Live

Un bărbat a murit la 82 de ani fără să vadă vreodată o femeie

Data actualizării: Data publicării:
Mihailo Tolotos a fost călugăr ortodox grec de pe Muntele Athos, loc în care și-a petrecut toată viața, fără să vadă vreodată o femeie FOTO: Shutterstock

Un bărbat a murit la 82 de ani fără să vadă vreodată o femeie și nici măcar vreun film sau un autoturism, dar asta a fost alegerea lui.

Mihailo Tolotos a fost călugăr ortodox grec de pe Muntele Athos, loc în care și-a petrecut toată viața. El s-a născut în jurul anului 1856, iar mama lui s-a stins la doar câteva ore după ce a venit pe lume. Tatăl nu era cunoscut și alte rude nu au vrut să aibă grijă de ele, așa că a fost abandonat pe treptele mănăstiri de călugări din vârful Muntelui Athos. Mănăstirea l-a primit și a devenit noua lui casă, potrivit Greek Reporter.

A fost crescut și educat în mănăstire și nici măcar o dată n-a simțit nevoia să treacă de porțile acesteia, deși putea să facă asta. Așa se face că Mihailo Tolotos nu a văzut niciodată o femeie, pentru că accesul acestora a fost interzis în mănăstire încă din anul 1060 printr-un document bisericesc rămas în vigoare și în zilele noastre.

Și-a trăit întreaga viață în izolare, ferit de lumea exterioară. El a murit în 1938, la vârsta de 82 de ani.

Lui Mihailo i s-a organizat o înmormântare specială, pentru că ceilalți călugări de pe Muntele Athos erau convinși că era singurul bărbat din lume care a murit fără să știe cum arată o femeie.

Se asemenea, el nu văzuse niciodată o mașină sau un avion și nici măcar un film, însă știa de existența lor.

Călugăr ortodox grec locuia pe Muntele Sfânt

Muntele Athos este un munte și o peninsulă în nord-estul Greciei, în regiunea grecească Macedonia Centrală, unde sunt 20 de mănăstiri, 12 schituri și o mulțime de chilii călugărești ortodoxe, în care trăiesc în zilele noastre mai mult de 2.000 de monahi ortodocș. Muntele Athos este unul dintre cele mai importante centre ale lumii creștin-ortodoxe.

Mănăstirile se află sub jurisdicția directă a Patriarhului Ecumenic al Constantinopolului.

Primii călugări au ajuns pe Muntele Athos în secolul al IX-lea. Astăzi, peste două mii de călugări din Grecia și multe alte țări, între care România, Republica Moldova, Georgia, Bulgaria, Serbia, Rusia și Statele Unite, trăiesc o viață ascetică pe muntele Athos, izolați de restul lumii.

Mănăstirile adăpostesc colecții neprețuite de artefacte bine conservate, inclusiv cărți rare, documente antice și opere de artă de o imensă valoare istorică. Muntele Athos este inclus în Patrimoniul Mondial UNESCO din 1988.

Printre nenumăratele comori ar fi și Sfintele Daruri, despre care se crede că au fost oferite de cei trei Magi de la Răsărit pruncului Iisus.

Pentru vizitatori, viața simplă a călugărilor poate părea arhaică, dar bărbații care au ales să trăiască acolo spun că au o existență pașnică și fericită.

Editor : D.C.

Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Top citite

Digi Sport

Fără să știe că e filmată, "cea mai frumoasă actriță din lume" a izbucnit în lacrimi, în timpul unui show celebru

Descarcă aplicația Digi Sport

Recomandările redacției

Ultimele știri

Citește mai multe

Te-ar putea interesa și

Cutremur cu magnitudinea de 5,2 în Grecia. În ce zone s-a resimțit

Bărbat arestat după o explozie mortală, la Atena. Avertismentul polițiștilor din Grecia „o nouă generație de teroriști”

Autoritățile din Grecia au identificat transferuri suspecte de sume mari de bani efectuate de preoţi catolici către cluburi de noapte

Grecia impune restricții pentru a opri răspândirea variolei la capre și oi

Partenerii noștri