Un om de serviciu a oprit un congelator care emitea "alarme enervante" și a distrus 20 de ani de cercetări științifice
Un îngrijitor care lucra la o universitate din SUA a oprit alimentarea cu energie electrică a unui congelator după ce a auzit mai multe "alarme enervante", distrugând peste 20 de ani de cercetări științifice, se arată în procesul intentat de Institutul Politehnic Rensselaer companiei care l-a angajat, informează CNN.
Bărbatul, care nu este chemat în judecată în cadrul procesului, era angajat de compania Daigle Cleaning Systems și a lucrat vreme de câteva luni în 2020 la instituția privată din Troy, New York.
Unitatea de învățământ vrea să obțină peste 1 milion de dolari în daune și cheltuieli de judecată de la Daigle Cleaning System în urma incidentului.
Congelatorul laboratorului universității conținea rezultatul a peste 20 de ani de cercetări, inclusiv culturi de celule și mostre, cărora "o mică fluctuație de temperatură, de doar 3 grade, le puteau provoca daune catastrofice".
Instituția nu consideră că îngrijitorul este vinovat, ci că angajatorul său este răspunzător pentru că nu l-a instruit și supravegheat corespunzător.
Potrivit documentației depuse în instanță, culturile de celule și specimenele din congelator trebuiau păstrate la minus 80 de grade Celsius și o mică fluctuație de temperatură le putea afecta, astfel că erau setate alarme care să avertizeze dacă temperatura interioară creștea la minus 78 de grade sau scădea la minus 82 de grade.
K.V. Lakshmi, profesor și director al echipei care supraveghea cercetarea, a observat că alarma s-a declanșat pe 14 septembrie 2020, pentru că temperatura din congelator s-a modificat la minus 78 de grade Celsius. În ciuda alarmei, Lakshmi și echipa ei au stabilit că mostrele erau în siguranță până la efectuarea reparațiilor. Până la sosirea echipei de la producătorul congelatorului, echipa a montat o cutie de siguranță în jurul prizei unde era introdus ștecherul congelatorului. Totodată, a fost montat un avertisment pe congelator.
"Accest congelator declanșează alarma în așteptarea reparației. Vă rugăm nu îl mișcați sau scoateți din priză. Zona nu necesită curățare. Puteți apăsa butonul Mute dacă vreți să opriți temporar alarma", scria în mesajul pus pe congelator.
Cu toate acestea, pe 17 septembrie, îngrijitorul a auzit ceea ce a descris ca fiind "alarme enervante". Încercând să fie de ajutor, bărbatul a oprit siguranța prizei care alimenta congelatorul cu energie electrică. Temperatura în congelator a ajuns de la minus 80 de grace Celsius la minus 32.
A doua zi, echipa de cercetare a găsit congelatorul oprit și, în ciuda tentativelor de a salva mostrele, majoritatea au fost distruse, pierzându-se astfel peste 20 de ani de cercetari.
Editor : V.M.
Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei
Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News