Live

VIDEO. Momentul în care pământul a devenit lichid, în timpul cutremurului din Indonezia. Explicația fenomenului neobișnuit

Data actualizării: Data publicării:

Supraviețuitorii cutremurului de magnitudine 7,5 care a lovit Indonezia povestesc cu groază cum pământul de sub picioarele lor a devenit, brusc, lichid, în timpul seismului. Oamenii spun că pământul s-a transformat într-un „nisip mișcător”, care a început apoi să înghită totul în cale.

Cei care au supraviețuit au reușit să se salveze făcând slalom printre dâmburile de pământ care se ridicau și coborau. „Eu și alți 50 de oameni din Balaroa ne-am salvat urcându-ne pe o movilă care se tot înălța”, a declarat o localnică, pentru MetroTV.

Fenomenul de „lichefiere” a pământului este unul mai puțin obișnuit și se petrece, de obicei, în timpul cutremurelor violente, de magnitudine mare. Pământul este zguduit cu o forță atât de mare încât începe să se rupă și să se comporte asemenea unui nisip mișcător, în special atunci când este îmbibat cu apă.

Citește și: Imagini terifiante. Dezastrul care a schimbat ritualul de înmormântare în Indonezia

Un ministru indonezian a declarat că acest fenomen de lichefiere a pământului este principala cauză pentru care numărul victimelor seismului a urcat atât de mult, întrucât numeroase locuințe au fost pur și simplu înghițite de pământul mișcător.

„Credem că alte sute de victime sunt încă îngropate în nămol”, a declarat purtătorul de cuvânt al agenției pentru dezastre naturale.

Până acum, bilanțul cutremurului urmat de tsunami din Indonezia a urcat la peste 1.200 de morți, dar autoritățile se tem că numărul victimelor poate fi exponențial mai mare, în condițiile în care multe cadavre sunt încă îngropate în moloz. 

 

Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Top citite

Recomandările redacției

Ultimele știri

Citește mai multe

Te-ar putea interesa și

Cutremur în România, în noaptea de marți spre miercuri. Ce magnitudine a avut

Cutremur în România, luni dimineaţă

Cum arată sistemul de avertizare timpurie în caz de tsunami, montat de România în largul Mării Negre. INFP: „Risc de tsunami există”

Pericol de tsunami în Marea Neagră, în urma unor cutremure puternice. Când s-a produs ultimul eveniment (INFP)

Partenerii noștri