Live

Un astronaut asigură că echipajul capsulei Soyuz nu are coronavirus, înainte de lansarea către ISS

Data publicării:
Staţia Spaţială Internaţională. Foto: NASA

Astronautul american Christopher Cassidy a declarat miercuri, cu o zi înainte de lansarea capsulei spaţiale Soyuz MS-16 spre Staţia Spaţială Internaţională (ISS), că este absolut sigur că echipajul său nu are coronavirus.

„Ne simţim fantastic”, a declarat Cassidy, la o conferinţă de presă televizată înainte de plecarea echipajului din care mai fac parte cosmonauţii Anatoli Ivanishin şi Ivan Vagner, prevăzută joi de pe cosmodromul din Baikonur, operat de Rusia în Kazahstan.

Cei trei au stat o lună în carantină. Ei au răspuns întrebărilor jurnaliştilor din spatele unui geam, iar conferinţa de presă a fost filmată. Jurnaliştii nu au avut voie în complexul de la Baikonur, ca măsură de precauţie, relatează Agerpres.

Echipajul, care va petrece 196 de zile la bordul staţiei orbitale, nu are voie să-şi ia personal rămas-bun de la familii.

Zborul spre ISS, care orbitează la aproximativ 400 de kilometri deasupra Pământului, este programat să dureze patru ore şi jumătate.

Odată ajunşi la destinaţie, cei trei se vor alătura astronauţilor americani Andrew Morgan şi Jessica Meir şi cosmonautului rus Oleg Skripochka.

Săptămâna viitoare, la 17 aprilie, Morgan, Meir şi Skripochka sunt programaţi să revină pe Pământ.

ISS are ca misiune realizarea unor experimente ştiinţifice care ar fi imposibil de efectuat pe suprafaţa Pământului.

Lansarea rachetei Soyuz-2.1a, purtătoare a capsulei Soyuz MS-16, este prevăzută pentru joi la 11:05 ora Moscovei (08:05 GMT) de pe rampa 31, care poartă numele lui Iuri Gagarin, primul om care a zburat în cosmos.

Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Top citite

Recomandările redacției

Ultimele știri

Citește mai multe

Te-ar putea interesa și

Lansare cu succes către ISS a unui experiment ştiinţific dezvoltat integral în România. Ce va analiza dispozitivul în spațiu

Primul satelit de lemn din lume a fost lansat într-o misiune pentru a dovedi că „vom putea trăi în spațiu pentru totdeauna”

La bordul Stației Spațiale Internaționale va fi realizat un experiment științific dezvoltat în România. În ce va consta cercetarea

Coronavirusul SARS-CoV-2 și răspunsul imun înnăscut. Descoperirile care ajută la dezvoltarea unor medicamente mai eficiente

Partenerii noștri