Live

Marea Baltică devine "lacul NATO". Cum schimbă aderarea Finlandei și a Suediei strategia Alianței în regiune

Data actualizării: Data publicării:
Suedia și Finlanda se aliniază standardelor de operabilitate NATO și au participat la exerciții comune, acesta fiind unul dintre motivele care au determinat integrarea rapidă. FOTO: Profimedia

Odată cu războiul declanșat în Ucraina, Rusia a bifat numeroase victorii strategice. Însă pentru tabără adversă. Aderarea Finlandei și a Suediei la NATO va întări controlul Alianței asupra Mării Baltice, ceea ce va genera dificultăți pe o rută vitală pentru flota lui Vladimir Putin, situată chiar în curtea din spate a Rusiei, transmite POLITICO.

Summitul de la Vilnius a fost primul summit al Finlandei în calitate de membru NATO, iar în ajunul reuniunii, Turcia și-a dat acordul ca Suedia să adere deopotrivă. Accederea celor două state deschide calea unor schimbări strategice într-o regiune dominată cândva de Moscova.

"Geografic, Suedia și Finlanda fac NATO mult mai coerentă. Marea Baltică devine un lac al NATO, ceea ce este un avantaj și datorită importanței Arcticii", a declarat Ulrike Franke, membru al Consiliului European pentru Relații Externe.

NATO și-a sporit incremental controlul asupra Mării Baltice - un punct maritim esențial pentru flota rusă, care are baze navale în apropiere de Sankt Petersburg și în exclava Kaliningrad. Dacă în timpul Războiului Rece doar Danemarca și Germania, situate în extremitatea vestică a Mării Baltice, erau membre NATO, aderarea Poloniei în 1999 și a Letoniei, Estoniei și Lituaniei în 2004 a făcut ca cea mai mare parte a țărmului sudic să ajungă sub controlul Alianței.

NATO cu Finlanda și Suedia va prinde Rusia ca într-o menghină înspre nord. Asta înseamnă extinderea semnificativă a frontierei NATO cu Rusia, consolidarea apărării în partea de nord a Europei și consolidarea posturii de descurajare şi apărare colectivă.

"Statele baltice erau îngrijorate că erau puțin izolate. Ne-am putea imagina că Suedia și Finlanda nu le-ar fi dezamăgit, dar accesul la porturi și aeroporturi nu era garantat întru-totul", a declarat Camille Grand, fost secretar general adjunct al NATO.

Aderarea Suediei și Finlandei înseamnă deopotrivă extinderea prezenței Alianței în Arctica, o regiune din ce în ce mai strategică atât pentru Rusia, cât și pentru China.

Europenii au greșit, susține Moscova

"Este extrem de important în condițiile actuale să realizăm că infrastructura militară rusă nu s-a deplasat niciodată spre Europa de Vest, ci s-a deplasat întotdeauna în direcția opusă. Este regretabil că europenii nu reușesc să înțeleagă eroarea", a declarat purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov. 

Mai multă putere, un NATO mai pregătit

Aliaţii au convenit la summitul de la Vilnius asupra celor mai detaliate şi mai solide planuri de apărare ale NATO de la Războiul Rece încoace şi au consolidat angajamentul faţă de investiţiile în domeniul apărării,

Prezența Suediei și a Finlandei în calitate de membri va fi pe deplin reflectată în planurile, exercițiile și obiectivele Alianței, a declarat secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, în cadrul unei conferințe de presă.

Cele două țări nordice vor contribui la eficientizarea "promisiunii magice" a articolului 5, potrivit lui Kristine Berzina, director general al German Marshall Fund's Geostrategy North.

În conformitate cu articolul 5 - piatra de temelie a NATO - un atac armat împotriva unuia sau mai multor membri este considerat un atac împotriva tuturor.

Adăugarea armatelor suedeze și finlandeze la trupele Aliate - forțe militare bine echipate - va face mult mai dificilă pentru Rusia organizarea oricărui atac în regiune.

"Trebuie să fie suficiente forțe armate ca în situații precum anexarea Crimeii sau invadarea Ucrainei să existe o capacitate reală de apărare a teritoriului", a mai spus Berzina.

Ce presupune concret aderarea Suediei și Finlandei

Aderarea Finlandei și Suediei și avantajul insulei Gotland, aproape de Kaliningrad, scurtcircuitează capacitatea de reacție a Rusiei în eventualitatea unui atac.

Concret, pe teren, acest lucru înseamnă augmentarea schimbului de informații, mai multe exerciții și planificări comune și mai multă integrare militară.

"De exemplu, un avion de vânătoare finlandez care zboară în apropierea graniței rusești poate colecta date și comunica cu norvegienii, care pot cere mai multe informații sau pot cere avionului să zboare în altă parte", a declarat Charly Salonius-Pasternak, cercetător al Institutului finlandez pentru relații internaționale.

Înainte de aderarea la NATO, "puteai face acest lucru din punct de vedere tehnic, dar, din punct de vedere politic, nu puteai planifica asta", a spus acesta.

Ce aduc Finlanda și Suedia Alianței 

Forțe armate, submarine, 5G

În timp ce beneficiază de protecția NATO, Stockholm și Helsinki vor aduce deopotrivă avantaje Alianței din perspectiva apărării aeriane, a forțelor terestre și a capacităților navale.

"Cele două țări se aliniază standardelor de operabilitate NATO și au participat la exerciții NATO, acesta fiind unul dintre motivele care au determinat integrarea rapidă" a spus Grand.

Spre deosebire de majoritatea țărilor europene, Finlanda nu a încetat să finanțeze domeniul apărării după încheierea Războiului Rece.

Potrivit presei finlandeze, Helsinki are unul dintre cele mai mari arsenale de artilerie și forțe terestre din Europa, poziționându-se înaintea unor grei precum Franța, Germania și Marea Britanie. Finlanda și-a reînnoit recent flota aeriană și va mai adăuga circa 64 de avioane de luptă F-35 fabricate în SUA până în 2026.

Nici Suedia nu rămâne în urmă. Țara a reintrodus serviciul militar în 2017 - atât pentru bărbați, cât și pentru femei.

Chiar dacă Stockholm a redus cheltuielile pentru apărare în anii 1990 și 2000, a început să le majoreze în ultimii ani. Cu toate acestea, Suedia nu atinge ținta de 2% din PIB stabilită de NATO.

Punctul forte al Stockholmului este reprezentat de marina sa, care este bine calibrată pentru Marea Baltică. Forța aeriană suedeză este echipată cu avioane de luptă Saab JAS 39 Gripen, concepute pentru a răspunde la un atac rusesc.

Dincolo de armament, Suedia și Finlanda pot ajuta NATO și cu 5G, a mai precizat Grand.

Cele două state nordice "vin cu know-how într-o tehnologie importantă și sunt parteneri de încredere în implementarea 5G în domeniul militar", a explicat el.

Companiile Nokia din Finlanda, Ericsson din Suedia și Huawei din China domină piața de 5G.

Capacitățile militare și tehnologice avansate ale celor două națiuni provin din faptul că se află în afara NATO, a mai explicat Berzina.

"Sunt bune la toate", a afirmat aceasta, tocmai "pentru că s-au descurcat singure".

Editor : Andreea Smerea

Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Top citite

Recomandările redacției

Ultimele știri

Citește mai multe

Te-ar putea interesa și

Ministrul german al Apărării: „Dacă Putin atacă, trebuie să fim capabili să purtăm un război”

Ce șanse are Europa să prevină colapsul Ucrainei, dacă SUA se retrag din joc, odată cu revenirea lui Donald Trump

Declarație dură a unei delegații a Congresului SUA la NATO, despre interferența Rusiei în alegerile din România

Trump va cere statelor NATO să crească bugetele Apărării la 5%

Partenerii noștri