Un „taikonaut” chinez ajunge în sfârșit în spațiu după ce a fost rezervă timp de 24 de ani
Deng Qingming a devenit cunoscut publicului din China drept cel mai longeviv „taikonaut” care nu a ajuns niciodată în spaţiu. După mai bine de două decenii, perseverenţa dă în sfârşit roade, astronautul urmând să zboare în spaţiu pentru o misiune de şase luni, relatează luni agenţia Xinhua.
De când a devenit unul dintre primii 14 „taikonauţi” stagiari din China, în urmă cu 24 de ani, Deng Qingming a oferit sprijin pentru numeroase zboruri spaţiale ca rezervă.
Deşi drumul său către spaţiu este mai lung decât cel al colegilor săi, Deng a continuat să urmeze un antrenament anevoios. Deja bunic, bărbatul în vârstă de 56 de ani posedă aceeaşi pasiune şi vigoare ca „taikonauţii” care sunt cu zeci de ani mai tineri decât el.
După o lungă aşteptare, Deng urmează să se alăture viitoarei misiuni Shenzhou-15, care va fi propulsată în spaţiu cu o rachetă Long March de la Centrul de lansare Jiuquan din nord-vestul Chinei la 29 noiembrie.
Deng va rămâne în spaţiu timp de şase luni şi va lucra alături de Fei Junlong şi Zhang Lu la finalizarea staţiei orbitale chineze Tiangong. Ei vor face parte, de asemenea, din prima rotaţie a echipajului de la bordul staţiei spaţiale înainte de revenirea pe Pământ a astronauţilor chinezi din cadrul misiunii Shenzhou-14.
„Am fost deprimat şi chiar înlăcrimat, însă nu am şovăit niciodată, cu atât mai puţin nu am renunţat”, a declarat Deng în timpul unei conferinţe organizate luni la centrul de lansare, amintindu-şi experienţele trăite ca „taikonaut” de rezervă.
„Voi preţui această oportunitate de a zbura în spaţiu şi de a-mi face datoria”, a spus el.
Deng şi-a petrecut aproape tot timpul antrenându-se şi aşteptând să i se ofere în sfârşit şansa de a călători în spaţiu. În timpul antrenamentului pentru misiunea Shenzhou-11 din 2016, el a fost închis într-un simulator de navă spaţială timp de 33 de zile pentru a experimenta zborul de lungă durată. A eşuat, însă, la selecţia finală la limită şi a devenit rezervă pentru comandantul Jing Haipeng. Când echipajul Shenzhou-11 a revenit pe Pământ, misiunea de rezervă a lui Deng s-a încheiat.
Deng s-a născut în 1966 într-o familie rurală din provincia Jiangxi din estul Chinei. După ce reprezentanţii Forţelor Aeriene ale Chinei i-au vizitat liceul pentru recrutare el a trecut toate testele şi a devenit pilot cadet. După mai mulţi ani de pregătire intensivă, el a ajuns pilot de elită şi a fost selectat în cadrul primului lot de „taikonauţi”, în ianuarie 1998.
Singurul astronaut chinez care nu a efectuat o misiune spaţială, Deng a recunoscut că s-a simţit dezamăgit, însă nu a avut timp să se cufunde în emoţii negative. După fiecare înfrângere, el trebuia să scape rapid de gândurile care îi distrăgeau atenţia şi să se pregătească pentru următoarea misiune cu o atitudine pozitivă.
Pe lângă perseverenţă, el s-a bucurat de sprijinul familiei. Fiica sa, Deng Manqi, a absolvit universitatea şi s-a alăturat programului spaţial chinez în calitate de angajată. „Tatăl meu este cea mai muncitoare şi altruistă persoană pe care am cunoscut-o vreodată”, a scris ea într-o scrisoare adresată lui. „Este privilegiul meu să lucrez cu tine. Dragul meu tată, vei fi întotdeauna eroul meu”, a adăugat ea.
Termenul de „taikonaut” provine de la „taikong”, care înseamnă spațiul cosmic.
Editor : R.K.
Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei
Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News