Marina britanică protejează cablurile subacvatice din Marea Nordului, de teama unui atac asemănător cu Nord Stream
O fregată a Marinei britance se află în Marea Nordului, pentru a proteja infrastructura subacvatică, de teama unor atacuri similare cu cele asupra gazoductelor Nord Stream, relatează The Independent.
Ministrul britanic al Apărării, Ben Wallace, a participat luni la o reuniune de criză a țărilor din nordul Europei pentru a discuta despre coordonarea răspunsurilor de securitate, inclusiv creșterea prezenței maritime în zonă.
„Grupul a condamnat atacurile flagrante împotriva infrastructurii civile”, a scris Ministerul Apărării pe Twitter.
„O fregată Royal Navy se află în Marea Nordului, colaborând cu Marina norvegiană pentru a asigura securitatea celor care lucrează în apropierea conductelor de gaz”, a precizat instituția.
Înaintea reuniunii, Wallace a avertizat că Rusia „nu face niciun secret” cu privire la capacitatea sa de a ținti infrastructura subacvatică.
La conferința Partidului Conservator de duminică, ministrul Apărării a spus: „Statele nordice și noi înșine suntem profund vulnerabili la oamenii care umblă la cablurile noastre și conductele noastre”.
Daunele „misterioase” cauzate conductelor Nord Stream ar trebui să amintească cât de „fragile” sunt economia și infrastructura Regatului Unit în fața „atacurilor hibride”, a mai spus Wallace.
Patru scurgeri de gaze au fost detectate săptămâna trecută la conductele Nord Stream 1 și Nord Stream 2.
Uniunea Europeană suspectează că un sabotaj ar fi provocat scurgerile la conductele subacvatice rusești și a promis un răspuns „robust” dacă este vorba de orice perturbare intenționată a infrastructurii sale energetice.
Seismologii au raportat explozii subacvatice înainte de apariția scurgerilor de gaze. Autoritățile daneze au publicat imagini cu bulele ridicate la suprafața apei în urma scurgerilor din conducte, cel mai mare cerc de bule având diametrul de un kilometru. „Nu există nicio îndoială că a fost vorba de explozii”, a decalrat Bjorn Lund de la Centru Național de Seismologie din Suedia.
Kremlinul spune că Occidentul ar fi de vină pentru exploziile de luni, spunând că în urma acestora, Statele Unite au reușit să crească vânzările și prețurile gazului natural lichefiat (GNL). Washingtonul a negat cu fermitate orice implicare, în timp ce țările europene suspectează un sabotaj din partea Rusiei.
Editor : M.B.
Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei
Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News