Live

Misterul „autobuzului chinezesc” a fost rezolvat. Cum s-au infectat cu coronavirus 23 de pasageri

Data actualizării: Data publicării:
Foto: Guliver/GettyImages

Teza transmiterii coronavirusului prin aerul pe care fiecare îl expiră şi inspiră mai degrabă decât prin picăturile expulzate prin tuse sau strănut a fost iniţial neglijată de autorităţile sanitare de peste tot în lume, dar situaţia s-a schimbat în vara aceasta, în urma presiunilor a numeroşi epidemiologi şi a înmulţirii studiilor despre prezenţa particulelor virale în micro-picăturile aflate în suspensie în aer, generate fie doar și prin vorbire. 

În luna ianuarie, la începutul a ceea ce avea să devină pandemia de COVID-19, un pasager infectat şi asimptomatic a contaminat o treime din persoanele cu care a călătorit timp de mai puţin de o oră într-un autocar slab aerisit. Astăzi acest caz pare să fie un nou indiciu că este foarte probabil ca SARS-CoV-2 să fie transmisibil prin aerosoli, relatează Agerpres.

Într-un articol publicat marţi de revista americană Jama Internal Medicine, rezumat de AFP, experţii Centrului chinez de Combatere a Bolilor descriu cazul unor persoane care la 19 ianuarie au călătorit cu două autocare la un eveniment budist în oraşul Ningbo, drum care a durat 50 de minute, cu întoarcerea în aceleaşi autocare şi cu aceiaşi pasageri. Nimeni nu a purtat mască.

O persoană asimptomatică a îmbolnăvit alte 23

O persoană în vârstă de peste 60 de ani, asimptomatică, este foarte probabil „pacientul zero” al acestui şir de infectări, întrucât ea avusese anterior contacţi la Wuhan, oraşul de unde s-a declanşat epidemia. Această persoană a stat pe partea dreaptă în zona din mijloc a autocarului, între alţi doi pasageri.

Dintre cei 68 de pasageri ai acestui autocar, 23 au fost contaminaţi în urma călătoriei. În schimb, nicio contaminare nu a fost descoperită printre pasagerii celuilalt autocar.

Notabil este faptul că cercul contaminărilor a fost mult mai extins, dincolo de cele câteva rânduri din jurul persoanei asimptomatice, fiind infectate persoane aflate atât în partea din spate, cât şi în partea din faţă a vehiculului.

Or, dacă virusul s-ar transmite doar prin picăturile mai mari expulzate prin tuse ori strănut, acestea nu puteau să infecteze la o distanţă atât de mare, întrucât ele cad într-un perimetru de unu până la doi metri. De altfel, acest „pacient zero” nu tuşea, el fiind asimptomatic la acel moment.

Sistemul de ventilație, arătat cu degetul

Pe de altă parte, sistemul de climatizare al autocarului recircula aerul în interior, ceea ce a contribuit fără îndoială la răspândirea virusului. „Această investigaţie sugerează că, în spaţii închise unde aerul este recirculat, SARS-CoV-2 este un patogen foarte transmisibil”, notează autorii cercetării.

Studiul lor, minuţios şi care arată şi o schemă a locurilor din vehicul, cu poziţia fiecărei persoane contaminate, este confirmat de altele care merg în aceeaşi direcţie, în special un caz ce relevă contaminări multiple în rândul ocupanţilor meselor unui restaurant din oraşul Canton, de asemenea favorizate de un sistem de ventilaţie care nu reîmprospăta aerul în interior.

Editare web: Luana Păvălucă

Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Top citite

Recomandările redacției

Ultimele știri

Citește mai multe

Te-ar putea interesa și

Cel mai grav accident din Brazilia din ultimii 17 ani: zeci de oameni au murit, după ce un autocar a fost lovit de un camion

Cel mai mare mister din istoria aviației. Autoritățile din Malaezia reiau căutările zborului MH370, dispărut acum mai bine de 10 ani

Apocalipsa economică a Europei. Secretul murdar din spatele eșecului Uniunii Europene de a ține pasul cu SUA și China (Politico)

Ce este „arma magică” a lui Xi Jinping de care Occidentul se teme la fel de mult ca de arsenalul militar al Chinei

Partenerii noștri