din Ucraina, familiile soldaților ruși dispăruți au postat frecvent mesaje în grupuri online în căutarea rudelor. Foto: Profimedia Images

Serghei a petrecut cinci săptămâni luptând în Ucraina la începutul acestui an. Acum se află acasă, în Rusia, și spune că nu vrea să se întoarcă „pentru a ucide și a fi ucis”. A recurs la avocați pentru a evita să fie trimis înapoi pe linia frontului. Și el este doar unul dintre sutele de soldați ruși, care, traumatizați de experiențele de pe front, caută sfaturi pentru a rămâne acasă, susțin avocați și apărători ai drepturilor omului din Rusia.

„Credeam că suntem armata rusă, cea mai tare din lume”, spune tânărul cu amărăciune. Nu se aștepta să n-aibă nici măcar echipamente de bază, cum ar fi dispozitivele de vedere pe timp de noapte. „Eram ca niște pisoi orbi. Sunt șocat de armata noastră. N-ar costa mult să ne echipăm. De ce nu s-a făcut acest lucru?” se întreabă soldatul rus cu care au stat de vorbă corespondenții BBC și pe care îl numesc, cu un nume fictiv, Serghei.

Cum a ajuns Serghei pe front

Serghei a ajuns în armată ca recrut - majoritatea bărbaților ruși cu vârste cuprinse între 18 și 27 de ani trebuie să efectueze un an de serviciu militar obligatoriu. Dar după câteva luni, a luat decizia de a semna un contract profesional pentru doi ani, care îi va oferi și un salariu. În ianuarie, Serghei a fost trimis în apropierea graniței cu Ucraina. I s-a spus că vor fi exerciții militare. O lună mai târziu, la 24 februarie, ziua în care Rusia și-a lansat invazia. i s-a spus să treacă granița.

Aproape imediat, unitatea sa s-a trezit atacată. Era seară, se opriseră la o fermă abandonată, iar comandantul le-a spus: „Ei bine, după cum v-ați dat seama până acum, nu este o glumă”.

Serghei a fost complet șocat. Primul gând a fost: „Chiar mi se întâmplă asta?”

Coșmarul din Ucraina: „Mergeam ca la paradă”

Au fost bombardați continuu, când se deplasau, când se opreau peste noapte. În unitatea sa, care număra 50 de persoane, 10 au fost ucise și alte 10 au fost rănite. Aproape toți camarazii săi aveau sub 25 de ani. Unii erau atât de neexperimentați, încât nu știau să tragă și „nu puteau deosebi un capăt al mortierei de altul”, spune Serghei.

Convoiul său - cu care intrase prin nordul Ucrainei - s-a destrămat după doar patru zile, când un pod pe care urmau să-l traverseze a sărit în aer și camarazii i-au murit chiar în fața ochilor.

Altădată, a trebuit să treacă fără să se oprească pe lângă niște camarazi care erau prinși într-un vehicul în flăcări. „L-am ocolit și am mers mai departe, trăgând în timp ce mergeam. Nu m-am uitat înapoi”, povestește Serghei.

Unitatea sa a înaintat prin zona rurală ucraineană, dar a existat o lipsă clară de strategie, spune el. Întăririle nu au ajuns, iar soldații erau slab echipați pentru a putea cuceri un oraș mare. „Am mers fără elicoptere - doar în coloană, ca și cum ne îndreptam spre o paradă”, relatează tânărul.

El crede că șefii săi își făcuseră socotela că vor cuceri orașe-cheie foarte repede, pentru că ucrainenii se vor preda pur și simplu. „Ne-am repezit înainte, fără tranșee, fără să facem recunoaștere. Nu am lăsat pe nimeni în spate, așa că, dacă cineva se hotăra să vină din spate și să ne lovească, nu exista protecție. Cred că de aceea au murit atâția băieți de-ai noștri. Dacă ne-am fi deplasat treptat, dacă am fi verificat drumurile, din punctul meu de vedere, multe pierderi ar fi putut fi evitate”, consideră Serghei.

Dezertarea se pedepsește cu doi ani închisoare

La începutul lunii aprilie, Serghei a fost trimis înapoi peste graniță, într-o tabără de pe partea rusă. Trupele fuseseră retrase din nordul Ucrainei și păreau să se regrupeze pentru un asalt în est. Mai târziu, în aceeași lună, a primit ordinul de a se întoarce în Ucraina, dar i-a spus comandantului său că nu era pregătit să plece. „A spus că este alegerea mea. Nici măcar nu au încercat să ne facă să ne răzgândim, pentru că nu eram primii”, a declarat Serghei pentru BBC.

Îngrijorat, a decis să ceară consiliere juridică. Un avocat i-a spus lui și altor colegi să își predea armele și să se întoarcă la sediul unității lor, unde ar trebui să depună o scrisoare în care să explice că sunt „epuizați moral și psihologic” și că nu mai pot continua să lupte în Ucraina. Întoarcerea la unitate era importantă, pentru că simpla plecare putea fi interpretată ca dezertare, ceea ce ar putea duce la o pedeapsă de doi ani închisoare, i-a explicat avocatul.

Comandanții armatei ruse încearcă să-i intimideze pe soldații sub contract să rămână în unitățile lor, potrivit avocatului rus pentru drepturile omului Aleksei Tabalov. Dar el subliniază însă că legislația militară rusă include clauze ce le permit soldaților să refuze să lupte dacă nu doresc să o facă.

Activistul pentru drepturile omului Serghei Krivenko spune că nu are cunoștință de nicio urmărire penală împotriva celor care refuză să se întoarcă pe front, dar asta nu înseamnă că nu există tentative în acest sens.

Un comandant din nordul Rusiei a cerut să fie deschis un dosar penal împotriva unui subordonat care nu a vrut să se întoarcă în Ucraina, dar un procuror militar a refuzat să dea curs cererii, potrivit unor documente consultate de BBC. O astfel de acțiune ar fi „prematură” fără a fi evaluat prejudiciul adus serviciului militar în care era implicat, a motivat procurorul.

Dar nu există nicio garanție că nu ar putea apărea procese în viitor.

Cazul lui Serghei nu este singular

Soldați precum Serghei - reticenți în a se întoarce pe linia frontului - nu sunt chiar o raritate, potrivit lui Ruslan Leviev, editorul „Conflict Intelligence Team”, un proiect media ce investighează experiențele militarilor ruși din Ucraina prin interviuri confidențiale și materiale din surse deschise. Leviev spune că echipa sa estimează că există destul de mulți soldați ruși sub contract trimiși în Ucraina pentru a lupta în invazia inițială care acum refuză să se mai întoarcă.

De asemenea, presa rusă independentă a raportat sute de cazuri de soldați care au refuzat să fie trimiși din nou în Ucraina, de la începutul lunii aprilie.

Mai mulți avocați și activiști pentru drepturile omului cu care a discutat BBC au declarat că oferă în mod regulat sfaturi soldaților care încearcă să evite întoarcerea în Ucraina. Fiecare dintre cei intervievați s-a ocupat de zeci de astfel de cazuri și la rândul lor acei soldați împărtășesc aceste sfaturi cu alți colegi.

Deși Serghei nu dorește să se întoarcă pe linia frontului, el dorește să își încheie în Rusia serviciul militar care i-a mai rămas din contract pentru a evita orice consecințe neprevăzute. Însă deși scrisoarea sa de refuz de a lupta i-a fost acceptată, nu există garanții că nu va fi trimis înapoi în Ucraina în timpul perioadei de serviciu.

„Văd că războiul continuă, nu dispare”, a declarat el pentru BBC. „În aceste luni care mi-au mai rămas, orice - inclusiv ce e mai rău - se poate întâmpla”, spune el cu pesimism.

Editor : Luana Pavaluca

Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Top citite

Digi Sport

”România părea că e Andorra”. A văzut tragerea la sorți din Liga Națiunilor și nu s-a abținut: ”Acolo îi e locul”

Descarcă aplicația Digi Sport

Recomandările redacției

Ultimele știri

Citește mai multe

Te-ar putea interesa și

„Ucraina nu este poligon de testare”. Zelenski spune că are nevoie de o apărare aeriană mai bună după atacurile cu drone ruseşti

Mișcări de trupe în regiunea Kursk. O parte dintre militarii nord-coreeni au fost transferați spre Belgorod

Preşedinta Parlamentului European susţine că Germania ar trebui să trimită rachete Taurus în Ucraina

Avertisment de la Pentagon: Soldaţii nord-coreeni din Rusia vor lupta „în curând” cu armata ucraineană

Partenerii noștri