Marea Britanie ar putea renunța la programul de înzestrare cu avioane de luptă F-35. “Totul ar putea arăta ca un elefant alb”
Noul guvern laburist din Regatul Unit se confruntă cu un deficit de 22 de miliarde de lire sterline, ceea ce a dus la speculații privind reducerea cheltuielilor pentru apărare. Acest lucru ar putea afecta programul F-35 Lightning II. În ciuda planurilor anterioare de a achiziționa 138 de F-35, doar 48 au fost comandate până acum, scrie NationalInterest.
Ministerul Apărării avertizează că reducerea programului ar putea submina securitatea națională și eficacitatea grupului britanic de portavioane.
Având în vedere constrângerile financiare, guvernul ar putea acorda prioritate viitorului avion de luptă Tempest, ca parte a Programului global de luptă aeriană (GCAP), în detrimentul unor F-35 suplimentare. Această schimbare ar putea afecta locurile de muncă și industria de apărare, programul F-35 putând fi redus.
Programul F-35 al Regatului Unit este în pericol pe fondul unui deficit de 22 de miliarde de lire sterline, guvernul laburist analizează opțiunile
Ministerul britanic al Apărării a cerut guvernului să nu renunțe la program ca măsură de reducere a costurilor, avertizând că acest lucru ar avea un impact asupra securității și că s-au cheltuit deja miliarde.
„Având în vedere investițiile uriașe deja făcute în programul Carrier Strike Group, ar fi o nebunie să nu investim în continuare și să ne asigurăm că avem suficiente aeronave cu capacitatea potrivită, altfel întregul program ar putea arăta ca un elefant alb”, a declarat Lordul Dannatt, fostul șef al armatei britanice, pentru ziarul The Telegraph.
Planurile inițiale prevedeau ca Marea Britanie să achiziționeze 138 de avioane de luptă multirol de generația a cincea dar până în prezent, au fost comandate doar 48 de avioane, dintre care 34 au fost livrate. Unul dintre acestea a fost deteriorat iremediabil în timp ce opera de pe HMS Queen Elizabeth în Mediterana în 2021.
Ce este programul GACP
Guvernul laburist ar putea forța Ministerul Apărării să decidă între F-35 și viitorul Tempest, avionul de luptă planificat din a șasea generație, care face parte din Programul global de luptă aeriană (GCAP) condus de Marea Britanie. Regatul Unit colaborează cu Italia și Japonia la GCAP, care, la fel ca și programul Next Generation Air Dominance (NGAD) al Forțelor Aeriene ale Statelor Unite, prevede un sistem de sisteme care ar putea include un avion de luptă cu echipaj uman susținut de mai multe sisteme aeriene fără pilot (UAS) sau drone.
Editor : S.S.
Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei
Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News