Marile bănci ale Chinei s-au speriat, în sfârșit, de sancțiunile occidentale impuse Rusiei și nu mai lucrează cu băncile rusești
Trei dintre cele patru mari bănci de stat din China au oprit plățile de la instituțiile financiare ruse sancționate de Occident, a informat publicația rusă Izvestia, citată de Business Insider.
Banca Industrială și Comercială a Chinei, China Construction Bank și Bank of China au oprit tranzacțiile de la începutul anului 2024, a declarat pentru Izvestia Alexei Poroșin, directorul general al companiei de investiții și consultanță First Group.
Deși cele trei bănci chineze și-au informat clienții ruși despre această decizie în ianuarie, problemele au început în decembrie, după ce Uniunea Europeană a impus al 12-lea pachet de sancțiuni împotriva Rusiei, a spus Poroșin. De asemenea, în decembrie, SUA au autorizat și sancțiuni secundare care vizează instituțiile financiare care ajută Rusia să ocolească sancțiunile.
Băncile chineze întăresc verificările de conformitate pentru companiile rusești, deoarece se tem să nu fie prinse în regimul de sancțiuni din ce în ce mai restrictiv al Occidentului împotriva Rusiei, impus după invadarea Ucrainei.
Poroșin a declarat pentru Izvestia că băncile chineze nu sunt acum dispuse să facă afaceri cu firme sancționate, deoarece balanța comercială dintre SUA și China este mult mai mare decât cea a Chinei cu Rusia.
Occidentul a intensificat sancțiunile împotriva Rusiei, deoarece economia Kremlinului pare rezistentă, chiar și la doi ani după ce invazia în Ucraina a declanșat restricții comerciale dure. Acest lucru se datorează parțial faptului că Rusia și-a deturnat comerțul spre est, în special cu China și India.
În special firmele rusești care tranzacționează la nivel internațional au devenit mai dependente de instituțiile chineze și de yuanul chinez, după ce unele bănci ruse s-au retras din sistemul global de mesagerie financiară SWIFT.
Așadar, Occidentul încearcă acum să găsească o modalitate de a rupe economia Rusiei prin țintirea firmelor internaționale care încă fac afaceri cu această țară.
Kremlinul a recunoscut probleme legate de tranzacțiile bancare chineze, purtătorul de cuvânt Dmitri Peskov afirmând la începutul acestei luni că autoritățile „lucrează” la rezolvarea acestora cu Beijingul.
Editor : M.B.
Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei
Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News