Live

Bilanțul tragediei din Indonezia crește: 384 de morți și alte sute de răniți

Data actualizării: Data publicării:

Cel puţin 48 de persoane şi-au pierdut viaţa în urma cutremurului cu magnitudinea 7,5, urmat de un tsunami cu valuri de până la doi metri, care a afectat vineri Insula Sulawesi din centrul Indoneziei, scrie Reuters, citat de News.ro. De asemenea, peste 350 de oameni au fost răniţi.

Actualizare 10:30 Agenția France Press anunță că bilanțul victimelor cutremurului urmat de tsunami din Indonezia a urcat la 348 de morți și alte sute de răniți.


Replici puternice ale seismului cu magnitudinea de 7,5 s-au produs sâmbătă dimineaţă în oraşul de coastă, după valuri de până la trei metri înălţime.

"Numeroase cadavre au fost găsite de-a lungul ţărmului din cauza tsunami-ului", a declarat Sutopo Purwo Nugroho, purtătorul de cuvânt al Agenţiei indoneziene de gestionare a catastrofelor.

Cel puţin 48 de persoane au fost ucise şi se aşteaptă ca numărul morţilor să crească, a spus Nugroho.

Potrivit acestuia, mii de case, spitale, mall-uri şi hoteluri s-au prăbuşit, iar un pod a fost spulberat. Au fost găsite victime prinse între ruinele clădirilor prăbuşite, iar peste 350 de persoane au fost rănite.

Zeci de persoane rănite au fost tratate în corturi improvizate amenajate în aer liber, potrivit unor imagini difuzate de televiziuni.

"Corpurile victimelor au fost găsite în mai multe locuri, pentru că au fost lovite de molozul clădirilor care se prăbuşeau sau au fost smulse de tsunami", a mai afirmat purtătorul de cuvânt al Agenţiei naţionale pentru gestionarea dezastrelor.

Cutremurul şi tsunami-ul au cauzat întreruperea energiei, care a redus comunicaţiile în jurul oraşului Palu. Sâmbătă, autorităţile încă aveau dificultăţi în coordonarea eforturilor de salvare.

Seismul a afectat centrul Insulei Sulawwesi cu puţin înainte de ora locală 18.00 (13.00, ora României), la o adâncime mică, de zece kilometri, la câteva ore după un prim cutremur, mai slab în intensitate, care a ucis cel puţin o persoană în aceeaşi regiune. Epicentrul său s-a situat la 78 de kilometri nord de Palu, capitala provinciei din centrul Insulei Sulawesi, şi a fost resimţit până în sud, la Makassar, capitala insulei. Seismul a fost resimţit şi pe insula vecină, Kalimantan, la Samarinda, de cealaltă parte a Strâmtorii Makassar.

Indonezia, un arhipelag de 17.000 de insule şi insuliţe care s-a format prin convergenţa a trei mari plăci tehtonice - indi-pacifică, australiană şi eurasiatică - se află pe Cercul de Foc al Pacificului, o zonă cu o puternică activitate seismică.

Pe 16 decembrie 2004, Indonezia a fost lovită de o serie de seisme devastatoare, între care unul cu magnitudinea de 9,1, pe Insula Sumatra. Acest cutremur a creat un vast tsunami, care a ucis 220.000 de persoane în regiune, dintre care 168.000 în Indonezia.

În 2006, aproximativ 6.000 de persoane au fost ucise într-un violent cutremur, pe Insula Java. Seismul, de magnitudinea 6,3 potrivit USGS, a avut loc într-o zonă populată din sudul marelui oraş universitar Yogyakarta. Catastrofa s-a soldat cu aproximativ 38.000 de răniţi.

Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Top citite

Digi Sport

Donald Trump a oferit imaginea zilei la alegerile prezidențiale din SUA. Martina Navratilova a reacționat imediat

Descarcă aplicația Digi Sport

Recomandările redacției

Ultimele știri

Citește mai multe

Te-ar putea interesa și

Pericol de tsunami în Marea Neagră, în urma unor cutremure puternice. Când s-a produs ultimul eveniment (INFP)

Cutremur în România, în noaptea de duminică spre luni. Ce magnitudine a avut seismul

Cutremur în Vrancea. Seismul a avut magnitudinea de 4,2

Cât de pregătit este Bucureștiul pentru un seism puternic. Este un mit faptul că în Capitală există clădiri construite pe role

Partenerii noștri