Martorul unui „tsunami de plastic” pe o plajă din Brazilia: Ce este asta? E sfârșitul lumii, o imagine apocaliptică!
Tone de materiale plastice au invadat una dintre plajele metropolei Rio de Janeiro, spre stupoarea localnicilor și turiștilor. Un adevărat „tsunami de plastic” în una dintre cele mai frumoase regiuni ale globului. De unde vin aceste deșeuri, cu tonele? Tot din oraș, pentru că nu sunt colectate și reciclate cum ar trebui.
Reciclare cu recompensă în cafenelele și restaurantele din România
Peisaj dezolant la marginea orașului Târgu Jiu: câmpuri sufocate de haine vechi
Vreme de primăvară la final de ianuarie, pe litoral. Unii localnici au făcut baie în mare
Ministrul Mediului, despre lupta cu poluarea. „Sunt câteva puncte negre pe harta României. Acolo, vorbim de o mafie întreagă”
Orașul în care nivelul de poluare a depășit de cinci ori limitele admise
Poluarea din Capitală, la cote alarmante: valori aproape duble față de cele normale. Factorii care duc la distrugerea calității aerului
„Prețul” plătit de sute de familii din Craiova pentru a avea apă și căldură: adună cenușă cu gălețile
Poluare în creștere în marile orașe din România. Care sunt cauzele
Concert la răsărit pe plajă. Corul Madrigal a cântat la prima oră a dimineții pentru câteva mii de oameni
„Dumnezeule din ceruri! Dumnezeule din ceruri! Ce e asta? Ce e asta? Un tsunami de plastic! Dumnezeule!” - aceasta a fost reacția lui Ricardo Gomes, directorul Institutului Mar Urbano când a văzut ce „înapoia” oceanul.
„Imaginea gunoaielor care veneau spre mine m-a paralizat. Nu înțelegeam de unde venea acel zgomot. Eram în stare de șoc, apoi mi-am spus: e un val de plastic. Ce este asta? E sfârșitul lumii, o imagine apocaliptică”, a povestit cercetătorul.
Nisipul fin de pe plaja Sao Conrado a fost invadat de sticle, pungi, resturi de jucării, vase de bucătărie, practic orice bucată de plastic purtată de curenții marini. Iar plasticul vine chiar din oraș. Șuvoaiele provocate de ploile torențiale cară în mare gunoaiele aruncate necontrolat, iar aceasta le aduce apoi la țărm.
Nu este singura problemă de mediu a metropolei cu 12 milioane de locuitori. Canalizarea defectuoasă refulează de multe ori pe plaje, inclusiv pe faimoasa Copacabana.
„Din nefericire, o parte semnificativă a locuitorilor din Rio de Janeiro nu este interesată de protejarea mediului. Și așa, ori canalizarea refulează de foarte mult timp pe plaja Copacabana, ori ne trezim cu deșeuri, de la Rocinha la Sao Conrado”, a declarat Mario Moscatelli, biolog marin.
Potrivit estimărilor făcute de ONG-urile ecologiste, Brazilia deversează anual în mare 325.000 de tone de plastic, iar poluarea afectează 100 de lagune din zona de coastă a statului Rio de Janeiro.
Editor : Luana Pavaluca
Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei
Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News