Live

Viața complexă de pe Pământ ar fi început cu 1,5 miliarde de ani mai devreme decât se știa până acum

Data publicării:
Planeta Pământ. Foto- nasa.gov

Viața complexă de pe Pământ ar fi început cu 1,5 miliarde de ani mai devreme decât se știa până acum, potrivit unei echipe de oameni de știință din Gabon care susține că a găsit noi dovezi în acest sens. Concret, cercetătorii susțin că au descoperit dovezi în adâncul unor roci care arată că existau condiții de mediu pentru viața animală în urmă cu 2,1 miliarde de ani. Însă ei susțin că organismele nu s-au răspândit la nivel global și au dispărut în cele din urmă.

Pe de altă parte, cei mai mulți oameni de știință sunt de părere că viața animală a început în urmă cu aproximativ 635 de milioane de ani, și deci nu toți sunt de acord cu noua teorie, potrivit BBC.

Argumentele cercetătorilor care susțin noua teorie

Primul indiciu că viața complexă ar fi putut începe mai devreme decât se credea a apărut în urmă cu aproximativ 10 ani, odată cu descoperirea formațiunilor Francevillian din orașul Franceville din Gabon.

Profesorul Ernest Chi Fru de la Universitatea Cardiff, care a lucrat cu o echipă internațională de oameni de știință, a declarat că aceste formațiuni sunt alcătuite din fosile. Însă descoperirile nu au fost acceptate de toți oamenii de știință.

Pentru a găsi mai multe dovezi în sprijinul teoriilor lor, profesorul Chi Fru și echipa sa au analizat acum sedimente extrase din roca din Gabon. Aceștia au concluzionat că nivelurile ridicate de oxigen și fosfor au fost generate de ciocnirea sub apă a două plăci continentale, ceea ce a generat activitate vulcanică.

Un mediu protejat

Coliziunea a tăiat o secțiune de apă din oceane, creând o „mare interioară marină de mică adâncime bogată în nutrienți”. Profesorul Chi Fru spune că acest mediu protejat a avut condițiile necesare pentru a permite fotosinteza, ceea ce a condus la cantități semnificative de oxigen în apă.

„Acest lucru ar fi furnizat suficientă energie pentru a promova creșterea dimensiunii corpului și un comportament mai complex observat la formele de viață primitive, simple, asemănătoare animalelor, cum ar fi cele găsite în fosilele din această perioadă”, a spus el.

Cercetătorul a mai spus că mediul izolat a dus, de asemenea, la dispariția formelor de viață, deoarece nu existau suficienți nutrienți noi pentru a susține o sursă de hrană.

Elias Rugen, doctorand la Muzeul de Istorie Naturală, care nu a fost implicat în cercetare, a fost de acord cu unele dintre concluzii, spunând că este clar că "ciclurile oceanice ale carbonului, azotului, fierului și fosforului făceau ceva fără precedent în acest moment al istoriei Pământului".

"Nimic nu spune că viața biologică complexă nu ar fi putut apărea și prospera încă de acum 2 miliarde de ani", a spus el, dar a adăugat că sunt necesare mai multe dovezi pentru a susține teoriile.

 

Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Top citite

Digi Sport

45 de milioane de vizualizări: ”o imagine cât o mie de cuvinte” cu soția lui Conor Mcgregor, după ce a fost condamnat pentru viol

Descarcă aplicația Digi Sport

Recomandările redacției

Ultimele știri

Citește mai multe

Partenerii noștri